Eredivisie

A Feyenoord a harmadik helyre lökte Dzsudzsákékat

Az Ajax nyert az Excelsior ellen, ezzel megelőzte a PSV-t

3-1-es vereséget szenvedett, és ezzel komoly hátrányba került a PSV Eindhoven a bajnoki címért folyó versenyben az Eredivisie 32. fordulójában. Nyerni tudott ugyanis az Excelsior ellen az Ajax, amely így megelőzte Dzsudzsák Balázs együttesét, és fellépett a második helyre a tabellán.

A PSV-é volt az első helyzet, Manoljev egy szöglet után lőtte vissza a kifelé fejelt labdát, ami a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe a 7. percben. Sokáig ez volt az eindhoveniek egyetlen említésre méltó momentuma, a folytatásban ugyanis teljesen átvette az irányítást a Feyenoord.

A 12. percben Fer lövését kellett védenie Isakssonnak, majd az első negyedóra végén Wijnaldum verte át az egyedül vele tartó védőt a labdaátvétellel egy indítás után, és nagy helyzetből célozta meg a bal felsőt, de a vendégek svéd kapusa ezúttal is hárított.

A 25. percben mutatott életjelet a PSV, név szerint Dzsudzsák Balázs ment el a bal szélen, de éles szögből az oldalhálóba lőtt. Két perccel később a hazaiak szereztek vezetést, egy jobb oldali beadásra Wijnaldum emelkedett egyedül, így könnyedén fejelt Isaksson kapujába. (1-0)

Dzsudzsák Balázs a PSV Eindhovenben a NEC Nijmegen ellen 2011-ben

Az Eindhoven nem tudta felpörgetni a játékát, inkább a Feyenoord uralta a mérkőzést, mégis sikerült a vendégeknek helyzetet kialakítaniuk. Dzsudzsák szerezte meg a labdát egy jobb oldali szöglet után a jobb oldalon, onnan a tizenhatos előterében befelé cselezett, majd középről lőtt, de pontosan Mulder ölébe. A félidő utolsó percében már nagyobbat kellett tornáznia a hazai portásnak Labyad tekerésénél, de ki tudta ütni ezt a labdát is a bal felső elől.

A szünet utáni első említésre méltó esemény el is döntötte a találkozót, bár ez csak a hajrában látszott meg igazán. Történt ugyanis, hogy Engelaar ugyanis a középpályán elrúgta a labdát, majd továbbcsúszva a vele szemben érkező játékos lábát találta el, és ezért piros lapot kapott. Szigorú ítélet volt.

Ennek ellenére egyenlíteni tudott a PSV: Labyadot indította nagyszerűen Lens a jobb oldalon, ő középre is passzolhatott volna a teljesen üres Dzsudzsáknak, ehelyett viszont lőtt, és a bal kapufát találta telibe. A magyar szélső már épp leteremteni készült csapattársát, mikor Toivonen a kipattanót messziről egyből betekerte a bal felsőbe a kapujába épp csak visszaérő Mulder mellett. (1-1)

Sokáig nem örülhettek a pontszerzés lehetőségének a vendégek, a Feyenoord ugyanis lemásolta első gólját: beadás jobbról, Wijnaldum egyedül középen, fejes, 2-1.

Ez a találat láthatóan a padlóra küldte az eindhovenieket, akik inkább a reklamással foglalkoztak, mint a játékkal, mégis újra egyenlíthettek volna, a csereként beálló Berg első labdaérintéséből születő lövés azonban lelassult az előtte álló védőn, így a kapus könnyedén fogta a játékszert. A másik oldalon viszont újra utat találtak a hálóig a hazaiak, Wijnaldum ezúttal előkészítő volt, Mokotjót indította a jobb szélen, ő laposan középre adott, ott pedig Castaignos estében a kapuba lőtt. (3-1)

A hajrában a Feyenoordba beállt Simon Krisztián, ugyanekkor Dzsudzsák Balázs pedig elhagyta a pályát, más említésre méltó esemény azonban nem történt.

A másik magyar érdekeltségű és a bajnoki cím szempontjából fontos találkozón az Ajax 4-1-re nyert az Excelsior ellen - utóbbi csapatban Simon András nem kapott lehetőséget -, és ezzel az amszterdamiak megelőzték a PSV-t a tabellán. Két fordulóval a vége előtt a Twente áll a tabella élén, mögötte egypontos hátrányban az Ajax következik, majd a harmadik helyen, három ponttal lemaradva a PSV. Dzsudzsákék tehát komoly hátrányban vannak, igazi esélyt az ad számukra, hogy közvetlen riválisaik épp egymás ellen játszank az utolsó körben.

Eredivisie, 32. forduló:

Feyenoord-PSV 3-1 (1-0)
Gólszerző: Wijnaldum (27., 63.), Castaignos (79.), illetve Toivonen (60.)

Ajax-Excelsior 4-1 (1-0)
Gólszerző: Ebecilio (13., 79.), Eriksen (71.) De Jong (90.), illetve Bovenberg (55.)