Nemzetközi labdarúgás

Japán mégis indul a Copa Americán?

  • VNA

A korábbi lemondó nyilatkozatokat optimista kijelentések váltották fel, így elképzelhető, hogy a japán labdarágó válogatott mégis indul a Copa Americán.

A szigetországot ért természeti katasztrófák (földrengés és az azt követő cunami) miatt a Japán Labdarúgó Szövetség korábban jelezte, hogy nem indítja el csapatát az idén nyáron sorra kerülő Copa Americán. A július 1-24 között Argentínában sorra kerülő torna szervezői egy ideig tanácstalanok voltak, majd a világbajnok spanyol válogatott részvétele ügyében kezdtek tapogatózó tárgyalásokat. A legfrissebb információk szerint azonban úgy tűnik, hogy mégsem kell beugró a 12 csapatos tornára, mert a japán csapat mégis ott lehet a mezőnyben.

„Bizonyos körülmények között tudjuk vállalni a részvételt a tornán. Abban az esetben ez működhet, ha a külföldön játszó légiósaink közül többen el tudnak jönni a tornára, mert így minimalizálni tudjuk azt a kiesést, amit a hazai bajnokság elszenvedne az esetleges részvétellel.” – mondta Hiromi Hara, a japán szövetség technikai igazgatója. A földrengés miatt a J-League küzdelmei halasztásra kerültek, így a bajnokság befejezése vélhetően már vastagon belenyúlik a nyárba és egyben ütközik is a dél-amerikai kontinenstorna idejével. A japán bajnokság a tervek szerint öthetes kihagyás után április 23-án folytatódik.

A légiósok kikérése ügyében már a FIFA is belépett a közreműködők közé, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ugyanis igyekszik meggyőzni az érintett klubokat arról, hogy japán játékosaik elengedésével (mivel az ázsiai ország csak meghívott, így nem számít hivatalos résztvevőnek és így a FIFA szabályai értelmében a klubok nem lennének kötelesek elengedni a játékosokat) tegyék lehetővé az ázsiai ország részvételét a Copa Americán. A japán szövetség április 15-éig hozza meg döntését a részvétel ügyében.