Olimpia 2012

Kvótáért küzd a 16-szoros paralimpiai bajnok sportlövő

  • VNA

Az ép sportolók olimpiájára készül minden idők legsikeresebb férfi para sportolója, a svéd sportlövő, Jonas Jacobsson.

Az utóbbi időben a para sportolók közül többen is próbálkoztak azzal, hogy az ép sportolók között is helyet kapva szerepelhessenek a nyári olimpiai játékokon. A fizikai képességekben meglévő hátrányok ledolgozása csak keveseknek, a világ legjobb para sportolóinak sikerül és az is csak különleges körülmények között. A közelmúltban az amerikai futó Marla Runyan, a lengyel asztaliteniszező Natalia Partyka és a dél-afrikai úszónő Natalie Du Toit szerepelt sikeresen az olimpián is. Pekingre nem sikerült szintidőt futnia az egyik legismertebb para sportolónak, a 400 méteres síkfutó Oscar Pistoriusnak, aki viszont az idei vb-n ott lehet majd a mezőnyben és Londonra is jó eséllyel kvalifikálhat. Hasonlóra készül most a 46 esztendős kerekes székben ülő Jonas Jacobsson is, aki 16 aranyérmével (összesen 25 érmével) a paralimpiai játékokat tekintve a legeredményesebb férfi sportolónak számít.

Jonas Jacobsson svéd sportlövőA svéd sportlövő a közelmúltban engedélyt kapott a Nemzetközi Sportlövő Szövetségtől (ISSF) arra, hogy elinduljon a férfi légpuskások 50 méteres számában a Világkupa versenyeken, ahol londoni olimpiai kvóta is szerezhető. Jacobsson már az 1980-as paralimpián Arnhemben részt vett, azóta pedig rendre sikeresen szerepel ezeken a versenyeken, 1984-től kezdve pedig mindig aranyérmet szerez. Jacobsson idén már két Világkupa viadalon is elindult, ráadásul a dél-koreai Chagwonban már döntős is volt, ahol végül a nyolcadik helyen zárt - igaz az ötödik sorozatban még csak mindössze 0,2 körre volt a kvótát érő helyektől.

„Most csak az olimpiai kvóta megszerzése érdekel, semmi más. Ez még csak a második versenyem volt a Világkupában, így a döntős szereplés jónak mondható. Sokszor nyertem már a paralimpián, de most szükségem van új kihívásokra, ezért versenyzek az ép sportolók között.” – nyilatkozta a koreai verseny után Jacobson, aki optimistán tekint a jövőbe saját londoni szereplését illetően.  „Egyeztettünk a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal és abban maradtunk, hogy Jacobson megfelel a szabályainknak ebben a versenyszámban, így részt vehet az ISSF által szervezett versenyeken. Ha sikerül kvótát szereznie, akkor ott lehet Londonban is. Várjuk őt vissza további Világkupa versenyekre is.„– mondta Gary Anderson az ISSF elnökhelyettese.

A tervek szerint a svéd sportlövő a következő két Világkupa fordulón, az Egyesült Államokban (Ft. Benning) és Németországban (München) is ott lesz majd a mezőnyben. Érdekesség, hogy Jacobson a 2008-as esztendőben az év sportolója címet is elnyerte a Svenska Dagbladet című svéd újság szavazásán, ami olimpiai évben különösen rangos elismerés. Igaz a svédek egyetlen aranyat sem nyertek Pekingben (amire húsz éve nem volt példa), így a sportlövő három paralimpiai aranyérme igencsak felértékelődött.