Premier League

A Manchester City legyűrte a Blackburnt

A Blackburn saját stadionjában szenvedett 1-0-s vereséget a Manchester Citytől a Premier League 34. fordulójának hétfői mérkőzésén. Roberto Mancini csapata végig irányította a találkozót, a győztes gólra mégis 75 percet kellet várni, a csereként beállt Edin Dzeko talált az ellenfelük kapujába. Sikerükkel 5 pontra eltávolodtak legnagyobb riválisuktól, az 5. helyezett Tottenhamtől.

Az angoloknál akármilyen napon rendeznének mérkőzést, akkor is borítékolható lenne a teltház. Nem volt ez másképp a blackburni Ewood Parkban sem, a hazaiak és a Manchester City összecsapására majdnem 24000 néző volt kíváncsi, még akkor is, ha az angol közvélemény szerint a manchesteriek a találkozó esélyesei. A mérkőzést a 16. helyről váró Blackburn csapatából Grella, Nelsen és Andrews hiányzott sérülés miatt. Roberto Mancini pedig leggólerősebb játékosát volt kénytelen nélkülözni, név szerint Carlos Tévezt, mellette még Given és Boateng volt a sérültek között. A vendégeknek a mindenképpen a három pontért jöttek, hogy továbbra is a Tottenham előtt legyenek a tabellán.

A tabellán 4. helyét elfoglaló Manchester kezdte intenzívebben a találkozót, egy hatalmas kapufával adták meg az összecsapás alaphangját. David Silva 13 méterről kapásból lőtt a Rovers kapujára, de szerencsétlenségére a labda kifelé pattant, Michel Salgado pedig a felszabadított. Néhány perccel később a vendégek egyetlen pályára küldött csatára, Mario Balotelli veszélyeztetett.

Mancini csapata teljesen elnyomta a hazaiakat, a két szélső védőjük, Kolarov és Zabaleta rendre bekapcsolódtak a támadásokba, ami többször is zavart okozott a Rovers védelmében. A 17. percben Gareth Barry lőtt 20 méterről, de Robinson kapusnak nem kellett játékba avatkoznia. Gyakorlatilag a vendégek körbelőtték ellenfelük kapuját, de a vezetést nem sikerült megszerezniük.

Dzeko volt a nyerőember - Fotó: AFP
A játékrész közepére sikerült a City szorításából kicsivel kijjebb jönniük a vendéglátóknak, David Dunn már helyzetig jutott a 29. percben. Sőt, Christopher Samba néhány perccel később a Blacburn legnagyobb ziccerét puskázta el, amikor fejese épp a kapufa külső részé mellett hagyta el a pályát. Megfordulni látszott a játék képe. A 41. percben újra Samba fejelhetett, de második próbálkozása sem volt sikeres.

A félidő nagy részében a City dominált, az első 20 percben gyakorlatilag a kapujukhoz szegezték a hazaiakat, de a Rovers a lefújáshoz közeledve jött ki a szorításból és Samba jóvoltából akár a vezetést is megszerezhették volna. A krónikához még hozzátartozik, hogy a hazaiak csatára kétszer is gyanús körülmények között esett el a világoskékek tizenhatosán belül, de Marriner játékvezető úgy ítélte meg, hogy egyiknél sem történt szabálytalanság.

A második játékrész hasonlóan kezdődött, Roberto Manchini valószínűleg rendesen feltüzelte csapatát a szünetben, ismét ők uralták a mérkőzést. Nem is kellet sokáig várni első ziccerükre. Yaya Touré fejelhetett volna gólt, de Robinson szép védést mutatott be. Az 55. percben Martin Olsson is közel került, hogy vezetéshez juttassa csapatát, de Joe Hart védett. Egy perccel később Emerton tesztelte az angol válogatott kapust, sikertelenül.

Michel Salgado többször volt gyenge pontja csapatának, a vele szembe kerülő Kolarov rendre lefutotta a veterán spanyol védőt. Ettől függetlenül a City folyamatosan kihagyta az előttük adódó lehetőségeket, Mancininek ki kellett valamit találnia. Meg is történt. Az olasz mester a második félidőre kissé elfáradó Johnson helyére beküldte a padról a télen érkezett Edin Dzekót.

Ezt nevezik nyerő cserének. A 75. percben a frissen pályára lépő Dzeko elé került a labda 12 méterre a kaputól, és a társakkal ellentétben ő nem hibázta el, megszerezte a City vezető gólját (1-0). A hazaiak hosszasan reklamáltak, mivel a gólnál Balotelli lesen volt, és szerintük zavarta kapusukat, ami miatt érvényteleníteni kellett volna a találatot. Marriner azonban megadta.


A vezetés után a Manchester megpróbálta gyorsan lezárni a mérkőzést. Dzeko remek cserének bizonyult, három pontot hozhat a gólja. A találkozó 88. percben még a hazaiak közül Jones előtt adódott egy remek lehetőség, egy bal oldalról élesen belőtt szabadrúgásba fejelt, de elsuhant a kapu felett a játékszer. Még az ötperces hosszabbításban is adódott előttük egy egyenlítési lehetőség Olsson előtt, de nem sikerült az egyenlítés.

A Blackburn maradt a 16. helyen eddig szerzett 35 pontjukkal, amivel még veszélyben lehetnek (a már kieső 18. pozícióban lévő Wigant csak egy egységgel előzik). A Manchester City pedig 64 pontjával 5 pontra távolodott el az 5. helyen lévő Tottenhamtől.

Premier League, 34. forduló:

Blackburn Rovers-Manchester City 0-1 (0-0)

Gólszerző: Dzeko (75.)