Bundabotrány

Három vádlottat elítéltek

  • MTI

Három vádlottat három év és három év 11 hónap közötti börtönbüntetéssel sújtott csütörtökön a bíróság a nemzetközi futball bundabotrány kapcsán, melyet a bochumi ügyészség derített fel.

A bíróság mindhárom vádlottat bűnösnek találta játékosok megvesztegetésében és mérkőzések eredményének manipulálásában. A többi, így a fővádlott Ante Sapina ügyében májusra halasztotta az ítélethozatalt a bochumi bíróság. Utóbbi már a német bíró, Robert Hoyzer 2005-ös bundabotrányában is érdekelt volt, s akkor két év 11 hónapos börtönbüntetést kapott.

Egyes források szerint a vádlottak nagyjából 200 találkozó eredményét próbálták befolyásolni Európa-szerte, a bochumi ügyészség összesen 47 gyanús találkozót - közte négy magyar érdekeltségű összecsapást - vizsgál, és hatan ülnek a vádlottak padján. A négy magyar összecsapás: Debrecen-Fiorentina (Bajnokok Ligája, 3-4), Vasas-Debrecen (NBI, 1-3) és Újpest-Honvéd (NBI, 3-0), Debrecen-Young Boys (UEFA Kupa, 1-4, 2-3). Utóbbi párharc egyik meccsén a Nemzeti Sport információi szerint 300 ezer eurót kerestek Sapináék.