London 2012

Kék pályán rendezik a gyeplabda tornát

  • VNA

A nyári olimpiák történetében először rendezik meg kék talajú pályán a gyeplabda torna mérkőzéseit.

Jövőre Londonban az olimpiai játékok történetében először kék színű pályán rendezik meg a gyeplabda tornát. A szervezőbizottság bejelentése azért okozott meglepetést, mert a sportágat évtizedek óta zöld színű pályákon rendezik. Eredetileg természetes fűvel borított pályán rendezték a gyeplabda mérkőzéseket, amelyet a hetvenes években váltottak fel különböző szintetikus, de továbbra is zöld színű felületek. A kék szín választása szakemberek szerint most mégis indokolt, hiszen azon a nagyobb kontraszt miatt a játékosok, a helyszíni és a televíziós nézők, valamint a fotósok is jobban látják a fehér színű labdát. Hasonló folyamat a közelmúltban az asztaliteniszezőknél is végbement, ahol a tévés „láthatóság” írta át a zöld szín mindenhatóságát, így a legjobb ping-pongosok számára már évek óta kék asztalokon rendezik a nemzetközi mérkőzéseket.

„Szeretnénk minden szempontból modernek és innovatívak lenni, és ezen keresztül első osztályú létesítményeket biztosítani az olimpiai versenyekre. A Nemzetközi Gyeplabda Szövetséggel közösen hoztuk meg a döntést ebben a témában” - mondta indoklásul Debbie Jevans a 2012-es olimpia sportigazgatója. A férfi és női tornát is rendező gyeplabdázók 12-12 csapattal számolva 380 sportolót delegálhatnak majd Londonba, ahol várhatóan 600.000 helyszíni néző előtt játsszák le az olimpiai torna találkozóit.

A jövő tavaszra elkészülő gyeplabda centrumban két gyeplabda pályát építenek, a bemelegítésre szolgáló terület mellett a másik, 16.000 néző befogadására alkalmas pálya ad majd otthont mind a 76 mérkőzésnek. A 14 napig tartó olimpiai gyeplabdatorna találkozóit július 29-e és augusztus 11-e között rendezik meg. A gyeplabdatorna találkozóira 20 és 150 font közötti áron vásárolhatóak belépők.