Olimpia 2012

Függővasút épül Londonban - videó

  • VNA

Új függővasút rendszer épül a Temze folyó felett a brit fővárosban, amely két kiemelt olimpiai létesítmény összekötését szolgálja.

A jövő nyári olimpia kapcsán London a város közlekedési rendszerét is modernizálja. Ennek egyik látványos eleme lesz egy 1,1 kilométer hosszúságú fix kötélpályás függővasút, amelynek építését kedden hagyta jóvá a brit főváros közlekedési társasága. A Temze folyó felett is átívelő, 50 millió fontba kerülő függővasút az olimpiára készülne el, de utána is rendelkezésre áll majd. A rendszer két kiemelt olimpiai központot köthet össze, amelyen óránként 2500-an utazhatnak kényelmesen. Az O2 Arena (a torna versenyek és a kosárlabda torna helyszíne) és az ExCel Center névre hallgató csarnok (hét olimpiai és hat paralimpiai sportág helyszíne) között ennek segítségével öt percre csökken a szállítási idő.

A függővasút kiépítése már idén júliusban elkezdődik, amelyet vélhetően teljes egészében a londoni közlekedési társaság finanszíroz majd, hiszen az esetleges privát források bevonása időigényes, ami veszélyeztetné az átadás jövő nyári időpontját. London polgármestere, Boris Johnson kiemelte, hogy a függővasút az olimpia után is hasznos eleme lesz a város közlekedési rendszerének, amely a Temze fekvéséből adódóan kitűnő rálátást biztosít majd London nevezetességeire is. A fejlesztők azt is hangsúlyozzák, hogy a most kiépítésre kerülő összeköttetés fontos kapcsolódást pótol a folyó két partja között, amely eddig nem létezett.



A jelenlegi elképzelések szerint a függővasút rendszer 34 kabinját a Wilkinson Eyre nevű brit cég mérnökei tervezik meg. A kabinok 90 méter magasan közlekednek majd a Temze felett és egyszerre tíz utas szállítására lesznek alkalmasak. Az előzetes kalkulációk alapján a függővasút rendszert éves szinten kétmillió látogató veheti igénybe. A kivitelezéssel a Mace nevű céget bízta meg a közlekedési társaság, amelynek a nevéhez több más londoni építmény mellett a híres London Eye óriáskerék is fűződik.