Sífutás

Doppingvétségen érték a kétszeres olimpiai bajnokot

  • VNA

Tiltott szereket használt az észtek olimpiai bajnok sífutója, Andrus Veerpalu, aki idén februárban vonult vissza.

Andrus Veerpalu

Meg nem engedett szerek használatán érték az észtek kétszeres olimpiai bajnok sífutóját, Andrus Veerpalut. Az Észtországban nemzeti hősnek számító (ötször is az év sportolója volt a balti államban), közel 40 esztendős sportember közvetlenül az oslói világbajnokság előtt jelentette be visszavonulását, ami úgy tűnik, hogy nem volt véletlen. Szervezetében ugyanis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyik februári ellenőrzés során a megengedettnél nagyobb mértékű növekedési hormont mutatott ki.

Az észt versenyző ügye azt követően vált publikussá, hogy szerdán a februárban levett minta „B”-próbáját is elvégezték Kölnben. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) tájékoztatása szerint Veerpalut versenyen kívül, január 29-én otthonában, az Észtország déli részén található Otapää-ben ellenőrizték. „Az emberi szervezetben lévő növekedési hormon termelődése jelentősen megváltozhat a magas intenzitású edzések hatására. A most alkalmazott teszt módszert csak tavaly nyáron vezették be, így nincs elég tapasztalat annak hatékonyságáról.” – elemezte a helyzetet az észt dopping ellenes ügynökség orvosa, Juri Laasik.  „Veerpalutól pályafutása során több mint 100 alkalommal vettek mintát, amelyek egytől-egyig negatívak voltak. A február elején Davosban levett minta is rendben volt, így értetlenül állunk az eset előtt.” – tette hozzá az észt szakértő.

„Már a visszavonulásomról szóló döntés előtt tudtam, hogy az A-minta pozitív lett.” – mondta az észtek kétszeres világbajnok sífutója a Tallinnban tartott sajtótájékoztatón. Veerpalu 2009-ben Liberecben még világbajnok lett a 15 km-es klasszikus stílusú versenyben, amivel sportága minden idők legidősebb világbajnoka lett.