Forma-1 Ausztrál Nagydíj

Vettel sokat tanult győzelméből

  • Harmath Ákos

Magyar idő szerint vasárnap reggel rendezték a Formula-1-es világbajnokság idénynyitó versenyét az ausztrál Melbourne-ben. A futamot az élről induló és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arató Sebastian Vettel nyerte, második helyen Lewis Hamilton, ért célba, a harmadik pedig az első dobogós helyezését elérő orosz, Vitalij Petrov lett.

Sebastian Vettel integet a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon 2011-ben

A világbajnoki címvédő Sebastian Vettel a győzelemért járó 25 pont mellett sok értékes tapasztalattal is gazdagodott, kiemelte az új Pirelli abroncsokat, ám az újonnan bevezetett állítható hátsó szárnyakról nem tudott érdemben nyilatkozni.

„Nagyon jó versenyt futottam, úgy érzem, ellenőrzés alatt tartottam a történéseket. Nem volt azért egyszerű, kellett a jól sikerült a rajt, és azután tudtam megnyugodni, amikor láttam, hogy mögöttem küzdenek a második helyért. Amikor a gumik elhasználódtak, Lewis kicsit közelebb zárkózott hozzám, de végül nem lett belőle gond” – értékelte győzelmét a német pilóta.”

„Sok mindent tudtunk tanulni a hétvége során, például a gumikról. Az első tesztek során ijedtek voltunk az abroncsok miatt, de gratulálni kell a Pirellinek, mert jól teljesítettek a gumik, és kevesebb kiállásunk volt, mint amire számítottunk. A hátsó szárny valóban segített néha, de nem én tudom ezt a legjobban megítélni. Sok pontot osztanak még szét az idény során, sok minden történhet. Lassan, lépésenként kell az eltervezetteket megvalósítani” – zárta mondandóját Vettel.

A második helyen célba érő Lewis Hamilton kissé meglepődött, hogy ilyen jó teljesítményt nyújtott a Mclaren Mercedese.

„Az egy hónappal ezelőtti helyzetünkhöz képest nagyon büszkék lehetünk az eredményünkre. Nem számítottunk rá, hogy akár az első ötbe is bekerülhetünk” – kezdte a 2008-as világbajnok.

„Az autó fenéklemeze leszakadt, de nem tudom, hogy mikor sérülhetett meg. Sok tapadást vesztettem emiatt. A rajtnál kicsit kipörögtek a kerekeim, így csak az lehetett a célom, hogy a második helyet megtartsam. Sikerült, így értékes pontokkal gazdagodtunk” - fogalmazott a brit.

Az F1 történelmének első orosz dobogósa, Vitalij Petrov volt a legboldogabb a pódiumon végzettek közül, külön kiemelte, hogy a rajtja milyen fantasztikusan sikerült.

„Nagyon örülök, hogy itt ülhetek a srácokkal. Nem igazán tudtuk, hogy hol helyezkedtünk el a többiekhez képest, de az edzéseken már éreztük, hogy jók lehetünk. Mind büszkék vagyunk erre az eredményre” – mondta az orosz.

„A rajtnál sikerült Button és Alonsót is megelőznöm, Fernando elég távol volt tőlem mindvégig, sikerült is magam mögött tartanom. Fantasztikus eredmény ez a harmadik hely, nagyon boldog vagyok” – mondta Petrov, aki pályafutása eddigi legsikeresebb F1-es hétvégéjét teljesítette Ausztráliában.