NHL

A Tampa Bay idegenben lepte meg a keleti elsőt

A San Jose kezdte jobban a nyugati nagyok rangadóját

A Tampa Bay Lightning idegenben győzte le a Washington Capitalst a két csapat második körös párharcának első mérkőzésén az NHL rájátszásában. A San Jose Sharks és a Detroit Red Wings ugyancsak először csapott össze az idei playoffban, és ahogy az a Nyugati Főcsoport második és harmadik kiemeltjétől elvárható, szoros meccsen vívtak egymással, amit hosszabbításban a Cápák nyertek.

Mindig nagy kérdés az NHL rájátszásához hasonló lebonyolítású (négy nyert mérkőzésig tartó párharcok) sorozatokban, hogy azok a csapatok tudnak-e előnybe kerülni, amelyek korán letudnak egy kört, és napokon keresztül pihenve, csak edzéseken mozogva várják a folytatást, vagy azok, amelyek sok mérkőzést játszanak ugyan, de nem esnek ki a ritmusból. Nos, a Washington-Tampa Bay párosítás első meccsén utóbbi jött be. A Tampa ugyanis hét mérkőzés után jutott tovább a Pittsburgh ellen, ráadául 3-1-es hátrányból volt kénytelen fordítani, mégsem fáradt el - egyelőre -, hanem ki tudta használni a nehéz siker adta pszichológiai előnyt.

Steve Downie próbál a kapura fordulni Michal Neuvirth-tel szemben a Washington Capitals-Tampa Bay Lightning NHL-mérkőzésen a 2011-es rájátszásban

Rögtön a mérkőzés elején vezetést szereztek Washingtonban, de ezt gyorsan el is herdálták: a saját harmadukban adták oda Alexander Szjeminnek a korongot, akit élt is a lehetőséggel és egyenlített. A Capitals ezután átvette az irányítást, és a második harmad kezdetén ez újabb góllá érett. Ráadásul több lehetőségük is lett volna, hogy növeljék az előnyüket, de többször nem tudtak kifogni Dwayne Rolosonon. Ehelyett a Lightning fel tudott állni a számára mostanában ismerőssé vált hátrányból, és kihasználva a Fővárosiak védelmének tutyimutyiságát két gyors egymásutánban jövő góllal fordítottak a második szünet előtt. A záró játékrészben még megtoldották a vezetésüket egy üres kapus góllal, így meglepetésre előnybe kerültek a Keleti Főcsoport első kiemeltje ellen.

A játéknap második mérkőzésén nyugat második és harmadik legjobbja feszült egymásnak először, és a nagy múltú Detroit kezdett jobban, Nicklas Lidström góljával a első harmad közepén vezetést szereztek. Ezután a San Jose került fölénybe, de hiába lőttek sokkal többet, a Red Wings próbálkozásai sokkal veszélyesebbek voltak, így Antti Nieminek kellett nagyobb bravúrokat bemutatnia a két kapus közül. Aztán a harmadik játékrész közepén Joe Pavelski csak be tudott gyötörni egy kipattanót, így egyenlítettek a Cápák, és mint később kiderült, ez elég volt a hosszabbítás kiharcolásához.

A ráadásban óriási esélyt kaptak Justin Abdelkader szabálytalansága után, a detroiti balszélsőt ugyanis 2+2 percre a büntetőpadra ültették. Csapat azonban nagyot védekezett, és kibírta kapott gól nélkül az emberhátrányt. Megnyugodni viszont nem volt idejük utána, mert a korongot nem tudták kiütni a harmadukból, és az élete első playoff-mérkőzését játszó, ráadásul összesen csak öt és fél percig jégen lévő csereember, Benn Ferriero megpattanó lövése becsorgott Howard ketrecébe. Ezzel a San Jose győzelemmel kezdett hazai pályán, ráadásul az öt rájátszásban megnyert mérkőzéséből a negyediket húzta be hosszabbításban, ami óriási lelkierőről tanúskodik. Kérdés, hogy ez meddig tart ki...

NHL rájátszás főcsoport-elődöntők