EURO 2012

Közel voltunk a csodához Amszterdamban

A magyar válogatott remekül játszott, három gólt szerzett Hollandiában, ám végül a jobb játékosokból álló hazai csapat 5-3-as győzelmet aratott az Eb-selejtezőn.

Rudolf jól játszott - Fotó: MTI

Egervári Sándor öt helyen változtatott a pénteki Puskás Ferenc Stadionban rendezett mérkőzéshez képest a válogatott kezdőcsapatán. Elek Ákosra és Lipták Zoltánra eltiltás miatt nem számíthatott a kapitány, Koman Vladimirt és Varga Józsefet viszont taktikai okokból hagyta ki a válogatottból. A legérdekesebb azonban Király Gábor esete, akiben, úgy látszik, megcsappant Egervári bizalma, így a klubjában épp kispadra kerülő Fülöp Mártont jelölte a kapuba. A kezdőcsapat kihirdetése után a sajtó azt harsogta, hogy két csatárral állunk fel Amszterdamban, valójában azonban Priskin Tamás vette át Rudolf Gergely pénteki pozícióját, a Bari támadója pedig egy sorral hátrébb lépett. A holland csapat ugyanúgy kezdett mint a pénteki mérkőzésen.

2005 novembere óta nem kapott ki Amszterdamban a holland csapat, ennek megfelelően is kezdtek a hazaiak, azonnal kapujához szegezték a magyar válogatottat. Robin van Persie előtt adódott egy kisebb gólszerzési esély öt perc elteltével, ám elrontotta a helyzetet. Az első tíz percben kissé álmosan játszottak a hollandok, persze a fölényük így is nyomasztó volt. Mindenféle megerőltetés nélkül szerezték meg a vezetést a hazaiak a 13. percben: egy jobb oldali szögletet követően középen megcsúsztatták a labdát, Robin van Persie a hosszún teljesen egyedül maradt, levette a labdát, majd a rövid sarokba bombázott. Óriási védelmi hiba volt! (1-0). A 17. percben Kuyt újabb gólt szerezhetett volna Juhász hatalmas hibájából, de a kilépő Fülöp mellett kapu mellé gurított. A 19. percben egy gyors szabadrúgás után Dzsudzsák ballal a hálóba talált, ám a játékvezető nem adta meg a gólt, mivel állítása szerint, nem adott jelet a szabadrúgás elvégzésére. Azonban nem is kérte, hogy várjuk meg a sípszót... A 25. percben Juhász újabb kapitális hibája után csak a hollandokon múlt, hogy nem lett 0-2 az eredmény. Egy percre rá a másik oldalon Dzsudzsák szabadrúgása után Vanczák fejelhetett közelről, ám túlságosan éles szögből kellett próbálkoznia. A 28. percben egy gyönyörű Gera-Rudolf összjáték után utóbbi lőtt, ám a holland kapus hárítani tudott. A 40. percben Gera gurított vissza egy labdát a büntetőterületen belül, ám Rudolf ezúttal is gyengén lőtt, pedig nagy lehetőség volt. A hollandok nagyon nem erőltették már a támadásokat, így maradt a szünetben az egygólos hazai előny.

A második félidőben Koman Vladimir állt be a magyar csapatba Pintér Ádám helyett, ami igencsak bátor lépésnek tűnt. Ezzel a cserével pedig úgy tűnt, minden megváltozott. A második félidő első percében egy kis szöglet után Rudolf 13 méterről lőtt kapura, a labda két hollandon is megpattant, és a hazai kapuban kötött ki (1–1).

Ettől felbátorodott a magyar csapat, az 50. percben már fordítani is sikerült: Dzsudzsák jobb lábas beadása után Gera kapásból óriási gólt lőtt a kapu bal oldalába (1-2).


Fantasztikusan kezdtük a félidőt, mintha egy egészen más csapat lépett volna pályára. A hollandok ettől teljesen megzavarodtak, a mieink pedig bátran játszottak, és továbbra sem adták fel a támadások lehetőségeit, Priskin kicsivel maradt le az újabb találatról. A 60. percig tartott a magyar vezetés, ekkor egy újabb balszerencsés gólt kaptunk: Sneijder kényszerítője rossz volt, ám Vadócz sarkáról visszapattant elé a labda, ő pedig Fülöp mellett 10 méterről higgadtan helyezett a kapuba (2-2). A 68. percben Priskin lépett ki a leshatáron teljesen egyedül, ám óriási helyzetben nem emelte át a kilépő Vormot, hanem Dzsudzsákhoz passzolt, aki rosszul találta el a labdát, odalett a lehetőség. A 73. percben szinte a semmiből szerezték meg a vezetést ismét a hollandok. Kuyt kapott labdát a jobb oldalon, akinek a középre adását van Nistelrooy úgy lőtte a kapuba, hogy az még megpattant Juhászon (3-2). A magyar válogatott azonban nem tört össze, Egervári Sándor csatárt cserélt: Priskin helyett Tököli lépett pályára. Negyedórával a vége előtt Gera kapott remek labdát Dzsudzsáktól, majd 10 méterről óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba (3-3). Három percre rá ismét megszerezte a vezetést a holland csapat, Afellay beadására Kuyt érkezett remek ütemben, majd 12 méterről a kapu bal oldalába lőtt, Dzsudzsák lemaradt róla (4-3). Ekkor már érezni lehetett, hogy innen nem tud felállni az Egervári-csapat, a 81. percben Kuyt beadása lecsúszott, de így repült a kilépő Fülöp felett a kapuba, ez komoly kapushiba volt (5-3). Ezzel véget is ért a mérkőzés érdemi része, a magyar válogatott kifejezetten jól futballozott idegenben, de a nagyobb tudás végül kijött a pályán, így a vb-ezüstérmes nyerni tudott, amivel megszilárdította vezető helyét a csoportban, a mieink pedig visszacsúsztak a harmadik helyre, miután a svédek 2-1-re nyertek korábban Moldova ellen, amivel pontszámban utolértek minket, a tabellán pedig feljöttek a második helyre.

2012 EB-selejtező E-csoport

Magyarország-Hollandia 5-3 (1-0)

Gólszerző: van Persie (13.), Sneijder (61.), van Nistelrooy (73.), Kuyt (78., 81.), ill. Rudolf (46.), Gera (51., 75.)


Az E-csoport állása:

1. Hollandia 18 pont/6 mérkőzés
2. Svédország 9/4
3. Magyarország 9/6
4. Moldova 6/5
5. Finnország 3/4
6. San Marino 0/5