NHL

Az alapszakasz győztese lenyomta a címvédőt az első meccsen

Csak a Nashville tudott idegenben nyerni a rájátszás első napján

Szinte minden párharcban a hazai pályán játszó csapat kezdett győzelemmel az NHL rájátszásának első napján. Csak a Nashville Predators tudta meglepni az Anaheim Ducksot. A címvédő Chicago gólt sem tudott ütni az alapszakaszgyőztes Vancouvernek, ahogy a Tampa Bay sem a Pittsburghnek.

A Vancouver a sokat dicsért Sedin-ikrek mellett elsősorban Roberto Luongo kapusteljesítményének köszönhette alapszakaszgyőzelmét, és a hálóőr a playoff első meccsén is megfelelt az elvárásoknak. Lehúzta a rolót a Chicago Blackhawks támadói előtt, így elég volt Chris Higgins és Jannik Hansen első harmadban ütött egy-egy gólja a címvédő legyőzéséhez. Más kérdés, hogy a két csapat az előző két idényben is találkozott a rájátszásban, és a Canucks azokban az esztendőkben is győzelemmel kezdett, mégis mindkétszer a Chicago ment tovább...

A Vancouver Canucks és a Chicago Blackhawks játékosának párharca a két csapat playoff mérkőzésén az NHL-ben 2011 áprilisában

A tizenegyszeres bajnok Detroit is győzelemmel kezdett otthon a Phoenix ellen. Igaz, a meccset a vendégek nyitották jobban, Kyle Turris már a harmadik perc elején vezetéshez juttatta a Coyotes-t. Ráadásu úgy tűnt a Red Wings játékosai fejben még az alapszakaszban jártak, ugyanis egymás után gyűjtögették a kiállításokat. A második harmad elejéig azonban mind az öt emberhátrányukat ki tudták védekezni, és a játékrész közepén beindították a hengert: három gólt ütöttek válasz nélkül, amit a záró húsz perc elején megfejeltek még eggyel, így el is döntötték a szerdai meccset. A vendégek már csak szépíteni tudtak az eredményen, visszajönni nem volt esélyük.

A játéknap harmadik nyugati mérkőzésén a Nashville azonnal elvette az Anaheim pályaelőnyét. Az elsősorban a védelmükért dicsért Ragadozóknál ezúttal a támadósor is megtette a magáét, így sima győzelmet arattak a Kacsák felett. Mindhárom játékrészben betaláltak - Mike Fisher duplázott és egy gólpasszal is kitűnt -, míg az Anaheim csak a harmadik harmadban talált utat először a parádézó Pekka Rinne kapujába. Nashville-ben a győzelem ellenére még nem gyújthatnak örömtüzeket, hiszen mindössze hetedszer vannak a rájátszásban, de az első körből továbbjutniuk még egyszer sem sikerült. A szerdai vesztesek egyébként elég nehezen tűrték, hogy alulmaradtak, az utolsó percben hárman is fegyelmit harcoltak ki maguknak, közülük Brookbank a lefújás pillanatában.

Keleten a Pittsburgh-Tampa Bay meccsen szintén nagy szerepe volt a kapusnak a hazai győzelemben. Fleury egyetlen gólt sem engedélyezett az Lightningnak, így a sérült csatársztárjaik nélkül játszó Pingvineknek volt idejük keresgélni a lehetőséget a vendégkapu előtt. A záró játékrész hetedik percében gyors egymásutánban be is találtak, majd a meccs végén az üres kaput is bevették, így végül háromgólos győzelmet arattak. A folytatásban két fontos kérdés lehet a Pingvinek számára: Be tudják-e még idén vetni Sidney Crosbyt, és Fleury folytatni tudja-e a parádéját, amíg a center nem korcsolyázik ki a jégre?

A legszorosabban a keleti bajnok és a nyolcadik helyezett első találkozója alakult, konkréten nem is tudták eldönteni a rendes játékidőben. Washingtonban is a két hálóőr volt a sztár a harmadik harmad elejéig, amíg Matt Gilroy meg nem szerezte a vezetést a vendég New York Rangersnek. A játékrész közepén végre betalált az addig is jól játszó orosz Ovecskin, így hosszabbítás következett. Annak ellenére, hogy a Capitals fölényben volt a ráadásban, gólhelyzetet nem igazán tudtak kialakítani egészen addig, amíg Chris Drury és Marc Staal hibája után meg nem szerezték a pakkot a támadóharmadban. Ekkor viszont Alexander Szjemin egy hatalmas góllal zárta le a meccset. Az orosz egyébként legutóbb 2009-ben talált be playoff-meccsen, merő véletlenségből épp a Rangers ellen az akkori párharc hetedik, mindent eldöntő találkozóján.

A Washington Capitals-New York Rangers mérkőzés összefoglalója

A párharcok állása az NHL rájátszásában:

NHL Keleti Főcsoport 2011NHL Nyugati Főcsoport 2011

A csapatok nevei mellett a párharcok összesített állását, alatta az egyes mérkőzések dátumát, helyszínét és eredményét olvashatjátok. A párharcok négy megnyert mérkőzésig tartanak, így a csillaggal jelölt találkozókat csak akkor rendezik meg, ha azokra szükség lesz.