Orosz foci

Spaletti miatt pontot vontak le a Zenittől

  • VNA

Nem rakott be a kezdőbe saját nevelésű játékost a Zenit, így az orosz szövetség elvette a csapattól a CSKA ellen szerzett pontot.

Hiába szerzett pontot (1-1) a CSKA Moszkva elleni hétvégi bajnoki találkozón a Zenit Szentpétervár együttese, az orosz csapattól mégis elveszik azt. A Zenit ugyanis megszegte az orosz szövetség szabályzatát, hiszen a csapatban ezen a találkozón nem lépett pályára egyetlen saját nevelésű játékos sem, ami pedig előírás Oroszországban.  Az orosz szövetség a mérkőzést 3-0-val a moszkvaiaknak írta jóvá, ráadásul mivel a Zenit egyetlen 21 év alatti játékost sem küldött pályára (ami szintén szabályellenes), így a Zenit emellett még 200.000 rubeles (kb. 5.000 euró) pénzbüntetést is kapott fegyelmetlenségéért.

A Zenit olasz trénere, Luciano Spalletti a vasárnapi összecsapás után azt mondta, hogy szándékosan szegte meg a szabályt, mert úgy érezte, hogy a fiatal játékosok nem tudnának segíteni a csapatnak a CSKA ellen. A szakember akkor úgy gondolta, hogy csapata csak pénzbírságot kap majd a szabály megszegéséért, amit át is vállalt volna. A Zenit csapata amúgy az adminisztratív hiba miatt menesztette az egykori orosz válogatott játékost, Vlagyiszlav Radimovot, aki felelős volt a mérkőzés előtt a játékos nevek leadásáért. Idén nem először büntették meg az orosz energiaipari óriás, a Gazprom által támogatott Zenitet, amely a múlt héten 300.000 rubeles büntetést kapott, mert egyik szurkolója rasszista viselkedéssel „üdvözölte” az ellenfél játékosát, Roberto Carlost.