Miami tenisztorna

Djokovics megállíthatatlan – ismét Nadal-verés a döntőben

  • VNA

Továbbra is legyőzhetetlennek számít Novak Djokovics 2011-ben, aki ezúttal 3 óra 21 perces csatában Rafael Nadalt győzte le Miamiban.

Novaj Djokovics ünnepli Rafael nadal elleni tornagyőzelmét Miamiben

Igazi álomdöntővel ért véget vasárnap a Miamiban zajló férfi tenisztorna. A világranglista első két helyezettje, Rafael Nadal és Novak Djokovics ugyanis megérdemelten jutott el a fináléig, hiszen mindketten remekül játszottak a floridai tornán. A két játékos által a döntőig lejátszott öt-öt találkozóján 88 alkalomból mindössze egyszer veszítettek adogatást (Nadal bukott egy gémet adogatóként és ezzel egyben egy szettet is Berdych ellen), így magabiztosan jutottak el a vasárnap esti döntőig.

A világelső Nadal célja egyértelmű volt a finálé előtt, hiszen szerette volna megszakítani az idén (23 meccsen) még veretlen Djokovics szériáját és nem mellesleg vissza akart vágni az Indian Wellsben a fináléban elszenvedett vereségért. A spanyol ennek megfelelően is kezdett, az első szettben három lehetőségéből kétszer is elvette Djokovics adogatását, így 6-4-el került előnybe.

Djokovicsnak eddig remekül ment a páratlan években Miamiban, hiszen 2007-ben megnyerte az ötödik grand Slam tornaként is emlegetett versenyt, majd a 2009-es finálé után idén is bejutott a döntőbe. A második szettben bizonyította is, hogy az évszám babona és a remek forma egyelőre kitart, hiszen a játszma egyetlen brékjét produkálva 6-3-al egyenlített.

A döntő játszmában viszont már mindketten remekül adogattak, így egyetlen bréklehetőség nélkül jutott el a szett a rövidítésig. Ebben aztán a szerb játékos volt a nyugodtabb, aki harmadik meccslabdáját érvényesítve 7-4-el zárta a tie-breaket és a 3 óra 21 percig tartó találkozót. Érdekesség, hogy utoljára 1995-ben fordult elő, hogy Miamiban a világranglista első két helyezettje játszott a döntőben, akkor is a második helyen kiemelt (Agassi) győzött döntő szett rövidítésben.

Nadalnak továbbra sem jön össze a Miami torna megnyerése, aki Maria Sarapovához hasonlóan harmadszor bukott a Miami torna fináléjában. A spanyol világelső 2005-ben Federertől, három éve pedig Davigyenkótól szenvedett vereséget az utolsó találkozón. Djokovics ugyanakkor a nyolcadik olyan játékos lett (ld. lenti lista) aki egyazon évben nyerte meg az Indian Wellsben és Miamiban rendezett keménypályás tornákat. Bár salakon egyértelműen Nadal a jobb kettőjük közül (11-0), a kemény pályás mérkőzéseket tekintve ezzel a sikerrel Djokovics most már 9-5-re vezet spanyol riválisa ellen.

A mostani sikerével 611.000 dollárt kereső Novak Djokovics egyelőre 24-0-s sorozattal kezdte az évet, ennél jobban csak John McEnroe (39 siker – 1984) és Ivan Lendl (25-1986) tudott rajtolni a férfi teniszezők közül.

Miami torna – férfi döntő
Novak Djokovics (2.) – Rafael Nadal (1.) 4-6, 6-3, 7-6

Akiknek már sikerült az Indian Wells – Miami dupla

Férfiak:
1991 – Jim Courier
1992 – Michael Chang
1994 – Pete Sampras (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)
1998 – Marcelo Rios
2001 – Andre Agassi (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)
2005 – Roger Federer
2006 – Roger Federer (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)
2011 – Novak Djokovics  (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)

Nők:
1994 – Steffi Graf (megnyerte abban az évben az Ausztrál Opent is)
1996 – Steffi Graf
2005 – Kim Clijsters