Sportgazdaság

A tequila is megjelent az amerikai labdarúgásban

  • VNA
megosztom

Egy mexikói tequilát forgalmazó cég lépett be az amerikai labdarúgó bajnokság (MLS) főszponzorai közé.

A világ egyik legnagyobb, alkoholos italok forgalmazására szakosodott cége, az amerikai tulajdonú Brown-Forman vállalat négyéves szponzori megállapodást kötött az amerikai labdarúgó bajnoksággal, az MLS-el. A megállapodás értelmében a cég által forgalmazott El Jimador márkanévre hallgató tequila ital lesz a liga egyik fő támogatója, emellett az amerikai férfi és női labdarágó válogatott szponzora is egyben. A megállapodás pénzügyi részleteit egyelőre egyik fél sem hozta nyilvánosságra (iparági becslések dollárban számítva nyolc számjegyű összeget valószínűsítenek), de a szponzoráció magában foglalja majd a 2012-es londoni olimpia és a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokság idejét is.

A Brown-Forman cég több, nemzetközileg is ismert márkanév (Jack Daniel’s, Southern Comfort, Finlandia) tulajdonosa, a mostani megállapodással pedig Mexikó legnépszerűbb és leginkább fogyasztott tequila márkáját szeretné még jobban befuttatni az Egyesült Államokban. „A célközönségünk és a labdarúgást kedvelők között nagy átfedés van.” – indokolta a cég döntését Mark Grindstaff, a cég amerikai piacért felelős vezetője, aki azt is elmondta, hogy a sportág az USA-ban élő spanyolajkúak, de különösen a 21-34 év közötti korosztály körében népszerű.

Az El Jimador márka már eddig is támogatta a Seattle Sounders MLS csapatát, de Grindstaff szerint a csapat szintű szponzoráció területén is várható további előrelépés. A most megkötött szponzori megállapodás a tavalyi – amerikai szempontból sikeres – labdarúgó világbajnokság hozadéka is egyben. A 2010-es világbajnoki sikerek (drámai továbbjutás a csoportkörből, nyolcaddöntős kiesés hosszabbítás után Ghána ellen) hatására az eddigi kiemelt szponzorok (pl. az Allstate biztosító társaság, az ital piacon érdekelt Anheuser-Busch, valamint a Pepsi) sorban hosszabbították meg szerződésüket az amerikai labdarúgás pénzügyeit kézben tartó Soccer United Marketing elnevezésű céggel.

megosztom