NBA

Betlizett a San Antonio, a Boston és a Chicago is

A ligaelső Spurs lazára veszi az alapszakasz végét - vagy csak hiányoznak a legjobbjai

Kikapott a ligaelső és a Keleti Főcsoport két legjobbja is az NBA hétfői játéknapján. Győzött viszont az átigazolási szezon végén bevásárló, de azóta finoman szólva is rosszul szereplő New York Knicks, és megszerezte második idegenbeli győzelmét a Washington is az idényben.

Sorozatban negyedszer szenvedett vereséget a San Antonio, amelyből hiányzott Tim Duncan, Manu Ginóbili, Tony Parker és Antonio McDyess is. A tartalékos felállás ellenére is megvolt azonban az esélye a ligaelsőnek a győzelemre, a harmadik negyedben ugyanis mindössze kilenc pontot engedélyeztek a vendég Portlandnek, a negyedik elején pedig nyolcpontos előnyre tettek szert. A következő nyolc dobásuk azonban sikertelen volt, így kicsúszott a kezükből a meccs. A Spursnél George Hill 27, a Trail Blazersnél Andre Miller 26 ponttal volt a legjobb. Vereségével a San Antoniónak már csak három mérkőzésnyi előnye van a Los Angeles Lakerssel és a keleti első Chicagóval szemben.

A Bulls csökkenthette volna ezt a hátrányt, ha le tudta volna győzni hazai pályán a Philadelphiát. Ez azonban nem sikerült, ezúttal ugyanis nem Boozeréknek, hanem Igudaláéknak ment jobban a védekezés. Összességében is jobban dobott a 76ers, de a hárompontos vonalon túlról különösen gyatra volt a Chicago. Kilenc kísérletükből összesen egy landolt a gyűrűben. Ráadásul a büntetőik sem nagyon érkeztek, Derrick Rose-nak pedig nem volt társa a támadásoknál. 31 pontjával messze kiemelkedett a csapatából, míg a vendégek jóval egységesebbek voltak. Legjobbjuk, a padról beszálló Young ugyan csak 21 pontig jutott, de rajta kívül öten is kétszámjegyű eredményt értek el.

Carlos Boozer és Jrue Holliday lába a Chicago-Philadelphia NBA-meccsen 2011 márciusában

A Bikák így is maradtak az első helyen a Keleti Főcsoportban, és az előnyük sem csökkent a Bostonnal szemben, mivel a Celtics idegenben kapott ki az Indianától. A Pacersben ugyan Hibbert volt a legtermékenyebb 26 pontjával, őt pedig Granger követte 18-cal, de az este hőse mégis Collison lett. A hátvéd nyolc sikeres dobását ugyanis kilenc kísérletből érte el, ráadásul 17 pontjából az utolsó nyolcat az után szerezte, hogy a két csapat döntetlenre 94-94-es döntetlenre állt a negyedik negyed közepe táján. A Celticsnél Pierce volt a legeredményesebb 23 ponttal majd Rondo következett 22-vel, a kezdőcsapat többi tagja viszont finoman szólva sem volt jó. Különösen Garnett 6 pontja kevés, így még a csereként 20-ig jutó Davis teljesítménye sem volt elég.

Az Indiana győzelmével tartja magát a Keleti Főcsoport nyolcadik helyén, és közelebb sem tudott kerülni a nyolcadik New Yorkhoz, mivel a Knicks 6 sorozatban elvesztett meccs után újra győzni tudott. Ráadásul nem is gyenge ellenfél, az Orlando Magic ellen. Utóbbiak vezére szokás szerint Howard volt a maga 29 pontjával és 18 lepattanójával, de a másik oldalon ezúttal jól muzsikált a csereszezon végén összerakott Anthony-Stoudemire-Billups trió, 39, 20 illetve 17 pontot dobtak. Ideje is lenne lassan összeállniuk valódi csapattá, ha ki akarják hozni magukból, ami papíron bennük van a rájátszásban.

Végül emeljük még ki a hétfőiek közül a Utah-Washington mérkőzést! No nem azért, mert két erős gárda jó meccséről beszélhetünk - a Wizards már biztosan befejezi a szezont április 13-án, de borítékolhatjuk, hogy a Utah sem lett ott a rájátszásban -, hanem mert a vendégek megszerezték szezonbeli második győzelmüket idegenben.