FA-kupa

A City jutott döntőbe a manchesteri párharcból

Yaya Touré döntötte el az FA-kupa elődöntőjét

A Manchester City 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet az FA-kupa elődöntőjében a Wembley Stadionban. A gólt Yaya Touré szerezte Michael Carrick nagy hibája után, majd Scholes kiállítását követően nem volt valódi esélye az egyenlítésre a Unitednek.

Mindkét csapat lendületesen kezdett, de a mérkőzés legelején egyik sem jutott el a másik kapujáig. Aztán a 12. percben Andy Johnson lövése ment a United kapuja mellé.

A folytatásban a Vörös Ördögök vették át az irányítást, Berbatov került kétszer is nagy helyzetbe gyors egymásutánban az első negyedóra végén, de mindkettőt kihagyta. Előbb egy indítás után védett vele szemben Hart, majd a kis szöglet után Nani passzolt elé középre, de Kolarov szorításában a kapu fölé pattant róla a labda. A 25. percben Vidic fejelt mellé egy szöglet után, majd ismét Berbatov következett, szintén sarokrúgást követően, de ő is pontatlan volt.

A City félórányi játék után szólt hozzá újra a meccshez, ekkor Balotelli nem tudta átvenni a labdát középen egy jobb oldali beadás után, de Barry elé került a játékszer, ő pedig az oldalhálóba lőtt. Ezt követően már az olasz csatár is próbálkozott, 30 méterről tüzelt, de Van der Sar a léc fölé tolta a labdát. A következő helyzet Lescotté volt, aki egy szöglethez ment előre, tíz méterre a United kapujától egyedül maradt, de ballal a nézőtérre lőtt. Az első játékrészt Kolarov begurítása után Kompany lövése zárta le, a játékszer centikkel ment el a bal kapufa mellett.

Yaya Touré lő gólt Van der Sar alatt a Manchester City-Manchester United FA-kupa elődöntőben 2011 áprilisában

A második félidőben is a Városiak kezdtek jobban, és az 52. percben a vezetést is megszerezték. Kellett ehhez Carrick hibája is, aki Touré elé passzolt a saját térfelén, majd az elenfántcsontparti középpályás elvitte a labdát mellette és Vidic mellett is, végül van der Sar lábai között lőtt a kapuba. (1-0)

A Unitedet megfogta a kapott gól, és nem igazán tudtak veszélyeztetni - sőt, a kapujuk előtt zajlott a játék -, majd a 72. percben Scholes kiállítása után emberhátrányba is kerültek. A középpályás Zabaleta combjába talpalt bele, jogosnak tűnt a piros lap.

Az emberhátránya ellenére erőre kapott a vörös mezes együttes, de jól zárt a City védelme, így a labdabirtoklásbeli fölénye ellenére sem jutott helyzethez Alex Ferguson csapata. Anderson lövése mellé ment, Evráét pedig blokkolták.

A véghajrában Touré megindulása után még duplázhatott volna, de nem járt sikerrel, így a Manchester City került az FA-kupa döntőjébe. A lefújás után Ferdinand akarta még megfegyelmezni Balotellit, de neki meg ez nem sikerült, így végül az öltözőbe vonult.

FA-kupa, elődöntő:

Manchester City-Manchester United 1-0 (0-0)
gólszerző: Touré (52.)

Győzelmével döntőbe jutott a Manchester City