Vélemény

Alonso nem elég motivált a Ferrarihoz?

  • Kele János

Nincs mit szépíteni, mind Fernando Alonso, mind csapata, a Ferrari igencsak gyatrán kezdte az idei F1-es évadot - olyannyira, hogy az olasz sajtó már-már a korábbi nagy kedvenc, kétszeres világbajnok pilóta fejét követeli.

Alonso nem elég motivált - Fotó: AFP

De vajon van-e létjogosultsága az ilyen erőteljes kritikának a szezon harmadik versenye után? És egyáltalán kell-e temetni a Ferrarit? Ezek azok az alapvető kérdések, melyekre választ keres ez az írás - és remélhetőleg talál is.

Hozzászokhattunk már persze ahhoz, hogy az olasz sajtó (különösen, ha a Ferrariról van szó) szeret erőteljesen, igencsak szókimondóan fogalmazni. Manapság a 2000 és 2004 közötti időszakot csak Schumacher-éraként szokás emlegetni, holott azért akkoriban is becsúsztak kevésbé jól sikerült futamok ( főleg 2003-ra tessék gondolni), és az ilyenek után aztán menetrendszerűen érkezett a talján sajtó kissé elhamarkodott értékítélete. Így lesz ez már, amíg világ a világ, nem szabad neki túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítani: bár alighanem Alain Prost is így gondolta, amikor 1991 végén traktornak nevezte Maranello legújabb büszkeségét, aztán pedig szedhette a sátorfáját a csapattól - nem utolsósorban az olasz média hathatós ellenkampányának is köszönhetően.

Félvállról sem lehet tehát venni az olasz sajtót, annak ellenére, hogy bizonyos túlkapásaikat azért mindenképpen illik fenntartással kezelni. De vajon nevezhetjük-e túlkapásnak azt, hogy Alonsót motiválatlannak nevezi némelyik lap? Nos, az eddig eltelt három futam tükrében aligha. A kétszeres világbajnok ugyanis egyszerűen mindössze árnyéka korábbi önmagának, hibát hibára halmoz, a rajtjait rendre elszúrja, és a legutóbbi versenyen még a már sokszor, sok helyütt lesajnált Felipe Massát sem tudta maga mögé utasítani egyértelműen. Az eddigiek alapján úgy tűnik tehát, hogy Alonsóban valami eltört a tavalyi év végén a siker kapujában elveszített világbajnoki címmel.

Persze egyelőre ez csak fikció, találgatás, voltaképp humbug: mégis, valami azért lehet a dologban, ha a világsajtó napok óta pedzegeti az ügyet. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, tartja a régi mondás - és bizony lassan már el kell jutnunk arra a felismerésre, hogy Alonso gyengécske szerepléséért nem kizárólag a kétségtelenül nem a legjobban sikerült 2011-es modell okolható.

Ausztráliában biztató versenytempó, de nem különösebben jó eredmény, Malajziában gyermeteg hiba a dobogóért folytatott harc közben, Kínában pedig egy eltaktikázott verseny - jelen pillanatban így fest a kétszeres bajnok Fernando Alonso idényének mérlege, amihez persze még illik hozzátenni azt is, hogy három borzalmasan gyenge rajttal alapozta meg mezőnybeli szenvedéseit. Tény persze, hogy a Scuderia autói az időmérőkön meglehetősen gyengén muzsikálnak, ám Michael Schumacher példáján láthatjuk, egy remekül elkapott start mennyit segíthet egy jó versenyeredmény elérésében. Pontokat pedig ugye továbbra is csak a befutó alapján osztogatnak…

Alonso helyzete ráadásul meglehetősen bonyolult a csapaton belül is: sokan már a szezon előtt megelőlegezték neki a megfellebbezhetetlen első számú pilótai státuszt, sőt, szerintem valahol tudat alatt neki is ott motoszkált a fejében a híres-nevezetes „Fernando is faster than you” aforizma. Ebből azonban egyelőre nem sokat lehet látni, Massa partiban van a spanyollal, Kínában már az egész hétvégén körülbelül azonos teljesítményt nyújtottak, sőt a versenyen a brazil egyértelműen felülmúlta Alonsót.

Nekem pedig kissé olybá tűnik, hogy hősünket ez a nem várt patthelyzet frusztrálja…
Szerintetek képes lesz még összekapni magát a kétszeres világbajnok? Ki tudja úgy rángatni a Ferrarit a gödörből, mint tette azt anno Schumacher megannyiszor? Lassabb autójának dacára vajon fel tudja venni a versenyt a Red Bullokkal és a McLarenekkel? Alighanem ebben a szezonban végre fény derül Alonso igazi értékére is…