London 2012

Mostantól az olimpia a tét a vívóknak

  • MTI

A férfi kardozók és párbajtőrözők egy-egy versenyével a hétvégén kezdetét veszi a vívók olimpiai kvalifikációs időszaka.

A kardozók küzdelme már csütörtöktől tart Athénban, ahol az Akropolisz Kupáért egyéniben pénteken, csapatban pedig szombaton avatnak győztest. A nevezési listán 178 vívó - köztük 10 magyar - szerepel. Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Iliász Nikolász kiemeltként csak pénteken kezd, Nemcsik Zsoltnak, Lontay Balázsnak, Gáll Csabának, Gémesi Bencének, Gémesi Csanádnak, Nagy Pálnak és Nagy Zsoltnak azonban már az első napon is pástra kell lépnie.

A párbajtőrözők péntektől vasárnapig a németországi Heidenheimben versenyeznek. A szakág hagyományaihoz híven ezúttal is hatalmas mezőny jött össze, a nevezési listán 268 párbajtőröző neve olvasható. A magyar színeket kilencen képviselik. Boczkó Gábor és Imre Géza kiemelt, így ők szombaton kezdenek, Rédli András, Somfai Péter, Pádár Tamás, Budai Dániel, Hanzwikkel Márk, File Mátyás és Szényi Péter viszont már pénteken is vív.

A jövő évi játékokon a hat egyéni szám mellett női és férfi tőrben, valamint női párbajtőrben és férfi kardban kerül sor csapatversenyre. Csapatban a részvételi lehetőség kiharcolásának legkönnyebb, legegyszerűbb módja az, ha az adott válogatott a megfelelő helyen végez az egyéves selejtezős periódusban, mert akkor három vívó részvétele automatikus egyéniben is. A csapatversenyek mezőnye a nemzetközi szövetség (FIE) ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika) még egy-egy - a sorban következő legjobb - válogatott szerez jogot az indulásra.

Amennyiben nem jön össze egy csapat kvótaszerzése, akkor egyénileg kell ezt megpróbálni.
Ott, ahol van csapatverseny, a nyolc válogatott három-három fővel 24 helyet már lefoglal. Hozzájuk jön a FIE módosított ranglistájáról - melyről a 24 biztos résztvevőt, illetve országuk többi képviselőjét törlik - a hét legelőkelőbben rangsorolt vívó, területi megoszlás szerint: Európából, Ázsiából, Amerikából kettő-kettő, Afrikából egy kerül be az ötkarikás mezőnybe. Öt további vívó a négy térség olimpiai zónaversenyéről csatlakozik: Európából kettő, Amerikából, Ázsiából, Afrikából pedig egy-egy fő. Ezeken a versenyeken már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban. A ranglistáról, illetve a zónaversenyekről országonként maximum egy versenyző szerezhet kvótát.

Ahol nincs csapatverseny, ott a világranglistáról az első 12 helyezett, de országonként maximum két fő automatikusan olimpiai résztvevő. Ezután a módosított listáról Európából, Amerikából, Ázsiából és Afrikából két-két vívó szerez még részvételi jogot. A további helyekre a zónaversenyek legjobbjai - négy európai, három ázsiai, két amerikai, illetve egy afrikai - kerülnek. A területi viadalokon már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban.
A kvalifikációs időszak 2012. március 31-ig tart. A zónaversenyeket április 15. és május 5. között bonyolítják le jövőre.