Legendák

Lóránt Gyulát Kőszegen temethetik újra

A Budapest Honvéd hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint Lóránt Gyulát, az Aranycsapat egykori középhátvédjét Kőszegen temetik újra özvegye kérésére. A keménységéről ismert védő játékospályafutása befejezése után távozott Magyarországról - akkori szóhasználat szerint disszidált - , és edzőként, a kispadon érte a halál. Eredetileg a dél-németországi Endingenben temették el, de özvegye kérésére most hazahozzák maradványait.

Lóránt Gyula Kőszegen született, itt is kezdte pályafutását, majd néhány kisebb csapat érintésével került a Vasashoz. Már játékosként is megpróbálta elhagyni az országot, de erre végül csak pályafutása befejezése után került sor.

Edzőként a Bundesliga több csapatánál - például a Bayern Münchennél és a Schalkénél is - dolgozott, majd 1981. május 31-én, a PAOK edzőjeként egy görög bajnoki mérkőzésen kapott szívrohamot, miután csapata kihagyott egy nagy helyzetet.

Arról természetesen szó sem lehetett, hogy Magyarországon temessék el, és özvegye a rendszerváltás után sem járult ehhez hozzá. A dél-németországi Endingenben nyugszik, de most, hogy sem Zsófia asszony, sem a lányuk nem él már egykori lakhelyükön, úgy döntöttek, hazahozzák Kőszegre az egykori kiváló védő maradványait. Az újratemetésre idén tavasszal, valószínűleg Lóránt Gyula halálának 30. évfordulóján kerül sor.