Atlétika

Lezárulhat a görög atléték doppingügye

A két görög sprinter, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu bírósági ügyére hét év huzavona utána lassan pont kerülhet. Az atléták 2004-ben állítólagos motorbalesetük miatt többször elhalasztották a doppingellenőrzéseket, végül a játékoktól is visszaléptek. Hamis tanúzással vádolják őket, akár 5 év felfüggeszett börtönbüntetéssel is sújthathák őket.

Kenterisz Sydneyben a férfiak között 200 méteren olimpiai arany-, Tanu a nőknél 100-on ezüstérmet nyert. Athénban, hazai közönség előtt is a aranyéremre esélyesnek tartották őket, de gyorsan szertefoszlottak az erről szőtt álmok: Kenteriszt Tanut az athéni játékok megnyitója előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők nem jelentek meg a vizsgálaton. A NOB először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtt rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson. A két atléta végül az ötnapos csúszást követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

Tanu eltiltásának lejártával folytatta karrierjét, és bár megfutotta az ötkarikás szintet 100 méteren, a NOB nem engedte elindulni a 2008-as pekingi játékokon.

Athéni doppingügyük bírósági hercehurcája azóta húzódik. A Görög Atlétika Szövetség 2005-ben felmentette a sportolókat a doppingvádak alól, ami ellen a Nemzetközi Atlétika Szövetség fellebezett a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

A per április 5-én a vád ismertetésével folytatódik. Amennyiben bűnösnek találtatnak, akár 5 év szabadságvesztéssel is súthatják az egykori sportolókat, igaz, valószínűleg felfüggesztve.

Tanu hétfőn azt mondta a bíróságon, hogy nem emlékszik a baleset részleteire. Miután érvényesített akkreditációját az athéni olimpiai faluban, vonattal hazament, 2004. augusztus 12-én. Már otthonában tartózkodott, amikor értesítette őt edzője, a híradások beszámoltak róla, hogy nem találják őt és Kenteriszt a doppingellenőrök.

Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu"Valamit tennünk kellett. Kosztasz gyorsan motorra pattant, én pedig vele tartottam" - vallotta a 36 éves Tanu, aki az ezután történtekre nem emlékszik, a kórházban tért magához.

"Soha nem doppingoltam, nincs rejtegetnivalóm. Ha az ellenőrök megfelelően végezték volna a munkájukat, nem hiányoztunk volna a doppingellenőrzésről. Hét éve várom arra, hogy végre vallomást tehessek. Az igazat mondtam."

Kenterisz a hétfői tárgyaláson nem jelen tmeg, ügyvédje szerint magánéleti okok miatt az Egyesült Államokban tartózkodik.