Férfi kézilabda-BL

Hétgólos hátrányba került a Veszprém Barcelonában

A hajrában tizenhárom percen keresztül gólképtelen volt a magyar bajnok

Jó első félidő után a második játékrészben besült a Veszprém támadójátéka a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében Barcelonában, és így nagy hátrányba kerültek a bakonyiak a jövő heti hazai visszavágó előtt. Perics világklasszis formáját hozta a kapuban, Perez szintén belőtte a maga góljait, a többiek azonban nem tudtak túljárni a katalán védelem és Sjöstrand kapus eszén az utolsó szűk negyedórában.

Renato SULIC, az MKB Veszprém horvát játékosa (b) próbálja feltartóztatni NAGY Lászlót, a spanyol Barcelona magyar átlövőjét a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén Barcelonában.Rutenka egy gyors góllal kezdte a mérkőzést, amire Sulic az első támadásból válaszolt, majd az első percekben felváltva születtek a gólok mindkét oldalon. Perics az első védést a 8. percben mutatta be, de mivel az oldalvonalon ment ki a labda, a Barcelonánál maradt, Lusnyikov pedig néhány pillanat múlva megkapta a mérkőzés első kétperces büntetését, miután hátulról vitte földre Nagy Lászlót.

A hazaiak ki is használták a lehetőséget, Juan Garcia két gyors szélsőgóljával 6-4-es vezetésre tettek szert. Miután kiegészültünk Vujin egy nagyszerű bombával szépített, de Lusnyikov újra kiállni kényszerült. A legjobb védekezőjátékosunk elég gyorsan összeszedett két büntetést. Gólt közben nem tudott szerezni a Barcelona, viszont hiába indulhatott háromszor is Iváncsik Tamás, ő is csak egy hetest és egy kállítást tudott kiharcolni a második kísérleténél. Saricnak, a katalánok kapusának térde ennél az esetnél megsérült, miután Iváncsik épp ráesett a lábára, amikor kitámasztott. Vujin hetesét még kifogta, de utána cserét kért. Az őt pótló Sjöstrand is azonnal bemutatott egy védést, de szerencsénkre nem tudta kihasználni a lehetőségeit a Barcelona sem, elsősorban Pericsnek köszönhetően.

Végül amikor mindkét csapat kiegészült, Vujin átadásából Sulic megszerezte a harmadik találatát, ezzel 6-6-ra egyenlítettünk. A következő támadásunkból pedig már Terzic is eredményes volt, azaz először szereztük meg a vezetést a 16. percben. Sokáig ennek nem örülhettünk, Sorhaindo ugyanis lefordult a beállópozícióból és 7-7-re alakította az állást.

Nem potyogtak a gólok, mivel a kapusok jól védtek, de ehhez az is hozzájárult, hogy mindkét fal jól zárt. A mieink jól mozogtak mélységben, és ezzel távol tudtuk tartani a kapunktól az átlövőiket, a Barcelona pedig magassági fölényét használta ki.

A kevésből viszont mi lőttük a többet, a huszadik perc után, 9-8-as vezetésünknél kért időt Xavi Pascual. Az ezt követő első támadást ugyan kivédekeztük, de a következőből Tomás egyenlíteni tudott a jobb szélről. Bár mi elrontottuk a saját lehetőségünket, visszafutás közben Iváncsik Gergő labdát lopott, és meg is szerezte a Veszprém tizedik gólját. Ezúttal a bal szélről jött a katalánok egyenlítő találata. Rövidesen azonban kétgólos előnyt szereztünk, előbb Császár volt eredményes hetesből, majd Sulic adta el kétszer ugyanazt: kilépett a falból, és visszafordulva betöréssel szerzett gólt. Az elsőbe belefújtak a dán bírók, de a másodikat már megadták.

Igropulo páros lábról felugorva szépített, de Császár újra visszaállította a különbséget. A félidő utolsó perceiben az addig is eredményes szélsőkre hozták ki a figurákat, és sajnos három sorozatban lőtt góllal átvették a vezetést a szünetre. Időn túl Perics még megfogott egy szabaddobást, így 14-13 volt az állás oda.

A második játékrész előtt Saric kocogva jött vissza a kispadra, a jelek szerint tehát nem sérült súlyosan a térde. A félidő első gólját a hazaiak szerezték hetesből, majd emberelőnybe kerültünk, és Sulic azonnal bünetett is. Sajnos a hazaiak kreatívabbá váló támadójátékával nem tudtunk mit kezdeni, de Vujin és Iváncsik Gergő is eredményes volt, így tartottuk a kétgólos különbséget, 18-16 volt az állás. Egészen addig, amíg a beállósuk ki nem harcolt egy hetest, és abból újra be nem találtak.

A hullámvölgybe kerülő védőfalunkat Perics többször is kisegítette amíg Császár büntetőjével nem tudtunk szépíteni, de előbb Rocas, majd Sarmiento betöréseivel már 21-17 lett az állás. A falunk könnyen átjárhatóvá vált, legfőképp azért, mert Vujint nem tudtuk lecserélni a támadások és a védekezés között, Gulyás pedig hiába próbált besegíteni, az egység láthatóan megbomlott.

Kaptunk is két kétperces büntetést, közben pedig kapkodva lövöldöztünk a másik oldalon, szerencsénkre Perics még mindig tartotta a lelket a csapatban. Perez jött jobbkezes létére jobbátlövőbe, és az ő karja sülni kezdett, előbb középről átlövésből, majd balra húzódva betörésből volt eredményes. 21-19 után Juan Garcia verte meg a bal oldalon az első és a második védőnket, és lőtt gólt, de Csárli megint betalált, így maradt a kétgólos különbség. Újabb Perics védés, majd sajnos egy elhibázott támadás, ami után ismét szélről lőtt gólt a Barcelona. Az utolsó tíz percre tehát 23-20-as hazai vezetéssel indultak a csapatok.

Úgy tűnt, hogy Sjöstrand kifigyelte Perez lövéseit, majd Tomás labdát is lopott az átlövőtől, így Garcia növelni tudta a hazai előnyt. Mocsai Lajos időt kért, de hiába forgattuk meg jól a katalánok védelmét, Sjöstrand kétszer is hatalmas lövéseket fogott ki. A mi oldalunkon Perics sem fáradt, de mivel erőlködve sem tudtunk betalálni, Nagy László végül ötgólosra növelte a különbséget. (25-20)

A Barcelona svéd hálóőre nagyon felszívta magát a hajrára, hetest és Sulic beállóból jövő lövését is védte. Közben Tomást nem tudtuk tartani, kétszer is betalált, így gyakorlatilag hiába fogott büntetőt Perics is. A véghajrára emberhátrányba is kerültünk, azaz közel kerültünk ahhoz, hogy minden eldőljön az első mérkőzésen. Xavi Pascual időkérése után Romero még egy hetest kiharcolt, be is lőtte, Iváncsik Gergő pedig a szélről szerezte meg az utolsó pillanatokban a huszonegyedik gólunkat. Körülbelül tizenhárom perccel az előző után...

A végeredmény tehát 28-21 lett, és ha abból indulunk ki, hogy tavaly hatgólos hátrányból nem sikerült a továbbjutás, kijelenthetjük, hogy sokat csökkentek az esélyeink a visszavágó előtt. Az első félidőben még nem ez látszott, de a kapusukkal, Sjöstranddal és a szélsőikkel nem tudtunk mit kezdeni, miközben ők egy rövidebb időszaktól eltekintve nagyon jól védekeztek az átlövőinkkel szemben.

Férfi BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:

Barcelona (spanyol) - MKB Veszprém 28-21 (14-13)
gólszerzők: Tomás 7, Garcia 5, Romero 4, Nagy 3, Igropulo 2, Nöddesbo, Sarmiento, Rocas, Ugalde, Entrerrios, Sorhaindo, Rutenka 1-1, illetve Sulic 5, Császár, Iváncsik G. 4-4, Perez, Vujin 3-3, Terzic 2