NBA

Jön a challenge - itt is repülhetnek a piros zászlók?

  • VNA

Az NBA is bevezetheti a challenge rendszert, erről beszélt pénteken a liga mindenható ura, David Stern.

A sport világában fokozatosan terjednek el a modern technológia vívmányai. A videó bírót már számos sportág aktívan használja, amely különösen igaz az észak-amerikai profi ligákban. Az NBA vezetői is gondolkoznak a rendszer továbbfejlesztésén, amelyről David Stern a liga igazgatója is nyilatkozott a pénteki Miami-Philadelphia találkozó előtt. Az NBA elsőszámú vezetője nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az NFL-ben alkalmazott módszerek szerint itt is bevezessék a challenge rendszert. Ennek lényege, hogy a csapatok edzői bizonyos játékhelyzetekben jelezhetik, hogy nem értenek egyet a játékvezetők döntésével és az adott jelenetet – az NFL-ben például piros zászló bedobása esetén – automatikusan vissza kell nézni videóról.

Az NBA-ben a jelenlegi rendszer szerint a három játékvezető dönthet arról, hogy igénybe veszi-e bizonyos meghatározott helyzetekben a videó bíró segítségét vagy nem. Ilyen eset lehet például annak eldöntése, hogy egy kosár két vagy három pontot ér-e, vagy annak megnézése, hogy kiről ment ki a labda játékon kívülre. Az NBA játékvezetői akkor is igénybe vehetnek videós segítséget, ha szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a támadó időt jelző óra megfelelő értéket mutat-e. Ezek a helyzetek nem lassítják különösebben a játékot (hiszen amúgy is játékmegszakítás esetén fordulnak elő), de a mérkőzések korrekt végeredményéhez nagyban hozzájárulhatnak.

A hibás döntések minimalizálására törekvő NBA a napokban elismerte, hogy az Oklahoma – Denver találkozón Kendrick Perkins kosarát úgy adtak meg a játékvezetők, hogy ez nem szabályos körülmények között született. A rájátszás első hetében amúgy is több érdekes ítélet született, így került ismét a figyelem középpontjába az, hogy a csapatok maguk is kérhessék az utólagos elemzés lehetőségét az általuk sorsdöntőnek ítélt helyzetben meghozott rossz döntések esetében. A többek között a teniszből vagy az amerikai fociból is ismert, challenge névre hallgató rendszert Stern mostani nyilatkozata alapján első lépcsőben a találkozók utolsó két percében vezethetné be a közeljövőben az NBA.