Sporttámogatás

Hatmilliárdba kerülnének a Világjátékok az államnak

  • MTI

Hatmilliárd forint állami támogatásra lenne szükség a 2017-es Világjátékok megrendezéséhez - Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára szerint.

A sportvezető csütörtökön a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, hogy a pályázat szempontjából létfontosságú a kormánygarancia. A pályázat leadási határideje május 31., addig a költségvetési tervet is be kell nyújtani.

"A tervezetünkben szerepel hárommilliárd forintnyi létesítmény-felújítási költség is. Ha ezt ki lehetne venni a Világjátékok költségvetéséből, akkor mintegy hárommilliárd forint garanciára lenne szükségünk" - mondta Szántó Éva.

Ez a támogatás azért feleződhetne meg - amint arra utalt Szántó -, mert a következő öt-hat évben amúgy is tervben van a Puskás Stadion, valamint a hozzá tartozó létesítmények, a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukciója.

Az NSSZ főtitkára hozzátette, a főváros által szerdán megszavazott kétmilliárd forintot inkább tartaléknak használnák.

"Szerencsére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága támogatja ezt az ügyet, valamint a Miniszterelnöki Sportiroda is segít abban, hogy a kormánygarancia előkészítésre kerülhessen, és meg is kapjuk" - nyilatkozott Szántó, aki kiemelte, jelenleg a jogi kereteit keresik annak, hogy Gödöllő miként tudna szerepet vállalni az esemény megrendezésében.

Az elbírálás folyamán az első körben magát a pályázatot tanulmányozza a nemzetközi szövetség (IWGA), ha ebben nincsen hiba, akkor az IWGA helyszíni szemlét tart, a döntés pedig november-december tájékán születik majd meg. A NSSZ főtitkára szerint Budapest legnagyobb ellenfele a moszkvai pályázat lehet. Előzetesen Fokváros és Wroclaw is jelezte rendezési szándékát.

A Nemzeti Sportszövetség véleménye szerint az esemény tervezett költségvetési nagyságrendje 11 milliárd forint, a pályázat elnyerése esetén Budapest ebből 2 milliárd forintot vállal, amit négy évre lebontva kell biztosítani. Az NSSZ a fővárostól előzetesen 5 millió forint támogatást kért, amelyet a szerdai közgyűlési határozattal a főpolgármesteri keretből biztosítanak.