Forma-1

Tényleg olyan régen debütáltam? - Mika Häkkinen

Éppen húsz évvel ezelőtt tűnt fel a száguldó cirkuszban az akkor 23 éves Mika Häkkinen, aki a McLaren-Mercedes istállóval karöltve beírta nevét a Forma-1 történelemkönyvébe. Az azóta visszavonult pilóta beszélt a sportág mostani helyzetéről, és a tavalyi világbajnokról, Sebastian Vettelről.

Atyaúristen, tényleg ennyire régen volt? Borzasztó sok időt telt el azóta. Bár a legjobban a gyerekeimen veszem észre, hogy mennyire repül az idő” - kezdte Häkkinen, amikor emlékeztették rá, hogy épp 20 éve debütált az F1-ben.

Häkkinen integet - Fotó: AFP
Az idei szezonról is kifejtette véleményét az autosport.com-nak, szerinte a Red Bull világbajnok pilótája, Sebastian Vettel sokkal magabiztosabban versenyez majd idén, mint az előző szezonban, mivel hatalmas önbizalombombával ér fel egy egyéni bajnoki cím.

Teljesen egyértelmű, hogy egy bajnoki címtől sokkal magabiztosabb lesz az ember, mert onnantól kezdve nem kételkedsz magadba. Nem már az a mentális teher, ami megzavarna, így minden idegszáladdal a versenyzésre figyelhetsz” – elemezte Vettel helyzetét a finn. -„Ez persze hatalmas felelősséggel is jár, de egy cím után az ember sokkal többet képes elviselni. Emlékszem, hogy 98-as bajnokság után számtalan marketingeseményen jelentem meg, de ez a maihoz képest kevés lehet. Főleg azért, mert a pilóták nem tesztelhetnek a szezon közben.

Häkkinen egy Lotus volánjánál debütált 1991-ben, majd két évre rá a McLaren-Fordhoz került tesztpilótaként, de az idény utolsó három futamán már ő versenyezhetett Michael Andretti helyén. A wokingiak folyamatosan fejlődtek, így a finn pilóta 1998-ban és 99-ben megszerezte első és második világbajnoki címét a Ferrarival versenyző nagy rivális, Michael Schumacher előtt.

A 2001-es idény közepén bejelentette, hogy a következő szezont pihenésre hivatkozva kihagyja, de ezek után sosem tért vissza a száguldó cirkuszba. Azóta tanácsadóként szerepel az ezüst nyilaknál.