Olimpia 2012

A londoni filharmonikusok játsszák el a himnuszokat

  • VNA

A Londoni Filharmonikus Zenekar játszhatja el a jövő évi nyári olimpián résztvevő csapatok himnuszait.

Az április közepén létrejött szerződés alapján a rangos zenekar kapta meg a jogot, hogy mind a 205 résztvevő ország himnuszát felvételre rögzítse. A neves zenekar már májusban nekiáll a munkának, amelyeknek a - Beatles együttes okán is - közismert Abbey Road stúdió ad majd otthont.

A hír bejelentésének is megadták a módját a londoniak, hiszen a hármasugró olimpiai bajnok és világrekorder Jonathan Edwards „vezényelte” a zenekart az ünnepi alkalom során. Az előzetes becslések alapján a nemzeti himnuszok felvételéhez nagyjából 50 órára lesz szüksége a 36 zenészt foglalkoztató zenekarnak. A szeptemberig véglegesen felvételre kerülő himnuszokat nem csak az eredményhirdetéseknél használják majd, hanem a tervek szerint az olimpiai faluban is, amikor az egyes csapatok megérkeznek majd 2012 nyarán.

„Fontosnak tartjuk, hogy a nemzeti himnuszok felvételei tökéletesek legyenek. A himnuszok eljátszása ugyanis az egyik legérzelmesebb esemény az olimpián. Én magam is emlékszem arra, hogy mennyire mély nyomot hagyott bennem a moszkvai és a los angelesi olimpia eredményhirdetése is.” – mondta Sebastian Coe a szervezőbizottság elnöke, aki egykoron maga is ünnepelhetett két alkalommal az olimpiai dobogó tetején.