Premier League

A Manchester United kiszenvedte a győzelmet

Sir Alex Ferguson csapata hozta a kötelezőt és hazai pályán 1-0-ra legyőzte az Evertont a Premier League 34. fordulójában. A Vörös Ördögök végig irányították a mérkőzést, de csak Hernández 84. percben szerzett fejestalálatával szerezték meg a vezetést, köszönhetően a liverpooli Tim Howard remeklésének. A győzelemmel a hazaik 73 ponttal vezetik az angol bajnokság tabelláját, és 9 egységgel előzik meg a két londoni üldözőt, a Chelsea-t illetve az Arsenalt.

Sir Alex Ferguson nem bízta a véletlenre a mérkőzés kimenetelét, a kezdőcsapatban helyet kapott mindkét szélvészgyors szélsőjük, Nani és Antonio Valencia. A fiatal Hernández pedig ismét a padra kényszerítette a 21 gólos Dimitar Berbatovot. Az első néhány percen látszódott is, hogy a hazaiaknak nincs szándékukban elszórakozni a mérkőzést, nyilván eszükbe jutott hogyan jártak a liverpooliak stadionjában (akkor hatalmas hajrában lett a végén 3-3-as döntetlen).

Az első tíz perc után az United teljesen kontroll alatt tartotta a mérkőzést, az első ziccert is ekkor láthatta az Old Traffordra kilátogató szépszámú drukker. Wayne Rooney indította a bal oldalon felfutó Nanit, a portugál egy testcsellel elküldte védőjét, de a lövésbe nem tudott megfelelő erőt helyezni és Tim Howard simán lehúzta a labdát a levegőből. Az amerikai kapus szempontjából minden Manchesterben rendezett találkozó különös pikantériával bír, hiszen négy szezonon keresztül védte Ferguson csapatának kapuját.

Hernández ünnepli győztes gólját - Fotó: AFP
A hazaiak a második a második helyzetüket is elpuskázták. Fabio harcossága labdaszerzést ért, a fiatal brazil pedig maga indult meg az Everton kapuja felé, majd Rooney elé passzolt, aki a Hernándezt találta meg, a mexikói ék beadása azonban lecsúszott ismét Howard kezében kötött ki a játékszer. Egy perccel később (az első játékrész középén) már nem passzolt, hanem a kapu rövid sarkába lőtte a labdát, de az amerikai kapus részen volt. Mezőnyben kiegyenlítődtek az erőviszonyok, de ziccerig csak a hazaiak jutottak ez idáig.

Hernández volt az első fél óra embere, kétszer is remekül került helyzetbe, legígéretesebb kísérlete a 31. percben történő lövése volt, de Howard mintha bereteszelte volna a liverpooliak kapuját, hatalmas bravúrral védett. Közben a vendégek is eljutottak Edvin van der Sar kapujáig, de Beckford eltűnt Johny Evans szorításában, Walton játékvezető sípja néma maradt.

A Manchester egész vezérkara foghatta a fejét, mivel a 38. percben Valencia erőszakosan megtartott egy labdát, passzával pedig a második hullámban érkező Nanit választotta, de a portugál lövését épp csapattársa, elcsúszása után a kapu torkában ücsörgő Hernández védte ki háttal. Egy perccel később Rooney kapott remek indítást a leshatáron, az Everton védői lemaradtak, de szerencséjükre az angol válogatott csatár kisodródott, és a becenterezett labdába már belevetődtek a kékek.

A játékrészt végig irányította a hazai klub, nem egyszer megdolgoztatva Tim Howardot, de a vezetést nem tudták megszerezni, az utolsó passzoknál általában homokszem került az ördögök gépezetébe.

A fordulás utáni első néhány perc nem sokban különbözött az első félidőtől. Ellenben a felek valószínűleg megszakítottak egy a semleges szurkolóknak fontos hagyományt, miszerint utolsó három találkozásuk gólátlaga 4,25 volt (persze ekkor még csak 55 perc telt el a mérkőzésből).

Wayne Rooney is feliratkozott a kaput eltévesztő Manchester-játékosok közé az 59. percben. Sir Alex frissítéssel próbálkozott, az első játékrészben remekül mozgó Nani helyére Michael Owent küldte a pályára. A csatárnak nem kellett sok idő, hogy felvegye a játék fordulatszámát, hamar lövésig jutott, de Howard ekkor is résen volt. Az Everton kapusa a mezőny legjobbja volt.

A végső sípszó közeledtével a Manchester egyre görcsösebben ment előre, ami mind inkább észrevehetővé vált a befejezéseknél. A 77. percben már a védekezésben jeleskedő Anderson is követte a támadásokat, majd a brazil teketóriázás nélkül suhintott, ez a helyzet azonban még kimaradt.

A mérkőzés hajrájában aztán mégiscsak sikerült bevenniük Howard kapuját. Valencia a 84. percben egy szép csellel elment a jobb oldalon, majd középre ívelt, a védők közül kibújó Hernández pedig közvetlen közelről fejelt a liverpooliak kapujába (1-0). A hazaiak skót mestere fellélegezhetett. Egyébként a Manchester már nem először tett tanúbizonyságot hihetetlen tartásáról.


Az előny tudatában a hazaiak rendesen visszavettek a tempóból, de a kékek nem tudtak helyzetbe kerülni. Az ötperces hosszabbításban még Cahill fejese rémítette meg a Vörös Ördögöket, de az ausztrál középpályás nem célzott elég pontosan, többre pedig már nem maradt idejük. Ferguson klubja a hajrában szerzett góllal győzni tudott, a bezsebelt három ponttal pedig hatalmas lépést tett a bajnoki cím elhódítása felé, mivel az Arsenal és a Chelsea mérkőzésének lefújásáig 9 ponttal előzi meg a két londoni klubot.

 

Premier League, 34. forduló:

Manchester United-Everton 1-0 (0-0)
Gólszerző: Hernández (84.)