Triatlon

Sugárzásveszély miatt halasztják a jokohamai versenyt

  • VNA

A sugárzásveszély miatt elhalasztja a május közepére Jokohamába tervezett versenyt a Nemzetközi Triatlon Szövetség.

Több más sportághoz (műkorcsolya, labdarúgás) hasonlóan a triatlonosok versenynaptárát is átírta a Japánt sújtó földrengés és annak szomorú következményei. A fukusimai atomreaktorban bekövetkezett károk és a környéket ért sugárterhelés miatt a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) ugyanis úgy döntött, hogy bizonytalan időre elhalasztja a május14-15-re Japánba tervezett versenyeket. A világbajnoki sorozat részét képező futamnak Jokohama városa adott volna otthont, amely 300 kilométerre délre található Fukusimától.

„Sportolóink egészsége és biztonsága most elsődleges számunkra, amelyet jelenleg nem érzünk garantáltnak. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az eseményeket és úgy gondoljuk, hogy a május közepi állapotok nem lesznek alkalmasak a verseny rendezésére. Különösen azok után indokolható ez a döntés, hogy a japán atomhatóság is a legmagasabb fokú készültséget rendelte el.” – mondta az ISU elnöke, Marisol Casado. A triatlon világbajnoki sorozat idén három kontinensen hét különböző versenyhelyszínen kerül lebonyolításra, majd a szeptember elején Pekingben esedékes döntővel zárul. Jokohama esetleges pótlásáról még nem született döntés, az ITU egyelőre nem keres tartalék helyszínt, jelen állás szerint inkább a japán verseny későbbi megrendezése jelentheti a megoldást.

Az idei triatlon világbajnoki sorozat április 11-én Sydneyben kezdődött el, ahol a hölgyeknél a kanadai Paula Findlay, a férfiaknál pedig a spanyol Javier Gomez győzött. A jokohamai verseny halasztása miatt a következő versenyt június elején Madridban rendezik meg.