Európa Liga

Beleszaladt a Porto késébe a Szpartak Moszkva

A Portugáliában már bajnokká avatott Porto az Európa Ligában is a csúcsra tör: a negyeddöntő első felvonásán 5-1-re verte hazai pályán a Szpartak Moszkvát, vagyis André Villas-Boas csapata félig már az elődöntőben érezheti magát. A Villareal kiütötte a Twentét, a Braga-Dinamo Kijev párharcon döntetlen született, Dzsudzsák Balázsék megégtek a Benfica otthonában.

Európa Liga, negyeddöntő, első mérkőzés:

FC PORTO-SZPARTAK MOSZKVA 5-1 (1-0)
Gólszerző: Falcao (38., 84., 90+1.), Varela (65.), Maicon (70.), illetve K. Kombarov (71.)

A vendég Szpartak már 30 másodperc után helyzethez jutott: Welliton iramodott meg a jobb oldalon, a hazai védők beragadtak, de a brazil támadó az oldalhálót. A Porto a 4. percben válaszolt: Guarín szánta el magát lövésre a tizenhatos vonaláról, a labda centikkel a kapu fölött szállt el.

A 8. percben Joao Mutinho ívelt be balról egy szabadrúgást, Varela teljesen üresen fejelhetett volna, de lamaradt. A 11. percben Welliton újabb ziccert hagyott ki: egyedül mehetett kapura, a védőket is lehagyta, de nem célzott pontosan.

Bátran kezdett a vendégcsapat, de az első félidő előrehaladtával felpörgött a Porto, és átvette az irányítást. A 38. percben Álvaro Pereira ívelt be balról középre, Falcao csukafessel fejezte be az akciót, Dikan kapus nem tudott menteni (1-0).


A brazil csatár ezután akár duplázahtta, sőt triplázhatta volna a Sárkányok előnyét, de elszórakozta a helyzeteket. Az mérkőzés eleje két Welliton lehetőséget hozott a Szpatraknak, de aztán a Porto fokozatosan előnybe került, és Falcao találatának köszönhetően 1-0-ás előnnyel vonulhatott a szünetre.

Falcao

A folytatásban is a Porto dominált, villámgyorsan alakította ki a helyzeteket Villas-Boas csapata, de Falcao, majd Varela is elhibázta a gólhelyzetet. A 60. percben Hulk csavart rá középről, 25 méterről egy szabadrúgást, ami a felső kapufára pattant. A hazaiak rohamoztak az előny növeléséért, ez a 65. percben sikerült is, Varela Falcao visszafejelt labdáját követően tüzelt kapásból a 16 méterről, jobb külsővel védhetetlenül a kapuba, Dikan csak szemmel követte a labdát (2-0).


Öt perccel későb már háromra növelte előnyét a Porto, Moutinho bal oldali szögletét Maicon az ötös bal csücskétől fejelte kapura, a labda Dikan lábai között csorgott a hálóba (3-0).


Egy perccel később szépítettek a moszkvaiak, Kirill Kombarov lőtt 16 méterről, balról a hosszú sarokba (3-1).


A 84. percben már az ötödik gól esett, Falcao teljesen szabadon érkezett a kapu előtt egy bal oldali beadásra, az ötösról, becsúszva segítette be a labdát a ketrecbe (4-1).


A brazil támadónak a mesterhármas is összejött a lefújás előtt, egy szabadrúgás csúsztatott fejjel a bal alsóba (5-1).

További eredmények:

Benfica-PSV Eindhoven 4-1 (2-0)
Gólszerző: Aimar (37.), Salvio (45., 52.), Saviola (90+3.), illetve Labyad (80.).

Villarreal-Twente 5-1 (3-0)
Gólszerző: Marchena (22.), Borja Valero (43.), Nilmar (45+1., 80.), Rossi (55.), illetve Janko (90+1.).

Dinamo Kijev-Sporting Braga 1-1 (1-1)
Gólszerző: Jarmolenko (6.), illetve Vukojevic (13. - öngól).

A visszavágókat április 14-én rendezik.