Atlétika

Sanya Richards Budapesten versenyez

  • VNA

Hosszú idő után ismét egy világsztár atléta érkezik Magyarországra, július 30-án a kétszeres olimpiai bajnok Sanya Richards lesz fővárosunk vendége.

Az első igazi sztáratléta részvételét jelentették be a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj 2011 szervezői, amely szerint a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai futónő, Sanya Richards-Ross is rajthoz áll a Puskás Ferenc Stadionban. Július 30-án Richards-Ross személyében olyan sztárt láthatnak  a budapesti nézők, aki kétszer is (2006, 2009) elnyerte a világ legjobb atlétanője címet. Férjével, a New York Giants amerikaifutball-csapatában játszó Aaron Ross-szal az amerikai sportélet egyik álompárjának számítanak.

Sanya Richards a 2009-es atlétikai világdöntőn Szalonikiben

Gyulai Márton versenyigazgató kedden arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a jamaicai születésű futó mellett jó néhány további világklasszis atlétával folynak előrehaladott tárgyalások. A hazai versenyzők közül indul diszkoszvetésben az athéni olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán és a müncheni Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Fazekas Róbert, kalapácsvetésben pedig az EB-harmadik Pars Krisztián. Futószámokban a szintén Európa-bajnoki bronzérmes Kiss Dániel 110 m gátfutásban, a világbajnoki középdöntős Kazi Tamás 800 méteren, míg a junior világbajnoki ezüstérmes Deák Nagy Marcell 400 méteren áll rajthoz.

A férfiak számára 100, 400, 800, 3000 vagy 5000 méteres síkfutás, 110 és 400 méteres gátfutás, valamint rúdugrás, hármasugrás, diszkoszvetés és kalapácsvetés szerepel a programban, míg a női atléták 200 és 1500 méteres síkfutásban, 100 méteres gátfutásban, valamint távolugrásban  vetélkednek majd egymással. A verseny Gyulai Istvánnak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2006-ban elhunyt főtitkárának, Universiade-győztes atlétának, a kiváló sportriporternek állít emléket, egyben folytatni kívánja az egykori Budapest Nagydíjak nemzetközi sikerét.