Heti 6:3

Rudolf, Gera, Djokovics brillírozott, Mourinho megszégyenült

  • DA

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. A magyar válogatott (csatársorának) teljesítménye a hollandok ellen

Közel voltunk a csodához Amszterdamban, az 5-3-as vereség ellenére remekül teljesített a csapat - de elsősorban (vagy inkább egyedül?) a támadóalakzat. Mert a védelmünk bizony hagy maga után kívánnivalót, de erről majd később...Hollandia legutóbb 2008. március 26-án, barátságos mérkőzésen szedett össze három gólt Ausztriától, azóta egyetlen ellenfél sem vette be ennyiszer kapujukat, de két találatot is csak háromszor, Ausztráliától, Angliától és Uruguaytól kaptak. Gólszerzőink, Rudolf Gergely és Gera Zoltán a magyarok hősei voltak, felnőttek a feladathoz, minden posztra kellene belőlük egy-egy...

Rudolf Gergely a hollandok ellen

2. Novak Djokovics diadalmenete

A szerb teniszező idei negyedik tornagyőzelmét aratta vasárnap Key Biscayne-ben, megcsinálta az Indian Wells-Miami duplát, huszonnegyedik meccsét nyerte az ATP Touron 2011-ben, a Davis-kupát is beleszámolva huszonhatmeccses győzelmi sorozatot tudhat magáénak. A ranglistán is üldözőbe vette Nadalt Djokovics, de még legalább három hónapig nem lesz változás a rangsor élén. De vajon mi lesz utána? A Federer-majd Nadal-érát követően a Djokovics-korszak vette kezdetét? Óriási párharcok, igazi ínyencfalatok várhatóak idén a sportágat kedvelők számára.

Novak Djokovics ünnepel Miamiben

3. A Ferencváros hét év után legyőzte az Újpestet

Kilenc nyeretlenül megvívott összecsapás után a Ferencváros hazai pályán 1-0-ra legyőzte az Újpestet az NB I 21. fordulójának pénteki rangadóján. Tekintsünk el a körítéstől - rohamrendőrök, balhé meccs előtt, alatt, után - a Fradi teljesítménye dicséretet érdemel. Ismert a klub körüli huzavona, amit a játékosok bőrükön is éreznek, mert a fizetések kifzetése is akadozik, de a csapat összefogott, és otthonában szerzett örömet szurkolóinak.

4. Törőcsik András visszatér

Tavaly augusztusi balesete után joggal aggódhattunk amiatt, hogy az egykori legendás játékos még jobban megindul a lejtőn. Szerencsére úgy tűnik, Törő leszámolt alkolholproblémáival, és klubja, az Újpest segítő kezet nyújtott neki: az egyesület utánpótlásának koordinátoraként dolgozik a jövőben.

5. Éric Abidal

Két héttel sikeres májoperációja után meglátogatta csapattársait a múlt pénteki edzésen a francia balhátvéd. Abidal nem hazudtolta meg önmagát, viccelődött, bolondozott társaival. A játékos gyógyulása szerencsére rendben halad, ha minden jól megy, nyáron újra edzésbe állhat.

6. Polgár Judit bronzérme

A 34 éves nemzetközi nagymester a harmadik helyen végzett az egyéni sakk Európa-bajnokságon a franciaországi Aix-les-Bains-ben. Polgár Judit saját bevallása szerint "fiatalságát megcsillantva" játszott a tornán, és a bronzéremmel kvalifikálta magát az augusztusi világkupára. És ami még inkább emeli a siker fényét: egy kétszeres édesanya, a hat és fél éves Olivér és a négy és fél éves Hanna anyukája versenyzett világszínvonalon a franciországi Eb-n.

Heti hármas

1. "A leggólerősebb védelmünk nekünk van Európában"

A fenti mondat Nagy Antal, egykori 32-szeres válogatott védő szájából hangzott el. Legutóbbi két meccsünkön kilenc gólt kaptunk, ami még akkor is elkeserítő, ha a világbajnoki ezüstérmes hollandok előtt kapituláltunk ennyiszer. A válogatott hátsó alakzata sajnos olyan hibákat követett el, amit nemhogy nemzetközi színtéren, de még az NB I-ben is azonnal büntetnek. Mi lehet a megoldás? Új játékosok kipróbálása? Egervári Sándor tiszte eldönteni a kérdést, de az biztos, hogy ilyen kapus- és védőteljesítményekkel nem lesz esélyünk odaérni a pótselejtezőt érő második helyre a csoportunkban.

2. Andy Murray lejtmenetben

Január végén még Grand Slam-döntőt játszott a skót teniszező az Australian Openen, azóta viszont képtelen nyerni, kemény borításon szettet sem nyert Rotterdamban, Indian Wellsben és Miamiban. Indian Wellsben a második körben ötödik kiemeltként két játszmában kikapott a világranglistán 143. Donald Youngtól, Miamiben szintén a második fordulóban búcsúzott, a selejtezőből érkezett amerikai  Alex Bogomolov búcsúztatta két szettben. Murray ezek után tanácsadóját, az őt a salakversenyekre felkészítő spanyol Alex Corretját is kirúgta. A világranglistán jelenleg ötödik játékosnak eddig sem volt állandó edzője, és most már tanácsadója sincs.

3. Megszakadt José Mourinho sorozata

José MourinhoBombameglepetéssel indult a spanyol élvonal 30. fordulója: a Real Madrid 1-0-ra kikapott a Bernabéuban a Sporting Gijóntól, így megszakadt José Mourinho kilenc éve tartó veretlenségi sorozata, az általa irányított klubok hazai pályán lejátszott bajnoki meccseit tekintve. A portugál tréner szériája 2002. február 23-án kezdődött, akkor a Beira-Mar verte a Portót 3-2-re, folytatódott a Chelsea-nél és az Internél, majd a Real Madridnál is, és a spanyol fővárosban végződött. 2011. április 2-án Miguel Ángel De las Cuevas, a Gijón középpályása volt Mourinho végzete. A "Special One" szombatig mind a tizennégy bajnokiját megnyerte a Santiago Bernabéuban.