Olimpia 2012

Mongol bányából jönnek az olimpiai érmek

  • VNA

A világ egyik vezető bányászati cége, a londoni központú Rio Tinto nyerte el a 2012-es nyári olimpia érmeinek alapanyag beszállítási jogát.

A cég korábban már a 2002-es téli olimpia kapcsán is hasonló beszállítója volt az olimpiai mozgalomnak, most pedig a közel 4700 olimpiai és paralimpiai érem leszállítására kötött szerződést a londoni olimpia szervező bizottságával. „Az érmek átadása az olimpiai tradíciók különleges részét képezi, amelyet most is kiemelt figyelemmel kezelünk.” - mondta a londoni olimpia éremátadásokért felelős igazgatója, Chris Townsend.

A londoni érmekhez szükséges nyersanyag nagy része a Föld túlsó oldaláról érkezik majd a brit fővárosba. A világszerte számtalan bányát üzemeltető Rio Tinto a tervek szerint a Salt Lake Cityben és a mongóliai Oyu Tolgoi-ban található bányákból hozatja majd a medáliák alapanyagát. Az érmek azonban nem készen érkeznek Londonba, a tavaly decemberben létrejött szerződés alapján ugyanis azokat a Brit Királyi Pénzverdében dolgozzák ki végleges állapotukra.

A londoni olimpiai érmek dizájnja ráadásul még nem is lett jóváhagyva, azt az idei év későbbi időpontjában véglegesíti majd a szervező bizottság. A 4700 olimpiai és paralimpiai érmet 771 eredményhirdetés során 31 különböző helyszínen osztják majd ki Londonban. A Rio Tinto Ausztráliában is rendelkezik egy regionális központtal, emellett 20.000 munkatársat is foglalkoztat, így nem csoda, ha a napokban arról is megállapodást kötöttek, hogy a cég anyagilag is támogatja az ausztrál olimpiai csapat londoni felkészülését.