Divíziós I-es jégkorong-vb

Macik is repülhetnek a spanyolok ellen

  • VNA

Spanyolország ellen melegíthet a magyar jégkorong válogatott a szombati Olaszország elleni csata előtt. Ma plüssmacik is repülni fognak az Arénában.

Három nap szünet után pénteken este ismét jégre lép a magyar jégkorong válogatott a Budapesten zajló divízió I-es világbajnokságon. Az már most egyértelműnek tűnik, hogy a feljutásra csak a magyar és az olasz együttes pályázhat eséllyel, a két eddig veretlen csapat csúcstalálkozójára azonban még várni kell egy napot. Pénteken este még a kiesés elől menekülő, eddig pont nélkül álló spanyolok lesznek az ellenfeleink (19.30 – SPORT1 élő), akik tavaly még a divízió II-es vb mezőnyében szerepeltek. Az olasz csapat - amely szerdán 6-0-ra győzte le Dél-Koreát - pénteken viszont pihenhet, hiszen Rick Cornacchia csapata ezen a napon került volna szembe a vb-szereplést végül lemondó Japánnal.

A csütörtök esti edzés után Kovács Csaba, a Sapa Fehérvár AV19 csatára a világbajnokság hivatalos honlapjának nyilatkozva arról beszélt, hogy miként sikerült tűzben tartani a csapatot a három szünnap során: „Szokatlan volt ez a hosszú szünet, hiszen a világbajnokságokon azt szoktuk meg, hogy egy-egy szabadnapunk van - mondta Kovács Csaba. - Arra még nem volt példa egyetlen vb-n sem, ami most megtörtént. Nevezetesen, hogy egy teljes napot kihagytunk, egyáltalán nem edzettünk. Abból a szempontból biztosan nem ártott a hosszabb pihenő, hogy az azért érződik: a megszokottnál melegebb levegőjű Arénában valamivel több erőnket szívja el a meccs, azaz kissé hosszabb idő szükségeltetik a regenerálódáshoz. Bízom benne tehát, hogy a plusz szabadnap hozzáad a teljesítményükhöz, s nem elvesz, ámbár tapasztalatunk e téren még nincsen. A lényeg, hogy a szerdai és a csütörtöki tréning, illetve majd a pénteki gyakorlás révén vissza tudjunk állni arra a játéktempóra, amelyen a riválisok - nálunk kisebb megszakításokkal - végigversenyzik a vb-t.”

A korábbi évek sikerére tekintettel ma este a Telenor és a Magyar Jégkorong Szövetség újra megrendezi a "Dobj egy macit!" elnevezésű jótékonysági akciót. A szurkolók a Magyarország-Spanyolország mérkőzésén az első magyar gól után dobhatják be a jégpályára a gyerekeknek szánt plüssmacikat. Az idei világbajnokságon összegyűjtött állatfigurákat többek között a Bethesda Gyermekkórház, az Esze Tamás Gyermekotthon, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának Templom utcai Gyermekotthona kapja meg majd. A plüssállatokat a magyar válogatott tagjai fogják átadni a gyerekeknek.

A pénteki naphoz kapcsolódó hír még, hogy a mieink mérkőzését megelőzően, 16.00-tól kezdődően rendezett Hollandia-Dél-Korea összecsapáson az EBEL-ben is dolgozó játékvezetői hármas bíráskodik majd. A vezetőbíró Igor Dremelj lesz, aki az osztrák liga számtalan meccsén sípolt már a válogatott gerincét adó Sapa Fehérvár AV19-nek is. A szlovén játékvezető munkáját vonalbíróként két magyar bíró, Németh Márton és Nagy Attila segíti majd.

Magyar-spanyol hokitörténelem
1. 1982. 02. 05., barátságos, Budapest, 8-2
2. 1982. 03. 23., C-csoportos világbajnokság, Jaca, 8-1
3. 1983. 03. 11., C-csoportos világbajnokság, Budapest, 17-2
4. 1986. 04. 01., C-csoportos világbajnokság, Puigcerda, 10-5
5. 1993. 03. 15., C-csoportos világbajnokság, Ljubljana, 6-5
6. 1998. 03. 23., C-csoportos világbajnokság, Dunaújváros, 6-1
7. 2000. 03. 20., C-csoportos világbajnokság, Peking 7-2
Összesítésben: 7 mérkőzés, 7 magyar győzelem, 62-18-as gólkülönbség