NB I Visszatekintő

Prukner kivetkőzött magából, Kondás tarolt

  • Göbölyös János
Címkék:

Hiába a nagyböjt, megetették egymást a csapatok. A húsvéti forduló gólcsúcsot hozott, az más kérdés, hogy van, aki jóllakottan hátradőlve ünnepelt, és van, akit a gyomorrontás kerülgetett. Sok idő nincs a regenerálódásra, erőltetett menetben folytatódik a bajnokság, szűk egy hónapon belül hat meccset játszanak a csapatok, kedden már következik az újabb (fél)kör. Ami most már - a Videoton bajnoki címe és a Szolnok kiesése mellett - szinte biztosra vehető, hogy az érmes helyezésekért, és a bentmaradásért folytatott harc rég látott izgalmakat tartogat - legalább tíz csapat számára.     

Verbális tréning a szünetben

Győri ETO-Szombathelyi Haladás
2-2 (0-0)

Vezette: Vezette: Veizer Roland
Gólszerző: Alekszidze az 55. és az 58., ill. Kenesei a 81., Tóth P. a 91 percben
Az élet nagy rendező, az edzőké még nagyobb. Tavaly ősszel, amikor a Haladás 3-3-at játszott a Győrrel, kevesen gondolták, hogy a szombathelyi kispadon nagyon kényelmetlenül üldögélő Csertői Aurél fél évvel később az ETO-t irányítja. Azóta már Pintér Attila sem a Rába partján sétálgat, de hát ez egy másik történet…Szóval, miután Csertőivel mélyre süllyedt a vasi gárda, az edző átköltözött Győrbe, és pénteken volt csapata ellen dolgozta ki az általa nyerőnek vélt taktikát. Nem is volt ezzel különösebb gond, bár a meccs első harmadában a szombathelyiek többször is megmutatták volt mesterüknek, mennyit fejlődtek azóta, hogy ritkábban találkoznak vele. Futottak a fiúk felváltva, hol az egyik, hol a másik csapat diktálta az iramot, aztán a félidő utolsó negyedórájában az edzőkkel együtt a meccs is leült. A szünetben Csertői - csakúgy, mint kollégája, Aczél Zoltán - tarthatott némi eligazítást az öltözőben, a verbális tréning azonban csak a hazai oldalon éreztette hatását, olyannyira, hogy Alekszidze három perc alatt kétszer is elhervasztotta Rózsát. A grúz duplájára kettős csere volt a válasz, és ez a váltás jót tett a szombathelyieknek, akik addig-addig támadgattak, amíg a meccsre összedrótozott Kenesei révén egy pazar góllal szépítettek, majd amikor már mindenki a meleg tusolóra gondolt, Tóth Péter hidegzuhanyt zúdított a győriekre, a cserekapus Radoszavljevics fölött a hálóba búbolta a labdát. Az utolsó pillanatokra is maradt volna izgalom, ha a játékvezető a 92. percben a Haladás kapuja előtti két szabálytalanságból egyet befúj, de mivel nem tette, döntetlennel zárult a mérkőzés. Az iksszel egyébként két sorozat tovább folytatódik, Csertőivel még mindig veretlen a Győr, a Haladás pedig éppen egy esztendeje képtelen nyerni idegenben. Az ETO elleni hajrá viszont a szombathelyiek számára felért egy győzelemmel.

Az újpesti játékosok örülnek Jarmo Ahjupera (k) góljának a labdarúgó Monicomp Liga, 24. fordulójában az Újpest FC-ZTE FC találkozón a Szusza Ferenc Stadionban.
Elvan a gyerek, ha játszik


Újpest FC-Zalaegerszegi TE FC
4-2 (1-0)

Vezette: Szabó Zsolt
Gólszerző: Ahjupera a 38. és a 85., Lázár a 46., Balogh B. a 49., ill. Rajcomar (11-esből) a 66., I. Delics a 88. percben
Három nap, két meccs, kilenc kapott gól. Tömören ennyi a ZTE múlt heti produktuma, ami - Csank-csapatról lévén szó - példátlan kudarc. Főként úgy, hogy az első zakót a keddi, kecskeméti kupa-elődöntőn szabták az egerszegiekre (5-1), majd pénteken a bajnoki tabella veszélyes zónájába csúszott Újpest szórta meg őket (4-2). Csank János sok mindent - főként sikereket - megélt már a futballban, ez a hét azonban minden bizonnyal maradandó sérüléseket okozott a lelkében. Hiába próbálgatja hetek óta stabilizálni a védelmet, a hátsó felépítmény rendre meginog, vagy mint a két utóbbi találkozó bizonyítja, összeomlik. Pedig a mágnestáblán, az edzéseken működik a dolog, meccsszituációkban azonban csődöt mond az elmélet. A legnagyobb baj az, hogy maga az edző is értetlenül áll a történtek előtt, játékosai közül néhányan a szünet után négy perc alatt üres fecsegéssé silányították az öltözői ukázt, az Újpest pedig annyira azért nem rossz, hogy elherdáljon ekkora előnyt. Még akkor sem, ha - Kocsárdi Gergely szóhasználata szerint - gyerekekről van szó. A Zete emblematikus figurájának, egyben csapatkapitányának annyiban igaza van, hogy tényleg a mezőny egyik legifjabb együttese volt az ellenfél, ugyanakkor azt is tudnia kell, hogy elvan a gyerek, ha játszik…Márpedig az Újpest játszott - mert hagyták. Ennek aztán az lett a következménye, hogy a zalaiak a bajnokságban is belefutottak egy kínos vereségbe, és ez akár a nemzetközi kupaszereplésükbe is kerülhet. Mészöly Géza viszont elmondhatja magáról, hogy szófogadó gyerekei vannak, nem mellékesen labdázni is jól megtanultak.

Pápai dara, fehérvári őrlemény

Videoton-Lombard Pápa 4-0 (0-0)
Vezette: Berger József
Gólszerző: Alves a 69. és a 81., Lencse a 77., Nikolics a 88. percben
Aki úgy gondolja, hogy ez a bajnokság - a leendő győztest tekintve - kezd unalmassá válni, az téved. A Videotonról most is megtudtunk valami újat, nevezetesen azt, hogy játékosai nem csak örülni, hanem őrölni is tudnak. Dr. Mezey György nyilatkozta ezt a Pápa bedarálása után, a fehérváriak mestere úgy fogalmazott: ,,a feladat az volt, hogy őröljük fel a védelmet”. Nem volt egyszerű, hetven percig aránylag egyben volt a Pápa, ám miután az egyébként remekül védő Szűcs kapus kis híján felaprította Gosztonyit, és a büntetőt elvégző Alves begyötörte a kipattanót, darabjaira hullott a Lombard. A brazil kettővel megint közelebb került a harminc gólos álomhatárhoz, és Nikolicsnak is sikerült áttörnie a maga által túl hosszúra építgetett góltalansági gátat. Mezeynél talán Véber György volt nyugodtabb a Sóstói stadionban, az élvonal amúgy legkarakteresebb edzője egykedvűen nyugtázta a végeredményt. Kínjában megjegyezte, kár, hogy nem hetven percig tart egy mérkőzés, de, hogy ne tűnjön teljesen immunisnak, hozzátette: az utolsó húsz percet majd az öltözőben megbeszéli a játékosaival. Fehérváron sem ártana egy tartalmas beszélgetés-sorozatot elkezdeni, mondjuk arról, hogy a következő szezonban kik alkotják a Videoton keretét. Bő két hónap múlva Bajnokok Ligája-selejtező vár a csapatra, és ha már sikerült ,,idő előtt” bebiztosítani az aranyérmet, érdemes lenne a közeljövővel is foglalkozni. Persze, a háttérben nyilván zajlanak a tárgyalások, csak hát amíg olyan kérdés is felmerül, hogy ki lesz dr. Mezey György utódja, addig nehéz hinni a szisztematikus, célirányos csapaterősítési koncepcióban.

Európában is hírös lesz Kecskemét?

Kecskeméti TE-Kaposvári Rákóczi 4-1 (2-0)
Vezette: Németh Ádám
Gólszerző: Bori a 6., Tököli a 17., Litsingi a 46., Foxi a 65., ill. Perics a 64. percben
Kecskeméten bezzeg terveznek. Azzal, hogy a klub beadta a nemzetközi licencet, egyben kinyilvánította részvételi szándékát a következő Európa Liga-sorozatban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a KTE biztos résztvevője lesz a 2011-12-es magyar bajnokságnak, ahhoz ugyanis még oda kell tennie magát néhányszor. Úgy, mint ahogyan azt a hétközi kupameccsen a Zalaegerszeg, a szombati bajnokin pedig a Kaposvár ellen tette. Az élvonalbeli tagság aligha kerülhet veszélybe, ha a csapat bírja a Tomiszlav Szivics által diktált tempót, és a Rákóczi ellen mutatott lendülettel futballozza végig a hátralévő hat fordulót. Lehet, hogy így a vége felé az egy pontoknak is megnő a jelentőségük, az ugyanis felettébb kockázatosnak tűnik, hogy Kecskeméten nem ismerik a döntetlent. A tíz győzelem mellett tizennégy vereség (a Szolnokkal együtt a legtöbb) teszi törékennyé a csapat bajnoki hajráját, és ez még akkor is veszélyes előjel, ha a Magyar Kupában biztosnak látszik a Videoton-KTE döntő. Márpedig ha így alakul, akkor a kecskeméti futball(csapat), s vele együtt a város Európában is hírös lesz. Szivics kvalitásait ismerve nehéz elképzelni, hogy Tököliék megbukjanak a bajnoki vizsgán, bár ennyire kiélezett és sokszereplős végjátékra, mint amilyen az idén körvonalazódik, még nem volt példa a magyar élvonalban.

Délczeg tartja a reményt

BFC Siófok-Szolnoki MÁV 1-1 (0-1)
Vezette: Solymosi Péter
Gólszerző: Délczeg a 74., ill. Milicsics a 35. percben
Mifelénk mostanában minden fordulóra jut egy-két kiesési rangadó. A Siófok-Szolnok mérkőzés kiemelkedett ebből a kategóriából, s bár mindkét csapat számára rettentően fontos lett volna a győzelem, a túlélési harcot végül a balatoniak folytathatják nyugodtabban. Ehhez persze az is kellett, hogy az MTK pont nélkül maradjon, de erről majd később. Papíron az év leggyengébb mérkőzését vetítette elő a két újonc találkozója, hiszen a Siófok rendelkezik a leggyengébb hazai mutatóval, míg a Szolnoknál nincs kellemesebb vendég a bajnokságban. Ezt a bélyeget végül egyik csapat sem tudta levakarni magáról, a döntetlennel mindketten maradtak az otthoni illetve az idegenbeli tabella végén. Hogy mégsem lehet őket végképp leírni, azt a tavaszi teljesítményüknek köszönhetik, kettejük közül pedig a sokak által már télen eltemetett Szolnok feltámadása érdemel nagyobb elismerést. Most sajnálhatják igazán a Tisza-parti klub vezetői, hogy a végsőkig kivártak Simon Antal szerződtetésével, de leginkább azért fájhat a fejük, hogy a nyáron elodázták a keret megerősítését. Siófokon egy kivételes csatárteljesítmény is kellett ahhoz, hogy a csapat a vonal fölé kerüljön, a szombaton is eredményes Délczeg Gergely góljai fontos pontokat hoztak a tavasszal, s tartották ezzel versenyben az együttest. A végjátékhoz közeledve megjósolhatatlan, hogy a sereghajtó kit ránt magával a másodosztályba, az ugyanis a hétvégi döntetlennel szinte biztosan kijelenthető, hogy a Szolnok ugyan okozhat még kellemetlen perceket a soros ellenfeleinek, saját magát azonban az idő rövidsége miatt képtelen lesz helyzetbe hozni.

Adamo Coulibaly, a Deberecen játékosa (elöl) kapura lő a Vasas kapusa, Németh Gábor előtt a labdarúgó Monicomp Liga 24. fordulójában játszott Vasas-Híd - DVSC-TEVA találkozón, az Illovszky Rudolf Stadionban.
Kondással tarolt a Loki


Vasas-Híd-DVSC-TEVA 1-5 (0-2)
Vezette: Vad II. István
Gólszerző: Németh N. a 70., ill. Simac a 24., Bódi a 31. és az 54., Coulibaly a 47. és a 81. percben
Debrecenben is késett a váltás. Hogy ez végül mibe kerül majd a Lokinak, azt még nem lehet tudni, egyvalami azonban már most kijelenthető, az utóbbi évtized kiemelkedően legsikeresebb magyar csapata a leggyengébb szezonját futja. Teszi ezt néhány napja azzal a Kondás Elemérrel, aki, mint a Vasas elleni mérkőzés bizonyítja, idegenben is otthonosan mozgatja a bábukat, olyannyira, hogy a Fáy utcában tarolt. Egy évet kellett (…) várni ahhoz, hogy a DVSC-t vendégként is komolyan vegyék, ráadásul az a Vasas szembesült  a debreceni arculatváltással, amelyik tavasszal még veretlen volt, s mindössze egy gól kapott. Most egyből ötöt, és ez minden bizonnyal Komjáti Andrást is elgondolkodtatja. A fővárosiak edzője egyelőre csak annyi magyarázatot talált a súlyos vereségre, hogy játékosai ,,betojtak”, a szakmai értékelést nyilván megteszi majd az öltözőben, és még idejében visszatereli csapatát a győztes oldalra. Ha sikerül neki, akár legyinthetnek is Angyalföldön az ötösre, ha viszont a játékosok nem tudják túltenni magukat a történteken, akkor újabb nehéz időszak vár a Vasasra. Visszatérve a Debrecenhez, példák sora igazolja, hogy új edzővel a csapat is megújul, a jelenlegi eset azonban nem ebbe a kategóriába tartozik. Kondás Elemért ugyanis senkinek nem kellett bemutatni, pályaedzőként és a második csapat trénereként hosszú évek óta szoros kapcsolatban áll a kerettel, egyszerűen arról van szó, hogy azonnal ráérzett, kinek hol a helye, és melyik az ideális szerkezet, a győztes taktika. Hasonló szituációra egyébként volt már példa Debrecenben, akkor is egy bennfentest bíztak meg a szakmai munkával, úgy hívták őt, hogy Herczeg András, és a Loki meg sem állt vele a Bajnokok Ligájáig…

Elcsendesedhetnek Supka bírálói

Budapest Honvéd-Paksi FC
1-0 (0-0)

Vezette: Oláh Gábor
Gólszerző: Lovrics a 33. percben
Kispesten nagyot változott a helyzet. A néhány héttel ezelőtt még keményen kritizált, egyesek által  - finoman fogalmazva - távozásra felszólított Supka Attilának sikerült összeraknia úgy a csapatát, hogy az öles léptekkel távolodik a kieső zónától. A Paks legyőzése rögtön négy hellyel repítette előre a Honvédot, ebben a magasságban már a leghangosabb Supka-bírálók is talán elcsendesednek, és inkább a szurkolással, mintsem a folyamatos korholással foglalkoznak. Megéri a csapat mellé állni, mert bár a látványos futball továbbra is hiányzik a Kispest játékából, az eredményességre nem lehet különösebb panasz. Ami feltétlenül előrelépést jelent, hogy most már a Bozsik-stadionban is egyre otthonosabban futballozik a csapat. A Paks legyőzése ma már bravúrnak számít mindenkitől, mindenhol, és ez plusz energiákat mozgósíthat Kispesten is. Kis Károly együttesével kapcsolatban többször elhangzott már, hogy a bajnoki szerepléssel és a Liga-kupa győzelemmel történelmet írt a nem túl veretes eredményekkel rendelkező paksi futballban, a kispesti vereség tehát ebből a szempontból nem oszt, nem szoroz. A csapat megítélése természetesen változott, az igényszint magasabbra került, ám ismerve az edző személyét és a játékosok hozzáállását, az éremszerzés már nem csak álom. A következő fordulóban egy esetleges bajnok(jelölt) veréssel ez akár realitássá is válhat.        

A Ferencváros szurkolói a lelátón a labdarúgó Monicomp Liga 24. fordulójában játszott MTK Budapest - Ferencváros találkozón, a Hidegkuti Nándor Stadionban.
Repült a zakó, elszállt az MTK?


MTK Budapest-Ferencváros
1-3 (0-0)

Vezette: Kassai Viktor
Gólszerző: Könyves a 65., ill. Schembri a 66., Csizmadia a 72., Maróti a 86. percben
Bár az utóbbi időben megkopott az örökrangadó jelentése, a 200. azért emlékezetes marad. Hogy kinek, miért, arra utólag lehet majd egyértelmű választ adni, hiszen a végül biztos vendég-győzelem mindkét csapat szempontjából meghatározó jelentőséggel bírhat. A zöldeknél maradva, az Újpest elleni siker óta inkább csak vergődő mint vibráló Ferencváros újra nyerni tudott, és ezzel ismét vezeti a Videotonnak tisztes távolból tisztelgő ötösfogatot. Nem is maga a győzelem ténye, hanem annak módja érdemel dicsértet, amit ugyanis az utolsó fél órában produkáltak Rósáék, az valóban örökrangadósra sikeredett. Az MTK-vezetést Schembri egy perc múlva látványos góllal tette semmissé, majd kihasználva a lélektani előnyt, a Fradi megtörte a fiatalok ellenállását. Nem volt ez persze ennyire egyszerű, Prukner László például szó szerint kivetkőzött magából miután Könyves - olvasva a Tutoricsék tétovaságát - előnyhöz juttatta csapatát, s mire az edző visszavette az elhajított zakóját, már 1-1 állt az eredményjelzőn. Ez a néhány perc hűen tükrözte azt a feszültséget, ami végig jellemezte a találkozót - nem csak a Ferencváros szempontjából. Azt természetesen senki nem várta, hogy Garami József is leszaggassa magáról az öltönyét, nem az a típus, őt belülről emésztette a látvány, és ezúttal a mérkőzést követő nyilatkozatában sem keresett kifogást a vereségre. Pedig most megtehette volna…Maga Csizmadia Csaba ismerte el, hogy kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül, ám mivel Kassai ezt nem vette észre, a 11-es elmaradt. Az MTK az újabb vereséggel már-már reménytelennek látszó helyzetbe került, a folytatásban nem csak bravúrokra, hanem jó adag szerencsére is szüksége lesz ahhoz, hogy megtartsa élvonalbeli tagságát.

MESTERI MONDATOK

Tomiszlav Szivics (Kecskemét) önigazolásnak is felfogható nyilatkozata: ,,Én a vereségek közben is hangoztattam, hogy ezek a fiúk nem felejtettek el futballozni”.
Sisa Tibor (Kaposvár) magyarázata a súlyos vereségre: ,,Sajnos rosszkor kaptuk a gólokat. Amikor éppen úgy nézett ki, hogy végre talpra állunk, mindig beleszaladtunk egy pofonba”.
Csank János (ZTE) a védelem hibáiról: ,,Meg kell néznem a felvételt, van olyan gól, amit el sem tudok képzelni, hogyan lehetett egyáltalán”.
Véber György (Pápa) véleménye arról, hogy csapatát az utolsó húsz percben ütötte ki a Videoton: ,,Csupán az volt a kérdés, hogy mikor kapjuk az első gólt, de ilyen vérbő összeomlásra nem számítottam”.
Komjáti András (Vasas) válasza arra a kérdésre, hogy nem volt-e túl elbizakodott a csapata: „Ha így is volt, ez még nem ok arra, hogy betojjunk egy ilyen mérkőzés előtt. Mert sajnos ez az igazság”. 
Aczél Zoltán (Haladás) sommás véleménye az első játékrészről: ,,Ha szurkoló lennék, nekem sem nagyon tetszett volna az első félidő. Mondjuk így, hogy edző vagyok, sem nagyon tetszett”.

NB I 24. forduló
A GÓLLÖVŐ LISTA ÉLMEZŐNYE

22: Alves (Videoton)
12: Oláh (Kaposvár)
11: Tököli (Kecskemét)
10: Coulibaly (DVSC), Czvitkovics (DVSC), Ferenczi (Vasas), Marics (Pápa), Kenesei (Haladás), Schembri (FTC)
9: Rajcomar (ZTE)
8: Böde (Paks), Montvai (Paks), Némedi (Szolnok), Perics (Kaposvár), Tischler (MTK)
7: Alekszidze (Győr), Bartha (Paks), Rajczi (Újpest), Remili (Szolnok)
6: Balázs (ZTE), Délczeg (Siófok), Heinz (FTC), Tisza (Újpest), Tóth P. (Haladás)

A 25. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA

Április 26. Haladás-Újpest, Szombathely,                          16.30
Lombard FC-Győri ETO, Pápa,                        18.00
KTE-Ereco–-Bp. Honvéd, Kecskemét,             18.00
Paksi FC-Videoton FC, Paks,                           18.30
Április 27. Szolnoki MÁV-Vasas-Híd, Szolnok,                   17.00
Kaposvári Rákóczi–Ferencváros, Kaposvár,   18.00
ZTE FC–Siófoki BFC, Zalaegerszeg,                18.00
DVSC-TEVA–MTK Budapest, Debrecen,         18.30