Jégkorong-vb

Ma elkezdődik a torna Szlovákiában

  • VNA

Pénteken Szlovákiában négy találkozóval kezdetét veszi a jégkorong világbajnokság. A helyszín közelsége sok magyar szurkolót is Pozsonyba és Kassára vezethet.

Nagy harc várható a jékorong vb-n - Fotó: AFP

Alig egy héttel a Budapesten véget ért divízió I-es világbajnokság után pénteken délután Szlovákiában elkezdődik a jégkorong világbajnokság. A korábban „A”-csoportos vb-nek hívott tornán ezúttal is 16 csapat vesz részt, az esélyesek közé pedig ismét a megszokott hét csapatot (Csehország, Finnország, Svédország, Egyesült Államok, Kanada, Szlovákia, Oroszország) sorolhatjuk. A nyitó napon négy találkozót rendeznek, ahol az „A” illetve a „B” jelzésű négyesben kezdődnek el a küzdelmek.

Délután negyed öttől Németország-Oroszország és Svájc-Franciaország találkozóra kerül sor, az esti programban pedig a házigazda szlovákok a tavaly a magyar válogatott előtt feljutó Szlovéniát fogadják, a „B”-csoportban pedig Fehéroroszország-Kanada találkozóra kerül majd sor. A világbajnokság során örök kérdés, hogy miként áll az NHL rájátszása, hiszen a kieső csapatok legjobbjai (amennyiben sérülése nem akadályozza őket), azonnal átjöhetnek Európába, segíteni nemzeti csapatukat.

A tavalyi olimpián (amikor az NHL szünetelt) tapasztalt sztárparádéhoz képest ezúttal vékonyabb lesz a nemzetközi mezőny. A tavalyi döntős orosz csapatban ugyan ötödször is rendelkezésre áll Ilja Kovalcsuk, az NHL play-offja miatt azonban Pavel Dacjuk és Alekszander Ovecskin sem áll rendelkezésre, csakúgy, mint a térdszalagjával műtött Jevgenyij Malkin. A mindig, minden jégkorong tornán esélyes kanadai csapat fiatal együttessel érkezik a világbajnokságra (a 27 éves Jason Spezza a korelnök), de nyilvánvaló, hogy a keret folyamatosan bővül majd az NHL-ből érkező játékosokkal. Kérdéses lehet a tavaly rendezőként negyedik helyen végző, előtte éppen a magyar csapat előtt kieső helyen végző németek ezúttal mire lesznek képesek.

A rendező szlovák válogatott 2002-ben világbajnoki címet szerzett, az akkori csapat tagjai közül most is sokan ott vannak a keretben, de kérdés, hogy mennyire bírják már a csúcs hokit. Az viszont már első ránézésre is biztosnak tűnik, hogy a következő két hét igazán izgalmasan alakul majd. A független Szlovákia most először lesz házigazdája a világbajnokságnak, bár Pozsony most lesz harmadszor rendező, az 1959-es és az 1992-es vb-n ugyanis még Csehszlovákia színeiben volt társrendező. A 2011-es világbajnokság megrendezésére annak idején Magyarország is pályázott, de Szlovákia mögött (a svédekhez hasonlóan) mi is lemaradtunk a rendezésről. Az idei jégkorong világbajnokságról a Sport1 közvetít élőben mérkőzéseket.

A jégkorong világbajnokság pénteki programja:
16.15 Pozsony: Németország-Oroszország
20.15 Pozsony: Szlovákia – Szlovénia
16.15 Kassa: Svájc – Franciaország
20.15 Kassa: Fehéroroszország – Kanada (SPORT1 – ÉLŐ)

A jégkorong világbajnokság csoportbeosztása:
„A”-csoport - Pozsony: Oroszország, Szlovákia, Németország, Szlovénia
„B”-csoport - Kassa: Kanada, Svájc, Fehéroroszország, Franciaország
„C”-csoport - Kassa: Svédország, Egyesült Államok, Norvégia, Ausztria
„D”-csoport – Pozsony: Finnország, Csehország, Lettország, Dánia