NB I 22. forduló - visszatekintő

Tavaszi gól- és piroslapeső széllel kísérve

  • Göbölyös János
Címkék:

Már megint a körülmények! A hó és a sár után most a szél okozott sokszor megoldhatatlan feladatot a mezőny nagy részének. Ilyenkor felerősödik a technikai képzettség hiánya, a labdát ugyanis földön tartva, rövid passzokkal továbbítva, ha úgy tetszik ,,barcelonás” stílusban kellene megjátszani, ez azonban nálunk még nem megy gördülékenyen. A 22. forduló mégsem az időjárás miatt marad emlékezetes. A góltermés (27) tavaszi csúcsot jelentett, ami viszont kevésbé örömteli, hogy a kiállítások száma (7) is rekordmennyiségű volt. Izgalmakban, fordulópontokban nem volt hiány, sorozatok folytatódtak és szakadtak meg, egyszóval lett volna miért kilátogatni a stadionokba. Hogy miért a feltételes mód? A nyolc mérkőzésre tizenkilenc ezren voltak kíváncsiak a helyszínen. Ekkora vihar azért nem volt…         

Katona Máté, a Vasas (b) és Könyves Norbert, az MTK játékosa küzd a labdáért a labdarúgó Monicomp Liga 22. fordulójában játszott Vasas-Híd - MTK Budapest találkozón, az Illovszky Rudolf Stadionban.

Rendkívüli helyzet

Vasas-Híd–MTK Budapest 1-1 (0-1)
Vezette: Veizer Roland
Gólszerző: Ferenczi (11-esből) a 65., ill. Tischler a 37. percben
Kiállítva: Hegedűs a 63., Sütő a 92. percben
A szurkolói ankétokat a szurkolókért rendezik. Tájékoztatják őket a csapatban történt változásokról, bemutatják az új játékosokat, terveket, célokat fogalmaznak meg, egyszóval erősítik a klub és a drukkerek közötti kapcsolatot. Gond akkor van, ha ez az ankét rendkívüli. Mert akkor a helyzet is az…Az MTK a múlt heti, Siófok elleni hazai vereséggel ,,elnyerte” a potenciális kiesőjelölt címet, ami közvetlenül a mérkőzés után indulatokat gerjesztett a Hungária körúton. A barátságtalan légkörben a Baráti Kör lépett, és keddre meghirdetett egy összejövetelt, amelyre a tagjain kívül hivatalos volt a csapat is. A találkozó mindkét fél szerint elérte a célját, kölcsönös megértéssel és fogadkozással (kitartunk, szurkolunk, csúszunk-mászunk…) zárult. A Vasas elleni bajnokira tehát a problémákra megoldást ígérő MTK készült, az alternatívák azonban elfogytak. Az Illovszky Stadionban a kék-fehérek számára csak az jelenthetett valamiféle reményt, ha ponto(ka)t szereznek a legutóbbi hat bajnokin gólt sem kapó angyalföldi gárda ellen. A végeredmény, de leginkább az MTK első félidei játéka azt bizonyítja, hogy volt értelme a családi kupaktanácsnak, bár a 700. élvonalbeli mérkőzésén edzősködő Garami József minden bizonnyal e nélkül is összerántotta volna a széteső félben lévő csapatát. Ha ebből a pontszerzésből (ami kis szerencsével akár győzelemmel is végződhetett volna) erőt tudnak meríteni Kantáék, a legközelebbi szurkolói ankétot csak nyáron, az új bajnokság előtt kell megrendezni.

Bajnokavatás áprilisban?

Videoton FC–Zalaegerszeg 3-0 (0-0)
Vezette: Iványi Zoltán
Gólszerző: Vasziljevics a 72., Alves (11-esből) a 82., Alves a 92. percben
Kiállítva: Varga R. a 76., Vlaszák a 80. percben
Fogynak a meccsek, nő a távolság. A Videoton a szolnoki szendergés (1-1) után most egy dobogóra hajtó ellenféllel szemben igazolta erejét. Az első félidőben még Tisza-parti formában futballozó fehérváriak a szünet után sebességet váltottak, és ha lerohanni nem is tudták a zalaegerszegieket, a jól begyakorolt, taktikus, fegyelmezett játékukkal esélyt sem adtak nekik a pontszerzésre. A fölényes győzelemhez kellett persze az utolsó negyedórában bekövetkezett Zete-zavar, amely piros lapokban, tizenegyesben csúcsosodott ki, ráadásul sérülés miatt (és csere híján) nyolc mezőnyjátékossal próbálta menteni a menthetőt a vendégcsapat. A Vlaszák kiállítása után kényszerből kapusnak kinevezett Kamber került középpontba, de újfent bebizonyosodott, hogy az ilyen szereposztás kuriózumnak jó, megoldásnak reménytelen. Főként akkor, ha a leendő gólkirály tesztelgeti a beugrót, márpedig André Alvest nem zavarta meg az alkalmi kapus, és tíz perc alatt húszra növelte góljai számát. A Videoton pedig tizenkettőre a pontelőnyét, így aztán, mivel a mögötte lévők teljesítménye továbbra is rapszodikus, akár már április végén megtörténhet a bajnokavatás.

Küzdelem a szalmaszálért

BFC Siófok–Ferencváros 1-1 (1-0)
Vezette: Szabó Zsolt
Gólszerző: Délczeg a 19. ill. Schembri a 64. percben
A derbi-győzelem hetekig meghatározhatja egy csapat teljesítményét. A Ferencváros az Újpest elleni sikert próbálta kamatoztatni, ám sokáig úgy tűnt, hogy megismétlődik az őszi forgatókönyv, amikor a rangadó utáni fordulóban a Siófok legyőzte a Fradit. Igaz, akkor egy lelkileg romba döntött csapatnak kellett volna magához térnie, most viszont egy sikerélménnyel teli, az ezüstéremre esélyes együttes utazott a Balatonhoz. Hogy végül nem fürdött meg, ahhoz a kiesés elől menekülő ellenfél is tevékenyen hozzájárult, a Siófok támadói főleg az első félidőben bántak nagyvonalúan a lehetőségekkel. A fordulás után pedig, ha már egymást nem tudták kiszolgálni a hazaiak, megtették ezt az ellenféllel, Melczer gólpasszt adott Schembrinek, a máltai pedig góllal köszönte meg az ajándékot. A hajrában mindkét csapat eldönthette volna a meccset, s mivel egyiknek sem sikerült, maradt a senkinek sem jó pontosztozkodás. Az iksz természetesen a hazaiakat viselte meg jobban, hiszen a győzelemmel a vonal fölé kerülhettek volna, így viszont továbbra is kapaszkodniuk kell. Fokozza az izgalmakat, hogy azt a bizonyos utolsó szalmaszálat a Siófokon kívül még legalább hat csapat akarja megragadni.

A gyengébb volt a jobb

KTE-Ereco–Lombard Pápa 0-1 (0-0)
Vezette: Farkas Ádám
Gólszerző: Rebrik a 79. percben
Kiállítva: Dosso a 81., ill. Rebrik a 79. percben
Tomiszlav Szivics a játékosai helyett is szégyellte magát. A kecskemétiek edzője legalább annyira elkeseredett volt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, mint amennyire tehetetlen a meccs alatt. Amit ugyanis a KTE támadói - élükön Litsingivel - műveltek a Pápa kapuja előtt, az az amúgy higgadtnak hitt szerbnek is sok(k) volt, ziccerek sora maradt ki, és ez az őrület kitartott a 79. percig. Akkor viszont az ellenfél csatára, Rebrik mutatta meg, hogyan kell egy helyzetecskéből gólt szerezni, s mivel annyi idő már nem volt hátra, hogy ezt az alakítást a kecskemétiek is lemásolják, pont nélkül maradtak. A Lombard győzelméhez az ukrán találatán kívül kellett még valami: egy parádés teljesítmény, amit Szűcs Lajos produkált a Széktói stadionban. A 38 éves kapus válogatott formában védett, Csukics büntetőjének hárításával pedig megkoronázta addigi produkcióját. A gyengébb csapat nyert, ezt maga Véber György, a Pápa trénere ismerte el a mérkőzés után, ez azonban a legkevésbé sem vigasztalta Szivicset. Ő ugyanis már tudta, hogy a vereség újra a veszélyes zónába sodorta csapatát, amelynek legközelebb Pakson kellene javítani a helyzetkihasználáson. Ha egyáltalán lesz ott rá lehetősége…

Széllel szemben is lehet

Paksi FC–Kaposvári Rákóczi 2-3 (0-1)
Vezette: Bognár Tamás
Gólszerző: Bartha az 57., Magasföldi a 60., ill. Perics a 17., Perics a 47., Oláh a 76. percben
A paksiak egy laza Ligakupa-döntővel hangoltak a Kaposvár elleni mérkőzésre. Túl sokat nem vehetett ki belőlük a debreceni meccs, mert bár 2-1-re elveszítették az odavágót, Kis Károly néhány kulcsjátékosát pihentette. Az edző minden bizonnyal úgy gondolkodott, hogy a Rákóczi legyőzése, és ezzel a bajnokságban a harmadik hely megerősítése a fontosabb. Nem jött be a számítása. Nem, mert a legutóbb hazai pályán betliző Sisa-alakulat sem mondott még le az éremről, és ennek megfelelően kezdte a találkozót. Pericsék megmutatták, hogy széllel szemben is lehet gólt szerezni. A Duna-parti huzat a második félidőben ráadásul a vendégcsapatot támogatta, és ezt rögtön a szünet után ki is használták a kaposváriak. A paksiak emberemlékezet óta nem kerültek két gólos hátrányba hazai pályán, ám hogy nem véletlenül bérelték ki maguknak a dobogót, azt három perc alatt bizonyították. Ennyi idő kellett nekik ahhoz, hogy egálra hozzák a meccset, igaz, ennél sokkal több, hogy a széllel is megbarátkozzanak. A döntés az utolsó negyedórára maradt, a kissé hátravontan, Perics árnyékában futballozó Oláh vetett véget az izgalmaknak. Az NB I két meglepetéscsapata (nem meglepetésre) remek mérkőzést játszott, továbbra is mindkettejükkel számolni kell az éremosztásnál, a Paks pedig készülhet a Ligakupa-döntő visszavágójára. Ha szerdán hasonló teljesítményt nyújt, mint szombaton a második félidőben, akkor ünnepi hangulatban folytathatja a bajnokságot a Kecskemét ellen.

Fordulat a véghajrában

Győri ETO–Szolnoki MÁV 4-2 (1-0)
Vezette: Kovács J. Zoltán
Gólszerző: Dinjar a 31., Ji-Paraná az 54., Djordjevics a 91., Dudás a 92., ill. Némedi az 50., Djurovics a 88. percben
Kiállítva: Ngalle a 83. percben
Szolnokon nincs értelme taktikázni, a tízpontos hátrányt csak (ésszerű) kockázattal lehet csökkenteni, esetleg ledolgozni. Ezt tartja szem előtt Simon Antal is, amikor hétről-hétre a győzelem, de minimum a döntetlen reményében küldi pályára csapatát. Legutóbb a Videoton ellen pontot ért a bátorság, Győrben pedig két percen múlott az újabb bravúr. Az ETO egyébként ideális partner volt abban, hogy a vendégcsapat az utolsó pillanatig elhitesse magával és szurkolóival: van esély. Csertői Aurél játékosai komolyan vették ugyan a meccset, az elhatározásuk azonban csak fejben volt meg, a pályán szinte semmit nem mutattak. A Szolnok szívósságát igazolja, hogy kétszer is egyenlített, a második gólt ráadásul akkor szerezte, amikor már a győri szurkolók többsége sem hitt csapatuk harmadszori feltámadásában. Az igazi fordulat akkor történt, amikor a negyedik játékvezető felmutatta a hosszabbítást jelző táblát. A ráadást nem bírta idegekkel az akkor már tíz perce emberhátrányban futballozó Szolnok, elfogyott az erő, csökkent a koncentráció, és ezt az ETO könyörtelenül kihasználta. A véghajrát tehát a Csertőivel még veretlen Győr nyerte, utat nyitva ezzel magának a felső házba. A szolnoki klub vezetői pedig újból feltehetik a kérdést maguknak: miért nem találtak rá előbb Simonra?

Ivan Lovric (j, Kispest) gólt fejel a labdarúgó Monicomp Liga 22. fordulójában játszott, Budapest Honvéd-Szombathelyi Haladás találkozón a kispesti Bozsik József Stadionban.

Végzetes pontrúgások

Budapest Honvéd–Haladás 3-1 (1-0)
Vezette: Vad II. István
Gólszerző: Lovrics a 40., Lovrics a 69., Ivancsics a 78., ill. Halmosi a 75. percben
A Bozsik-stadionban elfogytak a csatárok, és velük együtt a szurkolók. Előbbit a sérülések, utóbbit a Honvéd fél éve tartó nyeretlen szériája okozta, ezt a kellemetlen helyzetet kellett megoldania valahogy Supka Attilának. Az első félidő nagy részében úgy tűnt, továbbra is várat magára a kispesti győzelem, a Haladás ugyanis labdabirtoklásban, agilitásban ellenfele fölé nőtt, térdre kényszeríteni azonban nem tudta. A vészes csatárhiányban - és ezáltal a helyzetkialakításban - szenvedő hazaiakon végül egy védő segített, a jobb bekk a legjobbkor tűnt fel a szombathelyi kapu előtt, és egy szabadrúgás, majd egy szöglet után elvégezte azt, amit a támadó alakzatnak kellett volna. Lovrics duplája megnyugtatta a Honvédot, azt azonban nem kalkulálták bele a kispestiek, hogy még negyedóra hátravan a meccsből. Halmosi gólja tette újból nyílttá a mérkőzést, legalább is addig, amíg három perccel később Ivancsics Gellért le nem állította szabadrúgáshoz a labdát. S minthogy ezen a napon a pontrúgások nem sok jót jelentettek a Haladás számára, bekövetkezett az, amitől Aczél Zoltán a leginkább tartott: a védelem (elsősorban a kapus) figyelmetlensége harmadszor is góllal végződött.

Türelem, nyugalom nélkül

Újpest–DVSC-TEVA 2-2 (1-1)
Vezette: Andó-Szabó Sándor
Gólszerző: Ahjupera a 45., Ahjupera a 82., ill. Coulibaly a 12., Czvitkovics (11-esből) a 64. percben
A forduló záró meccsére is maradt egy sorozat. A Debrecen nyolc esztendeje képtelen nyerni a Megyeri úton, de ha a két csapat egymás elleni mérlegéből kivesszük a helyszínt, akkor is tetemes a lilák fölénye, a DVSC legutóbb három éve tudta legyőzni az Újpestet. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a Loki ebben a bajnokságban vendégként még nem nyert, akkor egyértelműnek tűnt, hogy melyik csapat az esélyesebb. A szurkolók ugyanakkor felemás érzésekkel várták a találkozót, az ugyanis mindkét csapatról elmondható, hogy az utóbbi évtized egyik leggyengébb bajnoki teljesítményét nyújtja. Javításra persze van még lehetőség, a Debrecen lehet akár második is, mint ahogyan az Újpest is felkapaszkodhat a középmezőny elejére. Nos, vasárnap nem lettünk sokkal okosabbak. Mészöly Gézának továbbra is gondot okoz a védekezés, a hátsó alakzat lassúbb és körülményesebb a többi csapatrészhez képest, és ez a hiányosság a Debrecen ellen is kijött. Az edző ennek ellenére elégedett volt a játékkal, a fiatalok azt nyújtják, ami a csapat átalakítás ezen szakaszában elvárható tőlük, és mivel a szurkolók is türelmesek, folytatódhat az építkezés Újpesten. Nyugalomról persze nincs szó, hiszen felettébb idegesítőnek tűnhet, hogy az együttes mindössze négy ponttal előzi meg a kieső helyen lévő Siófokot. Debrecenben ennyire azért nem vészes a helyzet, ugyanakkor hétről-hétre bebizonyosodik, hogy a Loki keresi az egy évvel ezelőtti önmagát. Vasárnap a második félidő egy-egy szakaszában ugyan megtalálta a ritmust, de ez a játék még mindig kevés az előrelépéshez.

MESTERI MONDATOK

Komjáti András (Vasas) bizonytalan kijelentése a pontszerzésről: ,,Még nem tudom, hogy örüljek vagy szomorkodjak az eredmény miatt”.

Sisa Tibor (Kaposvár) megjegyzése arról, hogy csapata három perc alatt elvesztette előnyét: ,,Nálam jóval nagyobb edzők is megmondták már, hogy a kettő-nullás és a kettő-egyes állás nagyon veszélyes”.

Véber György(Pápa) önkritikus megjegyzése csapatáról: ,,A szél a futball legnagyobb ellensége. Elismerem, a gyengébb csapat nyert, de van ez így a labdarúgásban”.

Tomiszlav Szivics (Kecskemét) a kihagyott ziccerekről: ,,Van, amikor a gól sem gól…

Prukner László (Ferencváros) arra a kérdésre, hogy mit mondott játékosainak a szünetben: ,,Nem emlékszem…"

Mihalecz István (Siófok) arra a kérdésre, hogy mennyire elégedett az egy ponttal: ,,Semennyire…”.

NB I 22. forduló utáni tabella

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE

20: Alves (Videoton)
11: Oláh (Kaposvár)
10: Czvitkovics (DVSC), Ferenczi (Vasas), Marics (Pápa), Tököli (Kecskemét)
9: Schembri (FTC)
8: Böde (Paks), Kenesei (Haladás), Némedi (Szolnok), Rajcomar (ZTE),
7: Coulibaly (DVSC), Montvai (Paks), Perics (Kaposvár), Rajczi (Újpest), Remili (Szolnok) Tischler (MTK)
6: Balázs (ZTE), Bartha (Paks), Heinz (FTC), Tisza (Újpest)

A 23. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA

Április 15. Szolnoki MÁV–Újpest, Tiszaligeti Stadion     17.00
Ferencváros–Vasas-Híd, Albert stadion        19.00
Április 16. DVSC-TEVA–BFC Siófok, Oláh Gábor u.    15.00
Zalaegerszegi TE–Győri ETO, ZTE Aréna    17.30
Kaposvári Rákóczi–MTK, Kaposvár        18.00
Lombard Pápa–Bp. Honvéd, Perutz Stadion    18.00
Paksi FC–KTE-Ereco, Paks            18.00
Április 17. Szombathelyi Haladás–Videoton, Rohonci út    17.30