Heti 6:3

Berki és a légiósok sikere az unalmassá váló BL és F1 ellen

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos


1. Berki Krisztián aranyérme lólengésben

A magyar tornász aranyérmet szerzett a lólengés szombati döntőjében a Berlinben zajló torna-Európa-bajnokságon. Mondhatnánk, hogy a tavalyi világbajnoki címe után ez rutinmunka volt, ám nem egészen így van, hiszen Európában is bőven akadtak kihívói. A 26 éves sportoló 15,625 pontot kapott gyakorlatára, ez két tizeddel jobb volt, mint amit a csütörtöki selejtezőben elért. Ötödik Eb-aranya után sem néz messzire, egyelőre nem a londoni elsőségre, hanem a kvalifikációra gondol. Ezzel a szemlélettel lehet a 2012-es olimpián a dobogó tetejére jutni.

Berki ötödik EB-aranyát nyerte - Fotó: MTI

2. Közös rendezésű magyar-horvát női kézilabda Eb 2014-ben

Az Európai Kézilabda Szövetség Végrehajtó Bizottsága bécsi ülésén döntött a 2014-es kézilabda Európa-bajnokság színhelyéről: a győztes a magyar-horvát közös pályázat lett. Magyarország korábban 2004-ben rendezett női Eb-t, amelyen válogatottunk bronzérmet nyert, most itt lesz a remek alkalom, hogy ezt megismételjük. Ha végignézünk női válogatottunk névsorán, láthatjuk: többségében nagyon tehetséges, de fiatal játékosok alkotják a nemzeti csapatot. Ez a korosztály épp a 2014-es Eb-re érhet be, és a rutinosabb játékosok - például Görbicz Anita - vezetésével akár az aranyérem is elképzelhető.

3. Bravúros FTC-győzelem Franciaországban

Ha már kézilabda, akSzucsánszkiék óriási sikert értek elkor nem mehetünk el egy igazi bravúr mellett. A női kézilabda KEK elődöntőjének első mérkőzésén a Ferencváros bravúros sikert ért el, 31-27-re legyőzte a francia Metz-et idegenben. Ezzel már Zácsikéknak a saját kezükben van a sorsuk, hazai pályán akár egy minimális különbségű vereséggel is KEK-döntős lehet a zöld-fehér alakulat. Ezt az idény előtt senki nem várta az anyagi gondokkal küszködő klubtól, már eddigi is erőn felüli az, amit Elek Gábor irányításával véghezvittek a lányok.

 

4. Hat légiósunk is betalált Európában

Természetesen nem maradhat ki a futball sem a hétvége örömteli eseményei közül. Hat Európában játszó labdarúgónk is betalált csapatában: Priskin Tamás először köszönt be a Swansea Cityben, Vanczák Vilmos győztes találatot fejelt a Sionban, Bodor Boldizsár az éllovas Twente kapuját vette be, Szabics Imre a Sturm Grazban, Stieber Zoltán Aachenben, Tőzsér Dániel pedig a Genkben volt eredményes. Sokszor beszélünk arról, hogy a magyar játékosok csak epizódszereplők külföldi csapataikban, az elmúlt hétvégén azonban többen is rácáfoltak erre. Ha mindenki tartaná ezt a formáját, Egervári Sándornak is könnyebb dolga lenne a válogatott keret összeállításánál.

5. Wozniacki szárnyalása

A dán Caroline Wozniacki nyerte a 721 ezer dollár összdíjazású, charlestoni salakpályás női tenisztornát, miután a vasárnapi döntőben két játszmában győzött az orosz Jelena Vesznyina ellen. Szezonbeli harmadik, karrierje tizenötödik WTA-tornagyőzelmét aratta ezzel a világelső, aki nem váltotta aprópénzre a szépségét, nemet mondott a Playboy felkérésére. Ezért lehet, hogy férfiak milliói szomorúak, de becsülnivaló, ha egy sportoló a pályán szeretne bizonyítani, nem a címlapokon.

6. Az állam 2.2 milliárddal támogatja az utánpótlást

A Magyar Labdarúgó Szövetségben támogatási szerződést kötött Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, valamint dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sportintézet főigazgatója. Mostantól senki nem hivatkozhat a magyar utánpótlásban pénzhiányra, esteleg a feltételek hiányára, hiszen ilyen összegű támogatást még soha nem kapott a magyar futball. Pénzhez jutnak a tehetséggondozásért felelős labdarúgó-akadémiák, nevelőegyesületek és a Bozsik-programban résztvevő utánpótlás csapatok. Ezek után már csak élni kell a lehetőséggel, és világklasszis labdarúgókat kitermelni, ami az elmúlt 30 évben sajnos nem sikerült.

 

Heti hármas

 

1. Bajnokok Ligája negyeddöntők

Sokan sokszor elmondták már, hogy a nemzetközi futballban az erőviszonyok kiegyenlítődtek, Európa sztárcsapatai között csak egy-egy nüánsz vagy villanás dönt. Nos, ezt a BL-negyeddöntők egyáltalán nem támasztották alá, hiszen a négy párharcból három el is dőlt az első összecsapás után és a negyedikben is jelentős előnybe került a Manchester United a Chelsea-vel szemben. Ezzel a visszavágók érdektelenségbe fulladhatnak, ami semmiképpen se jó sem az UEFA elöljáróinak, sem a nézőknek. Remélhetőleg a legjobb négy között már valódi izgalmak várnak ránk.

A Barcelona egy meccs alatt mindent eldöntött - Fotó: AFP

2. A győri kézisek ötgólos veresége Spanyolországban

Akárcsak a Veszprém a Barcelona ellen, jó első félidő után a másodikban görcsössé vált a győri lányok támadójátéka, akik rengeteg technikai hibával és rossz lövéssel hozták jelentős hátrányba magukat a BL-elődöntőben, így nehéznek ígérkezik a vasárnapi visszavágó. Pedig az Itxako nem tűnt egyáltalán legyőzhetetlen ellenfélnek még idegenben sem, így már sokan a Larvik elleni lehetséges döntőről beszéltek Győrben. Lehet, hogy megint a siker kapujában torpannak meg Konkoly Csaba tanítványai, mint már annyiszor?

3. Már két futam után unalmassá kezd válni a Forma-1

Sebastian Vettel újabb rajt-cél győzelmet aratott, akárcsak a szezon első futamán Ausztráliában, ezen a hétvégén Malajziában is. Ha van KERS az autójában, ha nincs, ha éppen működik, vagy ha nem, a fiatal német pilóta és Red Bullja megállíthatatlan. Ha így megy tovább nyáron már világbajnokot is avathatunk a személyében, ami kicsit sem tesz jót az F1 imidzsének. Bár sokak szerint közelebb kerültek 2010 világbajnokához, gyakorlatban annyit adott ki magából, amennyi épp kellett a győzelemhez. Lehet, hogy Bernie Ecclestone-nak volt igaza, és locsolni kéne a pályát mesterségesen, hogy igazi izgalmak történjenek?