Atlétika

Politikusnak áll Carl Lewis

  • VNA

A sport után a politikával kacérkodik a kilencszeres olimpiai bajnok atléta, Carl Lewis, aki New Jersey államban szeretne bekerülni a szenátusba.

Az egykori kitűnő atléta, a nyolcvanas években Budapesten is szereplő Carl Lewis politikusnak áll. A most 49 esztendős, kilencszeres olimpiai bajnok otthonában, a New Jersey államban található Willingboro-ban indul harcba szenátusi helyért. A demokrata párt színeiben kampányoló Lewis a nyolcas számú választókörzetben indul, ahol ellenfele a jelenleg is mandátummal rendelkező republikánus Dawn Addiego lesz. „Büszke vagyok arra a helyre, ahonnan származom és most büszkén térek ide vissza, ahol szeretném az adófizetők érdekeit szolgálni, akik sok lehetőséget biztosítottak számomra a sikeres sportoláshoz. A gyerekek és az idősek érdekeit is szeretném képviselni, azt szeretném, ha mindenki együtt futna velem a jövőben. Szeretném, ha mindenki több szerepet vállalna a közéletben. Túl magasak az adóink.” – mondta a hivatalos bejelentés kapcsán Lewis.

Carl Lewis politikusként is sikerre tör
A kilenc olimpiai bajnoki cím mellett Lewis számos egyéb elismeréssel is gazdagodott roppant sikeres sportolói pályafutása során. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság például az „Évszázad sportolójának” választotta meg, a tekintélyes amerikai Sports Illustrated magazin pedig az „Évszázad olimpikonja” címmel ruházta fel. Lewis az 1984-es los angelesi olimpián tündökölt először, ahol megismételt a legendás Jesse Owens 1936-os berlini teljesítményét, hiszen négy számban (100 m, 200 m, 4x100 m váltó, távolugrás) is aranyérmet szerzett. Pályafutására az 1996-os atlantai olimpián tette fel a koronát, amikor sorozatban negyedszer szerezte meg a távolugrás ötkarikás bajnoki címét. Az amerikai atléta másfél évtizedes pályafutása során nyolc világbajnoki címet is szerzett, mielőtt 1997-ben visszavonult volna. Azóta sok mindennel próbálkozott, többek között a színész mesterséggel is, most pedig úgy tűnik a politikában kamatoztatná ismertségét.

Carl Lewis a közelmúltban Londonban járt, ahol a napokban elindult olimpiai jegyértékesítési programot reklámozta a szervezőbizottság elnökével, a korábban vele egy időben versenyző Sebastian Coe-val. Érdekesség, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Coe maga is politikus volt korábban a brit konzervatív párt színeiben, így az ő szerepvállalása is motiválhatta Lewist a mostani döntésben. A szűkebb hazájában népszerűnek számító Lewisnak nem lesz könnyű dolga, mert körzete az utóbbi időben inkább republikánus jelölteket juttatott be a szenátusba. „Ha valahol elindulok, akkor ott nyerni szeretnék. Ezt mindenki láthatja a sportpályán elért eredményeimből.” – mondta Lewis, ugyanakkor azt ő is tudja, hogy a politika sok mindenben eltér a sporttól, ahol ráadásul kevesebb dolog múlik az ő egyéni teljesítményén.