Bajnokok Ligája

A Manchester United és a Barcelona is kettős győzelemmel elődöntős

Mindkét együttes növelni tudta az első mérkőzésen szerzett előnyét

A Bajnokok Ligája negyeddöntőinek keddi visszavágói után a már a múlt héten előnybe került Manchester United és Barcelona is továbbjutott. Előbbiek hazai pályán győzték le a Chelsea-t, utóbbiak pedig idegenben diadalmaskodtak a Sahtar Donyeck felett.

Manchesterben az előnyben lévő hazaiak nem álltak be őrizni az 1-0-t, ennek megfelelően ők kerültek többször a Chelsea kapuja elé az első percekben, mint fordítva. A nagyobb helyzetek viszont a Kékek előtt adódtak, de csak az első negyedóra végén.

Előtte még Nani tekert kapura egy bal oldali szabadrúgást, amit Cech könnyedén lehúzott, majd Park indult meg a jobb oldalról befelé, szép cselekkel tartotta meg a labdát a védők között a tizenhatoson belül, de kifelé tudták szorítani, így csak sarokkal tudott középre játszani, ott azonban nem talált csapattársat, felszabadítottak a Kékek. Akik a 14. percben jutottak el először a Manchester kapujáig: Cole bal oldali lapos beadását Torres tette le Anelkának, ő pedig nem sokkal lőtt a bal kapufa mellé. Egy perccel később Lampard már kaput talált, de Malouda szólója után nem tudta eléggé sarokra helyezni a labdát, így Van der Sar leért.

Ebben az időszakban több időt töltöttek a londoniak a hazai térfélen, és a 23. percben újabb lehetőséghez jutottak. Torres kapta meg a játékszert középen, amit ugyan egy csel után ballal nem talált el jól, de - az egyébként láthatóan sérült - Ferdinand Anelka elé fejelte vissza, ő pedig kicsivel lőtt a jobb felső fölé. A három nagy Chelsea-lehetőség után a Vörös Ördögök szereztek gólt, miután Rooney jobb oldali beadásából Hernández a hálóba fejelt, de les miatt nem adták meg a találatot - véleményes helyzet volt.

Giggs és Hernández gólöröme a Manchester United-Chelsea Bajnokok Ligája mérkőzésen 2011 áprilisában

Kicsivel később újra Anelka előtt adódott lehetőség, miután erőszakosan letámadta Vidicet és meg is szerezte tőle a labdát. Van der Sar rosszul indult ki a kissé messze pattanó játékszerre, így elsőre nem tudta elrúgni a francia csatár elől, de annyira megzavarta ellenfelét, hogy másodjára már tisztázni tudjon. A következő percekben a leginkább a tizenhatosok között zajlott a játék, majd a félidő hajrájának kezdetén Nani törte meg a brusztolást, de a lábak között eleresztett lövése gyengére sikerült, és mellé is ment.

Aztán a 44. percben mégis megszerezte a vezetést a United: egy szöglet után ugyan úgy tűnt, hogy menteni tudnak a védők, de Rooney a bal oldalról átforgatott jobbra, ott Giggs kényszerítőzőtt O'Shea-vel, simán otthagyta a bambuló Anelkát, és az ötös sarkáról a berobbanó Hernández elé tálalt, aki a hálóba bombázott. Hasonlóan helyezkedett egyébként a csatár, mint az első, meg nem adott találatánál, de ezúttal a partjelző elengedte. (1-0)

A fordulás után Drogba érkezett az ezúttal sem sokat mutató Torres helyére, de nem ő, hanem Lapmard, majd Malouda veszélyeztettek először. Mindketten jócskán a kapu jobb oldala mellé lőttek. A következő próbálkozó az elenfántcsontparti csatár volt, ő már közelebb járt a jobb alsóhoz, de ő is tévedett pár centit.

A következő időszakban újra fölénybe tudott kerülni a Manchester, Nani lövését kellett védenie Cech-nek, majd Rooney tökéletes beadását Giggs fejelte el senkitől sem zavartatva nagyon rosszul. Annak ellenére, hogy nem született újabb gól, eldőlni látszott minden, miután Ramires az ellenfél térfelén teljesen feleslegesen kiharcolta magának a második sárga lapját, ezzel emberhátrányba taszítva a Kékeket.

Drogba visszahozta a reményt a 77. percben, miután Essien indításából kissé a jobb oldalról Van der Sar lába között betalált (1-1), de Park fél perccel később Giggs passza után lemásolta a Chelsea centerének teljesítményét, csak épp ő balról lőtt, és nem Cech lábai között, de a hálóba. (2-1)

Az utolsó tíz perc kezdeték a hazaiak birtokolták többet a labdát, de a véghajrában többször is területet engedtek a Kékeknek, azonban Kalou a jobb oldalon eltörte a labdát, Drogba lapos kísérletét pedig Van der Sar ütötte ki. Az utolsó percekben inkább csak lehetőségek, mint helyzetek alakultak ki, így az állás sem változott, továbbjutott a Manchester United.

Messi gólöröme a Sahtar Donyeck-Barcelona Bajnokok Ligája mérkőzésen 2011 áprilisában

Donyeckben a Sahtar bebizonyítani látszott, hogy komolyan gondolja a fordítást négygólos hátrányból. Jóval hamarabb letámadták a Barcelona játékosait, mint a Nou Campban, és ezáltal többször zavart is tudtak kelteni a katalánok vonalaiban az első félidőben. A 8. percben például Douglas Costa került nagy helyzetbe, amikor a bal oldalról a kapu közeléből lőhetett, de Valdés bravúrosan nyúlt fel a feje fölé, és védett. Egy hazai átlövés után a kapu elé nem nagyon jutó Barca is ilyesmivel próbálkozott, de Xavi kísérlete messze elkerülte Pjatov "ketrecét" a 22. percben.

Két perccel később újra a vendégkapu forgott veszélyben, egy jobb oldali beadásra Jadson érkezett, de laposan és erőtlenül Valdés kezébe lőtt. Az első félóra vége felé ébredezni kezdett a Barcelona: Mascherano középen cselezett, majd Messinek tette ki a labdát a bal oldalra, ő tüzelt, de Pjatovot találta el. Adriano már nagyobb helyzetbe került, miután Afellay indította a bal szélen, de az alapvonal közeléből leadott lövését Rakitszkij menteni tudta a kapu torkából.

A 35. percben Piqué maradt lenn egy szöglet közben kapott füles után - a tarkójára kapott ütéstől az orra fájdult meg -, de a játék nem állt meg, végül Messi tizenhét méterről lőtt fölé. A félidő hajrájában már pontosabb volt, miután Dani Alvest indította a jobb szélen, majd visszakapta a labdát, és addig cselezgetett a védők között, amíg a bal alsóba nem tudott lőni. (0-1)

A szünet után továbbra is próbálkozott a Sahtar legalább a győzelem megszerzésével, de hiába húzódott előre Rakitszkij is az 57. percben, sem az ő lövése, sem Hübschman ismétlése nem jutott el Valdés kapujáig a blokkoló védők miatt. A másik oldalon azonnal jött a válasz, de Afellay próbálkozását mentették, Dani Alves pedig nem talált kaput.

A Bányászok ugyan több lehetőséget is kiharcoltak a folytatásban, de még a legnagyobbat, Mhitarian helyzetét sem tudták kihasználni, mivel Valdés bravúrral védett. A hazai kapuba Messi majd Pedro sem tudott betalálni, előbbi lövését Pjatov védte, utóbbi fölé tekert.

A hajrában már nem változott az eredmény, két győzelme után elődöntős a Barcelona.

Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágó:

Manchester United-Chelsea 2-1 (1-0)
gólszerző: Hernández (44.), Park (77.), illetve Drogba (77.)
kiállítva: Ramires (Chelsea, 70.)

továbbjutó: 3-1-s összesítéssel, kettős győzelemmel a Manchester United

Sahtar Donyeck-Barcelona 0-1 (0-1)
gólszerző: Messi (43.)

továbbjutó: 6-1-s összesítéssel, kettős győzelemmel a Barcelona