Bajnokok Ligája

Mourinho nem ülhet a kispadra a Nou Campban

A Real Madrid portugál edzője további büntetésekre számíthat, mert a sajtótájékoztatón az UEFA-t sem kímélte.

Mourinho itt még a kispadon - Fotó: AFP

Nem ülhet le a Nou Campban a vendégek kispadjára, vagy éppen tartózkodhat majd a technikai zónában José Mourinho, a Real Madrid vezetőedzője a Barcelona elleni Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóján. Az UEFA azért tiltotta el a portugált, mert a szerdai első összecsapáson kiállította Wolfgang Stark játékvezető.

Ám könnyen lehet, hogy súlyosabb büntetéssel is szembe kell majd néznie, ugyanis a sajtótájékoztatón azt találta mondani, hogy az UEFA nem hagyja a csapatokat a Barcelona ellen játszani. Majd célzott arra, hogy ez az UNICEF támogatása miatt, vagy a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökének befolyása miatt lehet így az európai szövetségben.

A portugál tréner botránykrónikája:

2004. február: még a Porto mestereként azzal gyanúsították meg, hogy a Sporting Lisboa elleni bajnoki után az öltözőfolyosón megtámadta a fővárosiakat erősítő Rui Jorgét, és széttépte a mezét.

2005. február: azzal vádolta meg Anders Frisk játékvezetőt, hogy a Chelsea barcelonai BL-mérkőzésének szünetében beengedte öltözőjébe a katalán kispadon ülő Frank Rijkaardot. Tiltakozásul nem vett részt a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Frisk cáfolta Mourinho állításait, később halálos fenyegetéseket kapott, és visszavonult. A portugál trénert két összecsapásra eltiltották, mivel az UEFA szerint "rossz hírnevét keltette a futballnak".

2005. május: a Liverpool elleni BL-meccs vitatott győztes góljáról közölte, hogy azt nem Luis Garcia, hanem a partjelző szerezte. Kijelentésével nagy vihart kavart.

2007. március: a Tottenham elleni kupamérkőzést követően állítólag kurafinak nevezte a játékvezetőt. "Nem sértésnek szántam, bár úgy is lehet érteni" - kommentálta az esetet az edző.

2007. április: a Liverpool elleni BL-találkozó közben hevesen 11-est reklamált kezezés miatt, pedig az a büntetőterületen kívül történt. Később epés megjegyzésekkel illette Markus Merk játékvezetőt.

2008. november: az Internazionale egyik elvesztett meccse után a RAI tévécsatorna riportere összehasonlította őt elődjével, Roberto Mancinivel, mire Mourinho félbeszakította az interjút.

2009. december: az Atalanta elleni 1-1 után megtámadott egy újságírót, és a karjánál fogva kirángatta az interjúszobából.

2010. február: a Sampdoria otthonában elért 0-0-s összecsapás során a bíró két Inter-játékost is kiállított, mire Mourinho keresztbe tett csuklókkal jelezte, hogy a sípmestert bilincsben kéne kivezetni a stadionból. Mozdulatáért három meccsre eltiltották, és 40 ezer eurós pénzbírságot kapott.

2010. február: a Milan elleni városi rangadó után közölte: "ma minden megtörtént annak érdekében, hogy ne mi nyerjünk". Mondatáért 18 ezer eurót kellett fizetnie.

2010. november: egy spanyolországi kupamérkőzés közben - bár a Real Madrid 5-1-re nyert - durván megsértette a játékvezetőt, amiért kétmeccses eltiltással bűnhődött.

2010. december: a Sevilla 1-0-s legyőzése után összeállított egy 13-as listát a játékvezető legsúlyosabb tévedéseiből. Florentino Perez klubelnök annyit fűzött hozzá, hogy a Realban nem szokták kommentálni a bíró ténykedését.

2011. február: a lyoni BL-találkozó után Wolfgang Starkon kért számon egy meg nem ítélt büntetőt: "én 50 méterről láttam a kezezést, ő öt méterről nem vette észre".

2011. március: kétszínűnek nevezett egy riportert, aki a bírókról alkotott véleményére kérdezett rá. "Amit mondok, azok nem vádak, hanem az igazság" - jelentette ki.

2011. április: élesen bírálta a Barcelona elleni BL-elődöntőt vezető Wolfgang Starkot, és arra is utalt, hogy az UEFA az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) támogatása miatt részesíti különleges elbánásban a katalánokat.