Bajnokok Ligája

Londonban is győzni tudott a Real Madrid

Gomes kapus is benne volt a hazaiak vereségében

A Real Madrid a White Hart Lane-en is győzni tudott a Tottenham ellen, így kettős győzelemmel jutott tovább a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből. A győztes gólt Cristiano Ronaldo szerezte, de a hazaiak kapusának hatalmas hibája is kellett hozzá. Így biztossá vált, hogy a madridiak a BL-ben is a hazai rivális Barcelonával néznek farkasszemet az elődöntőben.

Remek iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat a középpályán átrohanva támadólag lépett fel. Az első hatalmas helyzetet Mesut Özil hagyta ki, Cristiano Ronaldo pontos passzából indult meg a német középpályás, de lövése nem sikerült túl erősre, így a Tottenham kapusa, Heurelho Gomes könnyedén védett.

Özil gratulál Ronaldónak a vezetőgól után - Fotó: AFP
Gareth Bale is jelezte, hogy a pályán tartózkodik, kétszer is a Real alapvonaláig nyargalt a szélvészgyors walesi szélső, de a visszagurítás mindkét esetben vendégvédőhöz került, így kapura lövés nem lett belőlük.

Az elején még a Real tartotta többet a labdát, majd a Tottenham lassan de biztosan átvette a játék irányítását. Aaron Lennon, Luca Modric és Bale többször passzoltak ígéretesen Iker Casillas kapujának közvetlen környezetében, de a spanyolok védelmét ziccerig nem tudták átjátszani. Emellett José Mourinho csapata folyamatosan veszélyes kontrákat vezetett, így a hazai védők figyelme egy percig sem csökkenhetett.

A 27. percben Lennon ugrott ki a spanyol védők közül a jobboldalon, majd okosan visszagurított a második vonalban érkező Roman Pavljucsenko elé, de az orosz csatár kihagyta az adódó lehetőséget, Casillas kapuja fölé lőtt.

Sergio Ramos is közel volt az első gól megszerzéséhez, a 37. percben Özil tekert középre egy szögletet, a spanyol védő pedig hátrafelé dőlve fejelt Gomes kapujára, de a brazil hálóőr az utolsó pillanatban kitornázta a labdát.

A lefújás előtt még a hazaiak előtt adódott egy kisebb lehetőség, de Casillas gondoskodott róla, hogy a felek 0-0-s döntetlennel vonuljanak a szünetre. Összességében az angolok többet támadtak, és a játékrész végére már több ígéretes helyzetük volt, de nem sikerült a vezetőgól megszerzése.

Alig eszméltek fel az angolok a fordulás után, a Real Cristiano Ronaldo góljával megszerezte a vezetést. Az 50. percben Khedira passzolt a portugálhoz, aki gondolt egyet, és 28 méterről kapura lőtt, Gomes útját állta a lövésnek, de a portás kezéről a kapuba pattogott a labda (0-1).

Az 58. minutumban Pavljucsenko fejben volt az egyenlítőt találat, de a csatár fejese centikkel kapu fölé ment. Közvetlenül utána Modric lőhetett a tizenhatos vonaláról, de ő is célt tévesztett.

A frissen beállt Jermain Defoe kétszer is veszélyeztetett, de mindkét próbálkozását fogta Casillas. A vendégeknél Kaká váltotta Ronaldót, és két perccel később életerős lövést eresztett meg a brazil, de Gomes hatalmas bravúrral védett.

A 74. percben Defoe fejese a keresztlécen csattant, a londoniaknak csak nem akart összejönni az egyenlítés. A másik kapu előtt Marcelo dolgoztatta meg Gomest, de nem tudott átjárni honfitársa eszén. Rafael van der Vaart is közel állt ahhoz, hogy bevegye előző együttesének kapuját, de a holland középpályás tekerése nem okozott nagy veszélyt a 87. percben. Az eredmény ellenére a londoni közönség - megköszönve az egész BL-szereplést - állva tapsolta meg csapatát a meccs utolsó perceiben.

A hosszabbítás első percében hatalmas kavarodás után Pavljucsenko lőhetett, de a tömörülő Real-védelmen nem tudta átpréselni a játékszert. A Tottenham végig támadott, de ezúttal sem tudtak gólt szerezni a spanyolok ellen, így a Real kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe.

Bajnokok Ligája negyeddöntő, második mérkőzés:

Tottenham-Real Madrid 0-1 (0-0)
gólszerző: Ronaldo (50.)

Továbbjutott: a Real Madrid kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel.