Evezés

Széchenyi-emlékverseny vasárnap a Margitszigeten

  • VNA

Az evezősök ugyan már vízre szálltak tavasszal, az ünnepséggel egybekötött évadnyitóra vasárnap a Margitszigeten kerül sor.

A 21. gróf Széchenyi István Emlékverseny és Sportnap alkalmával a szervezők vízi és szárazföldi programokat egyaránt biztosítanak az érdeklődőknek. A versenyt 1991-ben a Széchenyi István által alapított első magyar evezős klub, a Hajós Egylet megalakulásának 150. évfordulóján rendezte meg az akkori egyik legfiatalabb evezős egylet, a Danubius Evezős Klub és a Széchenyi-féle Hajós Egylet jogutódja, az éppen újraalakult Nemzeti Hajós Egylet. A következő évtől kezdve e két klub egyesülése révén létrejött Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) a rendezvény főszervezője. Társrendező a Magyar Evezős Szövetség, 1998-tól a Budapesti Evezős Szövetség, néhány év múlva a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség is csatlakozott hozzájuk.

Evezős Széchenyi-emlékverseny a Dunán


„Az idei rendezvény újdonsága a nemzetközi üldözéses nyolcas verseny, amelyet hagyományteremtő céllal rendezünk meg éppen akkor, amikor hazánk az Európai Unió soros elnöke, és a Duna Stratégia is a nemzetközi közvélemény figyelmének a központjába került. Célunk, hogy a következő években a Közép-európai evezős versenyek kiemelt helyszínévé tegyük Budapestet. Egyetemisták és főiskolások részére 1994 óta rendezünk külön futamot. Annak érdekében, hogy az evezéssel még csak ismerkedő hallgatók is bekapcsolódhassanak a vetélkedésbe, a fixüléses tízevezős hajókat is csatasorba állítjuk.” – mondta a szervezők nevében Dr. Domonkos Anna. 

A hétvégi esemény alkalmával kormányos, túra kettes hajóba várják a családi csapatokat a szervezők. A Buda-Pesti Hajós Egylet megalakulásának 150. évfordulója tiszteletére kiállítás lesz megtekinthető. A kiegészítő rendezvények között szerepel evezős ergométer, kispályás foci, ugráló-vár. A zenés szórakoztatásról Horváth Júlia, volt válogatott evezős és Horváth Dénes, az Amazonas együttes tagjai gondoskodnak. Az I. Világháborúban elesett, Nemzeti Hajós Egylet és a Neptun Evezős Egylet evezősei emlékére állított emlékmű megkoszorúzására (9.30-tól) idén is sor kerül.