NBA

Újabb szűk győzelemmel növelte előnyét a Celtics

Howard ezúttal diadalra tudta vezetni az Orlandót hazai pályán

A vasárnapi 87-85 után ezúttal 96-93-ra győzte le a Boston Celtics a New York Knickset az NBA rájátszásában, ezzel összesítésben 2-0-ra vezet a párharcban. A Dallas Macericks szintén megnyerte második meccsét is a Portland ellen, főleg Nowitzki kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. Az Orlando szombaton rögtön egy hazai vereséggel nyitott az Atlanta ellen, ezúttal azonban nyerni tudtak Howardék, így 1-1-re módosították az összetett állást.

Nem mondhatjuk, hogy a Boston lesöpri a New Yorkot, de a két- illetve a hárompontos győzelem épp ugyanannyit ér, mintha kétszer is kiütötték volna ellenfelüket Garnették. Ugyanakkor a Knicks így nagyon is látótávolságon belül érezheti magát, és a következő két, hazai pályán lejátszandó mérkőzésén ebből előnyt is kovácsolhat. Főleg úgy, hogy nem tudta a legerősebb csapatát pályára küldeni Mike D'Antoni. Az egész meccset kihagyta Chauncey Billups, és a második félidőben már Amare Stoudemire sem volt pályán. Így Carmelo Anthony nagyjából úgy érezhette magát, mint korábban Denverben, neki kellett volna győzelemre vezetnie együttesét. Azonban az eredmény is hasonló volt, mint annak idején elég sokszor a Nuggetsnél: hiába 'Melo playoff-karriercsúcsbeállítást jelentő 42 pontja és 17 lepattanója, a diadal elmaradt. Társa ugyanis nem nagyon akadt. Mondhatnánk azt is, hogy túlvállalalta magát, hiszen a dobásainak kevesebb mint a fele volt pontos, de akkor mit mondjuk a tizenhatból tizenegyet hibázó Douglasről, vagy a tizenegyből szintén tizenegyet (!) elrontó Walkerről.

Kevin Garnett szerzi meg a labdát Jared Jeffriestől a Boston Celtics-New York Knicks NBA-mérkőzésen 2011 áprilisában

Persze ugyanezt megközelíthetjük onnan is, hogy a Celticsnek nagyszerűen működött a taktikája védekezésben, hagyták, hogy Anthony dobjon, ahogy sikerül neki, a többieket pedig szinte megfojtották. Ráadásul ők a támadásbeli feladatokat is valamivel jobban elosztották, hiszen Rondo ugyan kiemelkedett 30 pontjával, de Pierce-nek a 20-szal és Allennek a 18-cal sem kell elbujdosnia. A hős azonban Kevin Garnett lett, aki a néhány másodperccel a vége előtt, egypontos haza előnynél szerezte meg a labdát Jared Jeffriestől, ezzel eldöntve a találkozót, ami után tehát 2-0-ra vezet összesítésben a Boston.

Keleten az Orlando volt az egyetlen csapat, amelyik nem tudott hazai győzelemmel kezdeni a kiemeltek közül, így volt mit javítania a Magicnek az Atlanta ellen. Ezt a 33 pontot és 19 lepattanót szerző Dwight Howard vezetésével meg is tették, még ha a játékuk egyébként nem is volt az igazi. Összesítésben 34,6 %-kal dobtak mezőnyből, így a védekezésükre kellett hagyatkozniuk. Ez sikeresen tették, hiszen a Hawks mindössze 82 pontot tudott szerezni, az pedig általában nagyon kevés az NBA-ben. Ezúttal is az volt...

Még akár az is előfordulhat, hogy mellélőttünk, amikor a Nyugati Főcsoportban a Dallas-Portland párharcból utóbbiakat neveztük meg esélyesként, a Mavericks ugyanis két hazai mérkőzése után 2-0-ra vezet, és a Trail Blazersnek mindenképp szüksége lesz legalább egy idegenbeli győzelemre, hiszen nem ők a kiemeltek. Azt azonban a Dallast kedden 33 pontjával győzelemre vezető Dirk Nowitzki is elismerte, hogy a sorozatot még nem nyerték meg

"Messze van még ennek a párharcnak a vége. A Portland nagyon jó otthon, úgyhogy kemény mérkőzésre kell készülnünk csütörtökön" - mondta a német, aki mellett a másik európai sztár, Stojakovic nyújtott kiemelkedőt 21 pontos teljesítményével. No, meg Jason Kidd, aki a nagyszünet utáni egymaga szerezte a hazaiak első kilenc pontját, ezzel megadva az alaphangot a második félidőre. Természetesen a Portlandben is voltak jó produktumok, de Aldridge 24, illetve Wallace és Miller 18-18 pontja összességében kevésnek bizonyult.

A meccsek közepette az illetékesek megnevezték az alapszakasz legjobb hatodik emberét, azaz cserepadról beállós játékosát is. A Los Angeles Lakers játékosa, Lamar Odom kapta az elismerést, aki 14,4 pontot, 8,7 lepattanót és 3 asszisztot átlagolt mérkőzésenként az idei szezonban. Az idény kezdetekor Andrew Bynum sérülése miatt kezdőként számított rá Phil Jackson. Odom szám szerint 47 alkalommal segítette csapatát a padról beállva.

Kobe Bryant, a Lakers legnagyobb sztárja elismerően nyilatkozott a díjazottról: "Boldog vagyok, ugyanis teljesen megérdemelte."

Odom az első Los Angeles Lakers játékos, aki megnyerte a díjat. Az előző szezon legjobb hatodik embere az Atlanta Hawks játékosa, Jamal Crawford volt.

NBA Keleti Főcsoport rájátszás

NBA Nyugati Főcsoport rájátszás