NHL

Tizenegy év alatt kilencedszer csoportelső a Detroit

Mindkét főcsoportban izgalmas a hajrá a playoff-helyekért

A Minnesota Wild elleni győzelmével tizenegy szezon alatt kilencedik alkalommal nyerte meg a Központi Csoportot a Detroit Red Wings az NHL-ben. A New York Rangers és a Buffalo győzelmének köszönhetően egy kis előnybe került a rájátszásért folyó versenyben, de nem lehetnek még nyugodtak a Keleti Főcsoportban. Nyugaton pedig a címvédő Chicagónak kell a legjobban izgulnia az alapszakasz utolsó napjaiban.

A Detroit egyértelműen uralja a Középső Csoportot, hiszen a 2000-01-es szezon óta mindössze kétszer nem ők végeztek az élen. Ezúttal a Minnesota ellen biztosították be a csoportgyőzelmet. Ráadásul a főcsoport második helyén is egypontos előnyt szereztek a San José előtt, igaz, a Sharksnak eggyel több mérkőzés van még hátra.

A Detroit Red Wings és a Minnestoa Wild játékosa a két csapat NHL-mérkőzésén 2011 áprilisában

Vasárnap este már az első harmad végére 2-0-s előnybe került a Red Wings - többek közt a 14. csoportgyőzelmét begyűjtő Lidström góljával -, majd hiába szépített Staubitz, a harmadik játékrész közepére már 4-1 volt az állás, így McMillan hajrában ütött találata csak szépségtapasz lehetett a Minnesotának.

Lejjebb tekintve a Nyugati Főcsoportban azt láthatjuk, hogy a Stanley-kupa címvédője, a Chicago még egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy ott lesz a rájátszásban. Képtelenek voltak ugyanis bevenni a Tampa Bay kapusának, Mike Smith-nek a ketrecét, ez pedig az NHL-ben logikusan vereséghez vezet. Pedig a Lightningnek sem ment túl jól, csak Lecavalier emberelőnyös, valamint Thompson üres kapus góljának örülhettek. A védekezésük és a helyzetkihasználásuk viszont nagyon is dicsérhető, hiszen csak 15 kapura tartó lövésük volt, míg ellenfelüknek 31. Ezzel sorozatban ötödször nyertek, és már biztos playoff-résztvevők.

A Blackhawksnak viszont csak egy pont az előnye a nyolcadik - még épp bejutást érő - helyen a Calgaryvel szemben, amely a Colorado vendégeként tudott nyerni. Igaz, így is későinek tűnik a hajrájuk, hiszen már csak két meccsük van hátra az alapszakaszból, míg a Chicagónak négy. A zárás viszont egyik csapatnak sem lesz könnyű, a Calgary a ligát már megnyerő - de lehet, hogy épp emiatt elkényelmesedő - Vancouver ellen zár, a Chicago pedig a Detroit ellen duplázik az utolsó két fordulóban.

A Colorado-Calgary összecsapás a Blackhawkséhoz hasonlóan nem sikerült gólzáporosra, a kapusok voltak a meccs legjobbjai. Na, meg Alex Tanguay, aki egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a Flames idegenbeli 2-1-es győzelméhez.

A Keleti Főcsoportban hasonlóan izgalmasan alakulnak a dolgok a playoff-vonal környékén. Két, a rájátszásért folyó harcban érintett csapat találkozott egymással a Buffalo-Carolina mérkőzésen, és a vendégek fontos lépést tettek a szezon meghosszabbításáért. Először is megszerezték a vezetést, miután Chris Butler kilőtte a rövid felsőt egy kontra végén, majd Eric Staal ugyan egyenlített, de a hosszabbításban érkezett Gragnani, akinek passza - vagy gyengécske lövése - valahogy utat talált a Colorado kapujába, és ezzel győzött a Sabres.

A Carolina a hosszabbításos vereséggel ugyan szerzett egy pontot, de a hátrányuk így is nőtt a New York Rangersszel szemben is, amely nagy meglepetésre idegenben verte a Keleti Főcsoportot vezető Philadelphia Flyerst. A rendes játékidő nem hozott döntést, és a hosszabbításban sem találtak be a csapatok. A szétlövésben viszont kétszer is eredményes volt a Rangers, míg Lundqvist mindkét hazai kísérletet kifogta, így a vendégek gazdagodtak két ponttal.

NHL, vasárnapi eredmények:

Philadelphia Flyers-New York Rangers 2-3, szétlövés után
Carolina Hurricanes-Buffalo Sabres 1-2, hosszabbítás után
Detroit Red Wings-Minnesota Wild 4-2
Columbus Blue Jackets-St. Louis Blues 1-6
Chicago Blackhawks-Tampa Bay Lightning 0-2
Colorado Avalanche-Calgary Flames 1-2
Anaheim Ducks-Dallas Stars 3-4