Tulajdonosváltás

Sensiék eladták a Romát - hivatalos, Ancelotti jöhet - pletyka

A Roma az első olasz csapat, amely külföldi tulajdonba került

Véget ért a hosszú tárgyalási folyamat az olasz fővárosban, és a Thomas DiBenedetto vezette amerikai befektetőcsoport megvásárolta az AS Roma részvényeinek többségét a Sensi családtól, illetve az eddigi tulajdonosok fő hitelezőjétől, az UniCredit banktól. Minden érintett elégedetten nyilatkozott a szerződések aláírása után, de többen is kiemelték, hogy a Sensi-klánnak sokat köszönhet a klub.

"Boldogok vagyunk. Természetesen az üzleti szempontok is fontosak, de imádom Rómát, és tenni akartam valami jót a városért" - kezdte nyilatkozatát Thomas DiBenedetto, a klubot megvásároló bostoni befektetőcsoport vezetője. "Büszke vagyok az olasz gyökereimre, és ez vezérelt. Nem számítottam rá, hogy ennyien követik majd figyelemmel az eseményeket, bár tudtam, hogy a rómaiak szenvedélyes emberek. Osztozom a szenvedélyükben, noha sosem játszottam ezt a játékot, de az édesapám szerepelt az Amerikai Futball Ligában."

Sokan üdvözölték az új befektetőket, akik történelmet írtak, hiszen olasz labdarúgócsapat még sosem volt külföldi kézben. DiBenedettót többen is Silvio Berlusconihoz, a Milan tulajdonosához és Olaszország miniszterelnökéhez hasonlítják, és ő maga is szeretne hasonló eredményeket elérni a Romával, mint Berlusconinak sikerült a piros-feketékkel.

"Szeretnék ugyanolyan címeket szerezni, mint a miniszterelnöknek sikerült az AC Milannal, noha ő annyit költött, amennyit csak akart, míg nekem már meg kell küzdenem az UEFA pénzügyi fair playre vonatkozó szabályaival is. Így tehát fontos, hogy hosszú távon a saját tehetségeinkre építsük a klubot, és szerencsére már most is sok jó fiatal játékosunk van, a jövőben pedig még több ifistát szeretnénk a Romához csábítani."

Maga Berlusconi is reagált a megszólításra, sok sikert kívánt újdonsült ellenfelének: "Kívánom neki, hogy sikeres legyen, de tudnia kell, hogy nem lesz könnyű dolga."

Más politikai szereplők is véleményt nyilvánítottak az üggyel kapcsolatban, Lazio régió elöljárói egyhangúlag örömmel fogadták az új tulajdonosi kört. Renata Polverini elnökasszony és helyettese is egyetértettek abban, hogy "az új elnök remélhetőleg folytatni tudja a Sensi család munkáját, és a Roma a legnagyobb európai klubok ellenfele lehet. Fontos, hogy a saját tehetségeink játsszák majd a főszerepet, mint például a Barcelona esetében, és így a szurkolók és az egész közösség a magáénak érezhesse a csapatot."

Rosella Sensi, az AS Roma elnökeként 2010-ben

A nagy örömködés közepette vannak, akik szerint nagyobb hálával tartoznak a rómaiak az eddigi vezetőknek. Carlo Mazzone, a csapat korábbi középhátvédje, és 1993 és 1996 közötti edzője szerint "nem szabad elfelejtenünk megköszönni a Sensi család munkáját. Különösen a korábbi elnök, Franco hozott nagy áldozatokat a klubért, és nem csak anyagi értelemben. Az olasz futballban azonban hajlamosak gyorsan felejteni az emberek, így erre sem emlékeznek már. Pedig mindig hálásnak kell lennünk nekik."

Ami a futballszakmai kérdéseket, és a korábban emlegetett helyi tehetségek bevetését illeti, ez nyilvánvalóan hosszútávú terv lehet. A vezetőedzői posztra leginkább a még a Chelsea-nél dolgozó, Rómába vágyódását korábban többször is kinyilatkoztató Carlo Ancelottit tartják, ő pedig állítólag már azt is elmondta, hogy kiket vinne magával: Ivanovicsot és Bosingwát. A védelemben pedig további erősítéseket is terveznek, a valószínűleg a Milanba távozó Mexés helyére Rolando érkezhet a Portóból. Igaz, őt az Inter és a Juventus is nagyon szeretné, így az ő megszerzése lehet az első próba az amerikaiak számára.

Meg persze Ancelotti sem teljesen biztos, hogy otthagyja nyáron a Chelsea-t - bár szerintünk Abramovics már megkérte rá -, így Quique Sanchez Florest, az Atlético Madrid jelenlegi mesterét is az edzői poszt várományosaként említik.