NHL

Az alapszakasz győztese nem tudta kisöpörni a címvédőt

A San José négygólos hátrányból fordított Los Angelesben

A címvédő Chicago Blackhawks a Vancouver elleni első három mérkőzését elveszítette, így közel állt ahhoz, hogy az alapszakaszgyőztes négy meccs alatt kisöpörje az NHL rájátszásából. Ez azonban elmaradt, a második chicagói találkozót ugyanis meg tudták nyerni a hazaiak, méghozzá nem is akárhogy, hét gólt ütve. A keddi játéknap másik mérkőzésén a San José azért küzdött, hogy a szombaton elszórt pályaelőnyét visszaszerezze Los Angelesben. Finoman szólva sem tűnt úgy, hogy ez sikerül, de a Cápák megrázták magukat, és négygólos hátrányból fordítottak.

A Chicago-Vancouver mérkőzés legjobbja az a Dave Bolland volt a hazai csapatból, aki hat hete agyrázkódást szenvedett, és azóta nem is lépett jégre. A visszatérése remekül sikerült, hiszen egyéni rájátszásbeli csúcsot jelentő négy ponttal íratkozott fel a kanadai táblázatra, egy gól, három gólpassz leosztásban. Nem sokkal maradt el mögötte Michael Frolik sem, aki egy találata mellett két asszisztot jegyzett, de szükség volt Patrick Sharp két előnygóljára is a Canucks kiütéséhez.

A Chicago Blackhawks és a Vancouver canucks játékosa ütközik a két csapat NHL mérkőzésén a 2011-es rájátszásban

A 7-2-es győzelem ugyanis mindenképp K.O.-nak tekinthető, más kérdés, hogy így is nagy hátrányban van összesítésben a Blackhawks. De kedden legalább a becsületüket megmentették, főleg a második harmadbeli teljesítményüknek köszönhetően. Az első játékrészben ütött Bickell-gólra ugyanis még válaszolt Salo a Vancouverből, de a második húsz percben négy találatot szerzett a címvédő válasz nélkül. A harmadik harmadban még nagyon akart a Canucks, de ez nem a játékukon, inkább csak az összesen 55 percnyi büntetésükből látszott - aminek nagy része természetesen bunyó miatt került kiosztásra, azaz kellettek hozzá a hazaiak is. A záró játékrészt is a Chicago nyerte, így fölényes eredménnyel szépített, de mégy egyszer: összesítésben 3-1 a Vancouvernek, és csütörtökön náluk lesz a folytatás.

Los Angelesben a Kings úgy kezdett, ahogy a hazai pályán játszó csapatnak illik, és jó úton volt ahhoz, hogy megerősítse az előző mérkőzésen idegenben a San Josétól ellopott pályaelőnyt. A harmadik percben ugyanis Mitchell és Clifford révén dupláztak a Királyok, majd Handzus még egy gólt hozzátett a terméshez az első harmad végén, a másodikat pedig Richardson találata nyitotta. Azaz 4-0-ra vezetett a Los Angeles, az előzetesen - általunk is - esélyesebbnek gondolt San Jose Sharks pedig csak szenvedett. A Cápák edzője, Todd McLellan bő húsz perc után lehozta Stanley Kupa-győztes kapusát, Antti Niemit, és ez nyerő húzásnak bizonyult. Ugyanis -  ha nem is csak ettől, de - összeállt a vendégek védekezése (a folytatásban összesen 12 kapura tartó lövést engedélyeztek az addigra már 10-nél tartó Kingsnek), és elöl is elkezdtek játszani. Marleu, Clowe és Couture révén feljöttek 4-3-ra, majd Smyth a hazai oldalról ugyan megint növelni tudta az előnyt, de Clowe második és Pavelski első góljával a második játékrész végén már 5-5 volt az állás.

A Los Angeles-San Jose meccs összefoglalója

A harmadik húsz perc nem hozott sok eseményt egyik kapu előtt sem, így a találkozó eldöntése a hosszabbításra maradt. Az a rájátszásban ugyebár már húszperces leosztásokban addig tart, amíg meg nem születik az első gól, de ezúttal nem kellett sokáig várniuk a szurkolóknak. Más kérdés, hogy sok boldogságot nem okozott nekik, ugyanis Devin Setoguchi a Sharksnak nyerte meg a mérkőzést. A San Jose tehát nagy küzdelem árán vissza tudta venni pályaelőnyét, és összesítésben 2-1-re vezet.

NHL Keleti Főcsoport rájátszás

NHL Nyugati főcsoport rájátszás