NB I

A Videoton legyűrte a Pápát

A fehérváriak az első félidőben csak a fogást keresték, de a második félidei remeklésüknek köszönhetően 4-0-ra győztek a Lombard Pápa ellen a Monicomp Liga 24. fordulójában. Dr. Mezey György csapatának legjobbja a két gólig és egy gólpasszig jutó, a szezonban immár 22 találatnál tartó André Alves volt. A Videoton a győzelemmel 53 ponttal vezeti az NB I tabelláját, 13 egységgel megelőzve a második helyezett Paksot.

Igencsak foghíjasan festettek a lelátók a mérkőzés kezdetekor, egészen pontosan 4079 néző volt kíváncsi a találkozóra (ami persze még mindig a magyar átlag felett van), ettől függetlenül a kilátogatók remek hangulatot teremtettek a dobjaikkal és buzdításukkal. A játék ettől függetlenül csapkodóan indult, többször szabálytalankodtak a felek, durvaságról azonban szerencsére nem kellett beszámolni.

Heffler Norbert vezethette a vendégek első akcióját egy remek indítás után, de a védője folyamatosan szorította az oldalvonal felé, így nem sikerült lövéssel befejezni a támadást.  Az első negyed óra után a hazai gólhelyzet nélkül futott le, a Lombard remekül védi a kapuja előtti területet.

"Nagyon fontos a meccs, de van még néhány forduló. Nem az fontos, hogy 30 gólt rúgjak, a fontos hogy nyerjük meg a bajnokságot" - mondta a Sport TV-nek a mérkőzés legjobbjának választott André Alves. A 21. percre aztán eszméltek a fehérváriak, egy szögletet követően André Alves állt szemben a kapuval, de a belsővel megeresztett lövése nem találta el Szűcs Lajos kapuját. A Papa szívósságát jól példázta, hogy a hazaiak néha elég tanácstalanul járatták körbe a játékszert. Ráadásul a vendége sem mondtak le a támadás lehetőségéről. Bárányos tekert a kapu irányába egy szabadrúgást, Gyömbér Gábor megcsúsztatta a labdát, de épp Bozsovics kezébe. Közben Heffner megsérült, helyette Denis Rebryk állt be.

Az játékrész hajrájára a Videoton azért a vendégek fölé tudott kerekedni, de fölényüket nem tudták gólra váltani. Ellenben a fordulás előtt Bozsovics kapusnak kétszer is bravúrt kellett bemutatnia. Az utolsó szót mégis a hazai fél mondta ki, Lencse lőtt kis híján gólt kiszorított helyzetből. Az félidő végére kezdtek magukra találni a fehérváriak, de a Pápa remekül megszervezett játéka nem igazán ízlett dr. Mezey György csapatának (a fejekben valószínűleg még aktívan él a szombathelyi vereség).

Alves dupázott a Pápa ellen - Fotó: www.vidi.hu
A második félidőt sokkal összeszedettebben kezdtek a hazaiak, Gosztonyi András is beállt, aki új színt vitt a támadásokba. Éppen ő végzett el egy szögletet az 58. percben, amit Elek Ákos fejelt kapura, de Szűcsnek nem kellett játékba avatkoznia, a labda kapu fölé repült.

A Lombard mintha elfáradt volna az első félidei precíz játék miatt, egyre gyűltek a rossz passzok, és a labdát is egyre nehezebben sikerült hosszabb időre megtartaniuk. A hazaiak vezetéséhez azonban Szűcs büntetőt érő kijövetele kellett. A kapus Gosztonyit tarolta le a 68. percben, a büntető mögé pedig Alves állt. Magát a tizenegyest még kihagyta, de a Szűcsről kijövő labdát már a kapuba passzolta (1-0).

Innentől kezdve pedig kedvére kontrázhattak a hazaiak. Egy ilyen ellentámadás hozta meg a mérkőzés második találatát. Gosztonyi maradt üresen a jobb oldalon, bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, majd középre gurított, Lencse László pedig becsúszva szerezte meg csapata második gólját (2-0). Ezzel gyakorlatilag eldőlt a három pont sorsa.

Így érezhettek a vendégek is, mert tovább folytatódott a rövidzárlat. Gosztonyi önmagát sem kímélve szerzett labdát a félpályánál, amivel rögtön indította Alvest. A brazil csatár végigvitte Szűcs kapujáig, majd a kilépő kapus mellett bepöccintette önmaga második, csapata harmadik gólját (3-0). A Lombard tíz perc alatt kapott egy hármast.

Minden mindegy alapon kezdett támadni Véber György csapata, ami eredményezett kész kisebb helyzetet, de azt is maga után vonta, hogy a védelmük teljesen fellazult. Ezt pedig a Vidi kegyetlenül kihasználta. Alves pazar hosszú labdával ugratta ki a hajrára Lencse helyére beálló Nikolicsot, a csatár pedig egyedül állt Szűccsel szemben, és nem hibázott (4-0).

A Pápa egy félidőt ki tudott védekezni sőt, akár gólt is szerezhettek volna, de a Videoton a második játékrészben már ellentmondást nem tűrően kihasználta a vendégek fáradtságból adódó hibákat, és meggyőző, 4-0-s győzelmet arattak egy jó iramú mérkőzésen, amivel 13 pontra nőtt Mezey csapatának előnye a második Paks előtt.

Monicomp Liga, 24. forduló:

Videoton-Lombard Pápa 4-0 (0-0)
Gólszerzők: André Alves (69., 81.), Lencse (76.), Nikolics (88.)