Atlétika

Kenyai győzelem nem hivatalos világcsúccsal a Boston Marathonon

  • MTI
megosztom

A kenyai Geoffrey Mutai nyerte a férfiak versenyét a Boston Marathonon, méghozzá gyorsabb idővel, mint Haile Gebrselassie 2008-as világcsúcsa. Az eredményt azonban nem fogják hivatalos rekordként elkönyvelni, mivel a pálya több kritériumnak sem felelt meg. A nőknél a szintén kenyai Caroline Cheptanui győzött.

Mutai 2:03:02 óra alatt teljesítette a 42,195 km-es távot, ezzel 57 másodperccel múlta felül a 2008-as világcsúcsot, melyet Berlinben futott Haile Gebrselassie.

"Az eredményt azonban nem lehet világrekordként elismerni, mert a pálya két főbb kritériumnak sem felel meg ahhoz, hogy hitelesíthető legyen az időeredmény" - közölte az Egyesült Államok sportági szövetsége.

Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint a lejtős pálya és az erős hátszél miatt nem fogják hitelesíteni világcsúcsnak a mostani eredményt.

Minden idők legrégebbi maratonija, a most 115. alkalommal megrendezett Boston Marathon férfi versenye Mutai és Moses Cheruiyot Mosop párviadalára szűkült, ugyanis a két futó hatalmas iramot diktált egészen a célig, így előbb-utóbb mindenki leszakadt róluk. A hajrában óriási küzdelemben Mutai bizonyult gyorsabbnak, négy másodperccel megelőzve - a szintén világcsúcson belüli idővel érkező - riválisát.

A nőknél a szintén kenyai Caroline Cheptanui Kilel ugyancsak sprintbefutóban győzött az amerikai Desiree Davilát megelőzve.

A két első helyezett egyaránt 150.000 dollárt nyert sikerével.

Boston Marathon, eredmények:

férfiak:
1. Geoffrey Mutai (kenyai) 2:03:02 ó - világcsúcs
2. Moses Cheruiyot Mosop (kenyai) 2:03:06
3. Ryan Hall (amerikai) 2:04:58

nők:
1. Caroline Cheptanui Kilel (kenyai) 2:22:36 ó
2. Desiree Davila (amerikai) 2:22:38
3. Sharon Cherop (kenyai) 2:22:42

megosztom