Jégkorong divízió I-es vb

Az ötödik helyezett búcsúzik

  • MTI

Az ötödik, utolsó helyen végző válogatott búcsúzik majd a divízió I-es osztálytól az április 17-23. budapesti világbajnokságon - jelentette be a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) csütörtökön azok után, hogy a japánok az országukat sújtó természeti csapás miatt lemondták a részvételt, és így nem hat, hanem öt együttes lép jégre a Papp László Arénában.

Az IIHF jelezte továbbá, hogy - tekintettel a japán helyzetre - a legfelsőbb döntéshozó szerv, a tanács egyhangúlag úgy határozott: semmiféle szankcióval nem bünteti a távol-keleti csapatot és szövetséget. A japán válogatott 2012-ben ugyancsak a divízió I-ben szerepelhet (hacsak nem alakítják át a vb-k rendszerét), és a világranglistán annyi pontot kap majd, mintha a budapesti tornán a hatodik helyen zárt volna.

A divízió II-es osztály bajnoka feljut a divízió I-be, a magyar fővárosban ötödikként záró együttes helyére.
A budapesti vb-n a magyar válogatott mellett a holland, a dél-koreai, a spanyol és az olasz csapat szerepel. Az IIHF egyelőre nem hagyta jóvá a japánok visszalépése miatt kigondolt új programot. A magyarországi szervezők elképzelése szerint a játéknapokon nem rendeznének mérkőzéseket 12:30-kor, csak 16 és 19:30-kor. A magyarok mindig az esti találkozón lépnek jégre.