Barcelona

A klub társadalmilag is elkötelezett

A Barcelona elindította a "Dohányfüstmenetes Camp Nou" című kampányát, melyben a dohányzás veszélyeire próbálják ráirányítani szurkolóik figyelmét, és arra ösztönzik őket, hogy ne dohányozzanak a stadionban, ami különösen a fiatal szurkolókra veszélyes. A Camp Nounak már vannak olyan szektorai, ahol tilos a dohányzás, a vezetőség célja, hogy végleg száműzzék onnan a dohányfüstöt.

A társadalmi felhívás mellé rövid videót is készítettek, amiben a gránátávörös-kékek több játékosa - mint a csapatkapitány Carles Puyol - is feltűnik. A klub honlapján olvasható információk szerint a Barcelona az első egyesület a spanyol labdarúgásban, amely felemelte a szavát a stadionokban terjengő füst ellen.

Angliában már 2007 óta tilos a dohányzás a futballarénákban, de betiltották már például az amerikaifutball-bajnokságban (NFL) is. A többi európai országban nincs egységes szabályozás erre, de több klub, így a Bayer Leverkusen is és az Ajax Amszterdam is cigarettastopot rendelt el stadionjában. A FIFA szintén így tett a tavalyi, dél-afrikai világbajnokság idején a tornának helyet adó arénákban, tettével a példa követésére buzdítva a tagországok szövetségeit.

A Barcelona felhívása: Kérem, ne dohányozzon a stadionban!